DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Albon „majdnem csalódott” a nyolcadik hellyel

A szabadedzések remeklése után „csak” nyolcadik lett a Williamsszel a silverstone-i F1-es időmérőn. A brit-thai még mindig nem teljesen érti, miért ennyire erősek.

A pénteki nap szenzációját a Williams jelentette Alexander Albon dupla harmadik helyével és Logan Sargeant második tréning elért ötödik idejével. A trend aztán a szombati szabadedzésen is folytatódott, ahol Albon már második lett. Végül aztán az időmérőn némileg visszafogottabban teljesített a grove-i alakulat, hiszen a brit-thai pilóta nyolcadik lett, míg amerikai társa kiesett a Q2-ben.

„Lenyűgöző eddig a hétvége. Olyan, mintha valahogy csalódottan zártuk volna az időmérőt, de egy Q3-as nyolcadik hellyel!” – nyilatkozta Albon a szombati nap végén. „De realistának kell lennünk. Úgy vélem, hamar felvettük a ritmust a hétvége korai szakaszában, remekül alkalmazkodtunk a szél változásaihoz és ilyesmikhez. Úgyhogy beletaláltunk az elején, aztán ahogy haladt előre a hétvége, alapvetően mindenki felzárkózott.”

f1-albon-williams-silverstone_1



„A Q3-ig biztos vagyok benne, hogy altatás is van más csapatok részéről, de nagyjából legalább ott végeztünk, amire számítottunk a péntek után. Ez így is bámulatos eredmény, s ha valaki ezt mondja a hétvége előtt, akkor még a 15. hely környékén gondolkodtunk. Úgyhogy eddig ez egy nagyszerű hétvége.”

Albon azt is elárulta, hogy voltak necces pillanatai, különösen a trükkös Q1-Q2 során, az első szakasz végén pedig örült neki, hogy a később kieső Sergio Perez ment ki elsőként a bokszból, mert így volt viszonyítási alapja.

A kvalifikáció hajrájában aztán a gumikopással is meggyűlt a baja a Williams-pilótának: „A Q3-ban ahogy száradt a pálya, nőtt a kanyarsebesség és eléggé elkezdtek kopni a gumik a kör során, az elsők is, ami elég ritka. Úgyhogy ezt meg kell értenünk, miért küszködtünk annyira a Q3-ban a második és harmadik szektorban a nagytempójú kanyarokban, ahogy elszálltak a gumik. Szóval nem tudom, enélkül elegendők lettünk-e volna a hetedik helyre, mert nagy a távolság Lewishoz, de szerintem közelebb kellett volna lennünk.”

Albon megjegyezte, hogy még mindig csak részben értik, mitől ilyen gyorsak eddig Silverstone-ban, de hangsúlyozta, hogy ennek a megértése legalább olyan fontos, mint a gyenge napok kielemzése. „Úgy vélem, részben egyes nagycsapatok a vártnál jobban küszködnek. Szerintem a pálya típusa is belejátszik, hiszen nemigen kell keményet fékezni, amiben gyengék vagyunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: