DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen: Nem lett volna sportszerű feltartani Charles-t

A Red Bull megkísérelhette volna a futamgyőztes közreműködésével lassítani Leclerc-t, hogy Perez utolérje őt. Verstappen szerint „nem lett volna szép” egy ilyen megmozdulás – csapattársa pedig elismeri, a Ferrari kiváló munkával győzte őt le.

A konstruktőri bajnok csapat nagy célja volt, hogy a 2022-es világbajnokságot története során először egyéni első és második pozícióban fejezze be: ez végül nem valósult meg, mivel Sergio Perez végül Charles Leclerc mögött zárta a futamot és az összetettet. A kétkiállásos stratégián levő mexikóinak még egy vagy két kör kellett volna, hogy levadássza a monacóit – a futamot megnyerő Max Verstappen pedig segíthetett volna neki, ha lassít és feltartja a Ferrarit.

„Ez egy nehéz döntés lett volna… Nem szívesen kerülünk olyan helyzetbe. Mert fel lehet tartani valakit, de sportszerű versenyzésnek számít? Szerintem nem lett volna szép így befejezni egy ilyen szezont” – mondta a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón Verstappen a forgatókönyvre, amely a DRS használata miatt egyébként is rizikós lett volna.



A világbajnok szerint csapattársának esélye két okból úszott le: részben Gasly és Albon lekörözésénél, részben viszont a második etapban. „Úgy nézett ki, hogy utoléri és meg tud kísérelni egy manővert. De láttam a képernyőn, hogy időt veszített Pierre és Alex miatt. A második etapban pedig a közepes gumi nagy kopása miatt a csapat kicsit jobban megnyomhatta volna Checo etapját. De utólag erről könnyű beszélni, akkor úgy gondoltuk, kicsit óvatosabbnak kell lenni a gumikkal.”

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Perez egyetértett azzal, hogy a középső etap során kevésbé kellett volna spórolni – becslése szerint két másodpercet veszített ebben a szakaszban. Ugyanakkor dicsérte az egykiállásos taktikát teljesítő ellenfelet:

„Véleményem szerint a Ferrari és Charles fantasztikus futamot teljesített, kiváló volt a gumikezelésük, erősebbek voltak nálunk, főleg az első etapban, aminek a végén már haldokoltam” – mondta az év végi bronzzal így is pályafutása legjobbját elérő Perez. „Ez nehezítette meg a stratégiánkat. A második etapból nem sikerült kihozni a maximumot, amikor Max mögé kerültem, aki egy kiálláson volt, én pedig kettőn. Végső soron azonban mindent beleadtunk, és ez számít igazán.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: