DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 26. vasárnap
F1

Verstappen-pole a Brit Nagydíjon, Norris az első sorban

Második-harmadik helyet szerzett a két McLaren, megelőzve a két Ferrarit és a két Mercedest, csak kilencedik lett Alonso, Perez már a Q1-ben kiesett.

Izgalmas időmérő végén szerezte meg újabb pole-pozícióját Max Verstappen: a holland klasszist a McLarenek hajtották meg a Q3 végén. Lando Norris és Oscar Piastri is parádés teljesítményt nyújtott, végül a második-harmadik helyre hozták be a wokingiak autóit, amely nagyon jól működött a felszáradó körülmények között, és a végén a csontszáraz pályán is. A pole-t viszont bő két tizeddel így is elvitte Verstappen, aki az utolsó körében kihozta a Red Bullban rejlő tartalékot.

A két McLaren után következik a két Ferrari Leclerc, Sainz sorrendben, madj a két Mercedes Russell, Hamilton sorrendben: a hétszeres világbajnok végül csak a hetedik helyet szerezte meg a W14-essel azok után, hogy a Q3 első próbálkozásai után még a második helyen állt.

A hétvége eddigi sztárja, Alexander Albon bejutott a Q3-ba és nyolcadik lett a Williamsszel, míg Fernando Alonso csak az ötödik sorba tudta kvalifikálni az Aston Martint.

A nap vesztese Sergio Perez, aki újabb kínos betlit követett el: nem birkózott meg a nyomással és a gumimelegítéssel, így már a Q1 végén búcsúzott, nem jutott be a Q2-be sem, csak a 16. helyet szerezte meg.

f1-verstappen-redbull-silverstone



 

Ahogy történt

Felszáradó körülmények között kezdődött a Brit Nagydíj időmérője, mindenki felrakta (legalábbis némi hezitálás után) a lágy keverékű slickeket, de még nedves volt a pálya, itt-ott akadtak vizesebb foltok, így folyamatosan javultak a köridők, ahogy felmelegedtek a gumik, és tovább száradt az aszfalt. Már úgy tűnt, hogy beálltak az erőviszonyok, amikor bő három perccel a vége előtt megállt a Haas Kevin Magnussen alatt, a takarítás során pedig annyit száradt az aszfalt, hogy a piros zászló és az újraindítást követően láthattunk egy igazi „egykörös időmérőt” – egyetlen gyorskörre volt ideje mindenkinek a sokkal gyorsabb aszfalton.

A vesztes pedig megint Sergio Perez lett: a mexikói a sor élére állt ki, de nem tudta munkára fogni a gumikat és a Red Bullt, így végül csak a 16. helyet szerezte meg, és már a Q1-ben búcsúzni kényszerült – nem hogy a Q3-ba, de a Q2-be sem jutott be ezúttal. 

Rajta kívül kiesett az említett Magnussen, a két AlphaTauri és Guanyu Zhou, de ugyan a 11. helyen továbbment Valtteri Bottas, ám megállt alatta az Alfa, így igazából ő sem vehetett részt a Q2-ben.

Ott már nagyjából száraz körülmények között kellett teljesíteni, de még nem teljesen: a McLarenek pedig váratlanul gyorsak voltak ismét, Oscar Piastri a második, Lando Norris pedig a harmadik helyet szerezte meg Verstappen mögött. Albon tempója továbbra is megmaradt és a negyedik helyre hozta a Williams, Logan Sargeant viszont kiesett Esteban Ocon, Lance Stroll és Nico Hülkenberg mellett – Stroll sajnálhatja, mert hat tizedet kapott Alonsótól, az autó bőven tudta a Q3-at. Ocont Gasly két tizeddel előzte meg, így a Q3-ban Verstappen, Alonso, Albon és Gasly mellett a két Mercedes, a két Ferrari és a két McLaren vehetett részt – Russell lett a tizedik, egy tizeddel előzte meg a kieső Hülkenberget.

A Q3 első próbálkozására csak Verstappen tett fel új gumit, le is osztotta a mezőnyt bő hat tizeddel, a többiek használt abroncsokon próbálkoztak: Hamilton, Piastri, Leclerc és Sainz fért még be a top ötbe, Norris és Russell volt túlságosan óvatos elsőre. Másodikra viszont jött a tűzijáték: a két Ferrari és Russell is ezredekre megközelítette Verstappent, majd a parádés időmérőt teljesítő Lando Norris meg is verte a holland első körét. A világbajnok azonban az utolsó pillanatban még tudott válaszolni, és ha nem is sokkal, de visszavette az első helyét, és megszerezte a Brit Nagydíj pole-ját.

Norris szenzációs körrel lett második, a McLaren erejét pedig az mutatja, hogy Oscar Piastri behozta a másik autót a harmadik pozícióba. Mellőle Leclerc rajtolhat, a harmadik sorból Sainz és Russell indulhat, a negyediket pedig a végére elhalványuló Hamilton és Albon szerezte meg, megelőzve Alonsót és Gaslyt.

A Brit Nagydíj időmérőjének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:27,419
2. Lando Norris McLaren +0,241
3. Oscar Piastri McLaren +0,372
4. Charles Leclerc Ferrari +0,416
5. Carlos Sainz Ferrari +0,428
6. George Russell Mercedes +0,435
7. Lewis Hamilton Mercedes +0,491
8. Alexander Albon Williams +0,810
9. Fernando Alonso Aston Martin +0,939
10. Pierre Gasly Alpine +0,969
11. Nico Hülkenberg Haas 1:28,896
12. Lance Stroll Aston Martin 1:28,935
13. Esteban Ocon Alpine 1:28,956
14. Logan Sargeant Williams 1:29,031
15. Valtteri Bottas Alfa Romeo -
16. Sergio Perez Red Bull 1:29,968
17. Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:30,025
18. Guanyu Zhou Alfa Romeo 1:30,123
19. Nyck de Vries AlphaTauri 1:30,513
20. Kevin Magnussen Haas 1:32,378
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: