DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F2/F3

Zseniális csata a győzelemért, Sargeant jöhet az F1-be

Hatalmas izgalmakat hozott a Formula-2 szezonzárója: Ayumu Iwasa kemény csatát követően behúzta az év utolsó főfutamát, Logan Sargeant pedig megszerezte az F1-es szerepléséhez szükséges pontokat.

A DAMS versenyzői sajátították ki az idei Formula-2-es szezon utolsó főfutamának első sorát, miután a Red Bull juniorja, Ayumu Iwasa és csapattársa, Roy Nissany tökéletes időmérőt produkáltak pénteken. Az F1-es szuperlicenszpontokért küzdő Logan Sargeant a hatodik helyről várhatta a versenyt.

Iwasa és Nissany is jól kapták el a rajtot, szoros csata után a japán végül meg tudta tartani vezető pozícióját, míg az idei bajnok Felipe Drugovich a harmadik helyre jött fel. Liam Lawson is nagyon jól rajtolt, három pozíciót javítva a hatodik helyig tornázta fel magát. A második körben Ralph Boschung megforgása után jövő virtuális biztonsági autós fázis után nem történt változás az élen.

A hetedik körben Drugovich Nissany átugrásával Iwasa után eredt. Az élmezőny lágyon rajtoló tagjai a kilencedik kör környékén mentek ki a bokszba friss közepes abroncsokért, időlegesen az ellentétes, közepes-lágy gumistratégiát választó Jack Doohan állt az élre. A mezőny hátsó felében a közepeseken rajtolók sorát Iwasa vezette, Drugovich viszont jó tempót diktált, utol is érte a Carlin pilótáját. Előzési kísérlete azonban meghiúsult, hiszen a fiatal japán a féktávon irányt változtatva megzavarta az Aston Martin akadémiájának tagját, aki így majdnem belement hátulról ellenfelébe. Az igazi dráma hét körrel a leintés előtt jött: az első helyről kiálló Doohan bal első kerekét nem rögzítették megfelelően. A pályán elszabadult, leszakadt kereket mindenki szerencsésen elkerülte, viszont ez a hiba a Virtuosi pilótájának futama végét jelentette.



Két körrel a vége előtt hatalmas csata alakult ki a győzelemért, Drugovich sokkal jobban vigyázott az abroncsaira, így keményen megszorongatta Iwasát. Az utolsó körös előzési kísérlete közben azonban a Carlin pilótája kissé leterelte a kilences kanyarban a bajnokot, aki így nem tudott újabb manővert kezdeményezni.

Iwasa a szezon utolsó futamának győztese, Drugovichnak be kellett érnie a második hellyel, amivel bebiztosította az MP Motorsport konstruktőri bajnoki címét. A harmadik helyen Lawson végzett, szombati sprintfutamos győzelme után újabb jó eredménnyel zárta az évet, ráadásul a bajnokságban még nyitott harmadik helyet is megszerezte.

A Williams jövő évi üléséért küzdő Logan Sargeant végül az ötödik helyen futott be, ezzel negyedik lett az összetettben. Így elegendő szuperlicenszpontot szerzett ahhoz, hogy jövőre Alexander Albon csapattársaként lássuk viszont a 2023-as Formula-1-es rajtrácson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: