DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Kizárták Bottast, bírságolták az AlphaTaurit

Nem úszta meg a diszkvalifikációt az Alfa Romeo pilótája, miután nem volt elég üzemanyag az autójában az F1-es Brit Nagydíj időmérője után.

Mint arról beszámoltunk, nem sokkal a kvalifikáció vége után kiderült, hogy Valtteri Bottas autójából nem tudták kinyerni a szabályokban előírt egyliteres üzemanyagmennyiséget: csupán 0,090 literes mintát tudtak venni. Emiatt az ügyet jelentették a stewardoknak.

f1-bottas-silverstone-2



Akik pedig nem dönthettek másképp: kizárták az Alfa Romeo finn pilótáját az időmérőről. Mint a felügyelők dokumentumából kiderül, nem volt enyhítő körülmény. Ugyanakkor Bottast természetesen engedik rajthoz állni az F1-es Brit Nagydíjon – csak épp a 15. rajthelyét veszítette el a Q1 végén műszaki hiba miatt eleve leálló pilóta.

Nem ez volt az egyetlen utólagos büntetés azonban Silverstone-ban szombaton: az AlphaTauri alakulatát 5 ezer euró bírságolták, amiért veszélyesen engedték ki Nyck de Vriest a Q1-ben. A hollandot épp Oscar Piastri elé engedték ki, akinek el is kellett kerülnie az ütközést, miközben még helyenként nedves volt az aszfalt a bokszutcában.

Vizsgáltak még egy feltartást is: Guanyu Zhou keveredett rossz ütemben Esteban Ocon elé. Ám a felügyelők úgy ítélték meg Zhou szavai és a fedélzeti kamerás felvételek alapján, hogy mivel a kínainak pedig Lewis Hamilton miatt kellett lassítania, jobbról pedig Bottas előzte, nem tudott volna mit tenni a feltartás elkerülése érdekében anélkül, hogy ne idézett volna elő veszélyes helyzetet – emiatt az alfás pilótát nem is szankcionálták.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: