DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel elköszönt, Verstappen nem akart sportszerűtlen lenni – vasárnapi hírek

Elégedetten zárta a szezont a Red Bull és a Ferrari, csalódott a Mercedes, Hamilton és Alonso, De Vriest vízbe dobták – összegyűjtöttük az Abu Dhabi Nagydíj versenynapja, november 20. fontos híreit.

Az év utolsó versenyének napján Max Verstappen szezonja 15. győzelmét szerezte, Charles Leclerc pedig megszerezte a világbajnokság második pozícióját: egy-két körön múlt, hogy nem vadászta le őt Sergio Perez. Az Abu Dhabi Nagydíj összefoglalója itt található meg.

Max Verstappen szerint egyedülálló évadot zárt a Red Bull Abu Dhabiban, Sergio Perez pedig az ezüstérem elvesztése ellenére is elégedett az idei szezonban elért eredménnyel – ezt mondták a Red Bull-osok. Christian Horner szerint az elmúlt évek sokszor elég fájdalmasan alakultak a számukra, idén azonban minden várakozást felülmúltak.



A Red Bull megkísérelhette volna a futamgyőztes közreműködésével lassítani Leclerc-t, hogy Perez utolérje őt. Verstappen szerint „nem lett volna szép” egy ilyen megmozdulás – csapattársa pedig elismeri, a Ferrari kiváló munkával győzte őt le. A témát itt jártuk körbe.

A Ferrarinál is nagy az elégedettség: Mattia Binotto szerint elérte idei céljait az istálló. Az olaszok csapatfőnöke szerint előzetesen senki nem várt ilyen erős Ferrarit az elmúlt évek gyenge szereplései után, jövőre azonban az utolsó lépcsőfokot is szeretnék megugrani Maranellóban. Charles Leclerc futam utáni nyilatkozata itt, Carlos Sainz értékelése pedig itt olvasható.

Sebastian Vettel pályafutása utolsó versenyét pontszerző helyen zárta, ami alakulhatott volna jobban is egy jobb stratégiával. Még nem is tudja, mennyire fog neki hiányozni a Formula-1 – a dobogósokkal együtt interjút adó visszavonuló világbajnok érzelmes szavai itt olvashatók.

A kilencedik helyen zárt Daniel Ricciardo, akinek jövőre már nem maradt hely a mezőnyben. Az ausztrál nyilatkozata során ismét erősen utalt arra, hogy visszatérhet korábbi csapatához, a Red Bullhoz.

Az Abu Dhabi Nagydíj remekül foglalta össze a Mercedes idei szenvedését – véli az istálló csapatfőnöke, Toto Wolff. Egyik autójuk célba sem ért: Lewis Hamilton futama már az első körben megpecsételődhetett, amikor is megreptette a Mercedest Sainz előzési kísérleténél. Végül váltóhiba miatt kényszerült feladni a futamot. A brit csalódottan nyilatkozott.

De zsörtölődött Fernando Alonso is. A spanyol számítása szerint kilenc-tíz futam ment el műszaki hiba miatt, ami elfogadhatatlan. Hétfőn átsétál az Aston Martinhoz – a kétszeres világbajnok így beszélt.

Abu Dhabiban vasárnap megtartották a Formula-2 szezonjának utolsó versenyét is: Ayumu Iwasa és Felipe Drugovich az utolsó körig tartó csatát vívtak a győzelemért, ami a japáné lett. F1-es szempontból pedig a legfontosabb, hogy Logan Sargeant megszerezte a bajnokság negyedik helyét, így biztosan megkapja a szuperlicenszet – márpedig ennek függvényében ígérte meg neki a 2023-as ülést a Williams. Az F2-es főfutam összefoglalója.

Végezetül egy könnyed videós tartalom a Parc Fermé rovatból: Nyck de Vries elbúcsúzott a Mercedes kötelékétől, a csapat átadta az AlphaTaurinak – szó szerint, egy kiskocsira kötözve tolták át az istálló garázsába. Miután belevágták a kikötő vizébe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: