DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F2/F3

Durva baleset után Lawson nyerte az F2-es sprintet

Liam Lawson győzelmével zárult az idei szezon utolsó Formula-2-es sprintfutama, miután már a verseny első körében jött a piros zászló két Red Bull-junior komoly balesete miatt.

Jól kapta el a rajtot az F2-es sprintfutamán Abu Dhabiban a pole-pozícióból induló Richard Verschoor, aki így simán megtartotta az első helyét. Mögötte kemény csaták folytak az első tízben, Theo Pourchaire és Jack Doohan kissé össze is értek, a francia viszont az első szárnyán esett kisebb sérüléssel megúszta az esetet.

Az első kör végén aztán máris piros zászlóval kellett megszakítani a versenyt, miután a Red Bull akadémiájának tagja, Jehan Daruvala alatt megúszott az autó a még hideg gumikon, és hátulról belement az előtte lévő Enzo Fittipaldiba. A két autó kisodródott, és durván a falba csapódott, szerencsére mind az indiai, mind a brazil pilóta épségben megúszták a balesetet.

A megsérült pályaszéli falak javítása után helycserék nélkül lezajlott az újraindítás, Verschoort Liam Lawson követte a második helyen. A Red Bull fiatalja sokáig DRS-távolságon belül kóstolgatta a Trident versenyzőjét, de sosem volt elég közel az előzéshez. A verseny tizedik körében végül rászánta magát a támadásra az új-zélandi, egy bátor távoli bevetődéssel vette át a vezető pozíciót, Verschoor visszatámadási kísérlete a kilences kanyarban pedig meghiúsult. A csatározásuk következtében a meglepően erős futamot teljesítő Amaury Cordeel meg is érkezett a holland nyakára, akinek immár hátrafele kellett figyelnie.

Az első három helyen sokáig zavartalanul autózhattak a pilóták, pár körrel a leintés előtt viszont az F1-ben pénteken debütáló Felipe Drugovich erős tempót kezdett diktálni, a gumikkal küszködő Dennis Hauger mellett hamar el is ment, majd pár körön belül megérkezett Cordeelre. A belga a végsőkig küzdött a dobogó legalsó fokáért, a sokkal jobb állapotú gumikkal támadó Drugovich ellen azonban nem volt ellenszere. Cordeel aztán a negyedik helyet is elbukta, miután Hauger második próbálkozásra ugyan, de maga mögé utasította a VAR pilótáját. Lawson simán nyerte a sprintfutamot, mögötte Verschoor második helyét sem fenyegette senki, Drugovich pedig újabb dobogós helyezéssel gazdagította gyűjteményét. A Williams ülésére pályázó Logan Sargeant hatodik lett, ezzel az már eldőlt, hogy nyolcadiknál nem lehet rosszabb a bajnokságban, így már csak nagyon peches esetben bukhatja el az F1-es szuperlicenszhez szükséges pontokat.

Az F2-esek szezonja a holnap délelőtti főfutammal ér véget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: