DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Hírösszefoglaló

Krómozott papaja a narancs mellett – szombati F1-es hírek

Verstappen-pole és McLaren-feltámadás a Brit Nagydíj időmérőjén, Leclerc elbeszélget Sainzcal, Ricciardo Perez ülésére hajt: egy helyen a hírek.

Max Verstappen elsőségét hozta a Formula-1-es Brit Nagydíj időmérő edzése, de az igazi szenzációt a McLarenek szolgáltatták, akik Lando Norris, Oscar Piastri sorrendben a második-harmadik helyen végeztek. Mögöttük a Ferrarik és a Mercedesek sorakoztak, miközben Fernando Alonso csak kilencedik lett, Sergio Perez pedig már a Q1-ben búcsúzott – beszámoló ITT, végeredmény ITT található.

Őrültnek nevezte az időmérőt, várja a futamot és meglepte a McLaren szereplése Verstappent – itt olvasható az újabb pole-t szerző vb-éllovas értékelése.

f1-verstappen-norris-piastri-silverstone_1



„Mindig Max ront el mindent mindenkinek!” – viccelődött Norris a második rajthely után, míg Piastri rakétának nevezte a szemlátomást jól működő fejlesztésekkel telepakolt MCL60-ast. A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown is érthetően boldog volt, sőt hozzátette, hogy a versenytempójuk akár még jobb is lehet.

Ugyanebben bízik a Mercedes is, ám Lewis Hamilton, George Russell és Toto Wolff is arról beszélt a hatodik-hetedik helyekkel záruló időmérő után, hogy nem biztosak benne, hogy előzni is fognak majd tudni a vasárnapi versenyen – bővebben ide kattintva. Hamilton amúgy azt is megjegyezte, hogy a „Red Bullra hasonlító” McLaren remeklése ébresztőt fújhat a csapatának.

A Ferrarinál eközben Charles Leclerc ugyan bízik benne, hogy dobogóért harcolhat vasárnap, de egyúttal némileg Carlos Sainzcal is elbeszélgetne, amiért a spanyol csapattárs annak ellenére is megelőzte a Q1 végjátékában, hogy a megállapodás szerint ezen a hétvégén a monacói dönthetett arról, hogy elöl vagy hátul akar menni, s ő előbbit választotta – részletek itt.

A szabadedzéseken elért harmadik és második helyek után „majdnem csalódott” a nyolcadik rajtpozícióval Alexander Albon: szerinte a Williams még mindig csak részben érti, minek köszönhető a várakozásokat felülmúló silverstone-i szereplésük.

f1-albon-williams-silverstone_1

Az Aston Martin ellenben alulmúlja a várakozásokat, hiszen Fernando Alonso csak kilencedik lett. A spanyol szerint nem volt sokkal több az időmérőjükben, egyúttal úgy érzi, újra kell majd kezdeniük a nyári szünetet követően – részletek itt.

Sergio Perez a túl hosszú piros zászlót okolta a Q1-es búcsúja miatt: https://formula.hu/f1/2023/07/08/perez-a-tul-hosszu-piros-zaszlos-fazist-okolja

Nem maradt amúgy változatlan az időmérő végeredménye, Valtteri Bottast ugyanis kizárták, miután nem tudtak a szabályokban előírt egyliteres üzemanyagmintát venni a Q1 végén leálló Alfa Romeójából. Persze nem csak ezt vizsgálták utólag a felügyelők – itt mutatjuk az eseteket és az indoklásokat.

Voltak persze pályán kívüli F1-es hírek is szombaton. Toto Wolff például felvetette, hogy biztonsági aggályok is felmerülhetnek egy potenciális 11. csapat érkezése esetén – hogy mire gondolt a Mercedes-főnök, itt olvasható. Wolff azt is elmondta, pontosan milyen szerepet vállalt alakulata a Brad Pitt-féle, Silverstone-ban is forgatott mozifilmben.

f1-ricciardo-perez

Eközben Daniel Ricciardo először tett igazán egyértelmű utalást arra, hogy Sergio Perez ülésére hajt a Red Bullnál, ennek érdekében – de csak ezért – akár az AlphaTauri ülését is bevállalná 2024-ben.

Fél szemünket pedig már az F1-es Magyar Nagydíjon tartjuk, Hungaroringgel kötött megállapodás értelmében ugyanis a MÁV-VOLÁN-csoport a látogatók minél gördülékenyebb ki- és hazajutásának elősegítése érdekében készül a háromnapos versenyre: a MÁV-START gödöllői járatai KISS és FLIRT motorvonatokkal, a MÁV-HÉV járatok több kocsival kiegészülve közlekednek, a Volánbusz pedig ingyenes különbuszokat indít – bővebben itt.

Ami pedig az F1-en kívüli történéseket illeti: a Formula-2-ben a bajnoki éllovas Frederik Vesti diadalmaskodott az esőben, a Formula-3-ban pedig Franco Colapinto nyerte a szintén részben vizes pályán rendezett sprintfutamot. Az Endurance-világbajnokság monzai 6 órás viadalának időmérőjén pedig Toyota-pole született, de csak 17 ezreddel a Ferrari előtt, és alig néhány tizedre volt a Peugeot és a Cadillac is – eredmények és részletek itt, rajt pedig vasárnap 12:30-kor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: