DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Hírösszefoglaló

Kizárás döntött a spái győztesről, Perez nem nyilatkozik – vasárnapi F1-es hírek

Elvették Russell bravúrosan megszerzett győzelmét, a Mercedes bocsánatot kért, Piastri is hitt az első helyben, Perez nem hajlandó többet a jövőjéről beszélni. A Belga Nagydíj napjának hírei.

Váratlan fordulatokban bővelkedett a Belga Nagydíj napja – mind a pályán, mind azon kívül. Csodával határos módon végigcsinálta a 44 körös futamot egyetlen kiállással George Russell – fél másodperccel csapattársa, Lewis Hamilton előtt ért be a célvonalba, a harmadik Oscar Piastri is lőtávolon belül volt a leintésnél. Futambeszámolónk itt található.

Nagyjából egy másfél órával a futam leintése után azonban jött a váratlan fordulat: a technikai ellenőrzésen Russell autója másfél kilogrammal könnyebb volt a 798 kilogrammos limitnél, ezért a stewardok elé került az ügy. Ilyen esetekben a szabályok szerint egyértelmű büntetés a kizárás, ezért egy órával később nem is okozott meglepetést a megerősítés: elvették Russell győzelmét, az első helyet Hamilton örökölte meg. A #63-as autó kizárásával mindenki előrelépett egy helyet, a módosult végeredmény itt található meg.



Max Verstappen a Hungaroringhez hasonlóan csak negyedik lett Spában, mivel azonban Lando Norris előtt végzett, vb-előnye még nőtt is két egységgel – 78 egység a különbség, bár négy nagydíj alatt csak egyszer végzett dobogón, a szezon elején kiépített hatalmas előny nem igazán fogyatkozik. A McLaren hátránya azonban már csak 42 pont, Piastri a Ferrarik közé ékelődve fellépett a negyedik helyre, ráadásul csupán tíz pontra Charles Leclerc-től és a harmadik pozíciótól. Sergio Perez pedig csak a kizárásnak köszönheti, hogy nem csúszott le a topcsapatok pilótái között az utolsó helyre, a nyolcadik pozícióba. Így áll a világbajnokság a Belga Nagydíj után.

A kizárás visszhangja

A futamgyőztes George Russell diszkvalifikálását követően a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff hivatalos közleményt adott ki, melyben a csapat nevében magára vállalta a felelősséget, egyúttal elnézést kért Russelltől. A közlemény teljes egészében itt olvasható.

Russell az Instagramon tett közzé egy rövid posztot: „Megszakad a szívem. Másfél kilóval a súlyhatár alatt maradtunk, és kizártak minket a versenyből. Mindent kiadtunk magunkból a pályán, és büszke vagyok rá, hogy én értem be elsőként. Lesz még ilyen.”

Toto Wolff a Skynak nyilatkozott, s elmondta, szerinte miből fakadhatott a probléma: „Jelentették a stewardoknak, hogy gond volt a súllyal, meglátjuk, hogyan döntenek. Nem tudom kommentálni a dolgot, mert a stewardok még nem mondták ki az ítéletüket, de gyanítom, hogy azért történhetett, mert ilyen hosszan használtunk egy szett versenygumit.”

Pár órával korábban fülig érő szájjal Russell még arról nyilatkozott: reggel még nem számítottak erre a sikerre, és az igazat megvallva nem emlékszik rá, kié volt az ötlet, hogy egy kiállással teljesítsék a versenyt. Részletek.

Lewis Hamilton még a második hely tudatában gratulált Russellnek, és emlékeztetett rá, milyen szörnyű péntek után álltak fel. Azt viszont merész gondolatnak tartja, hogy a Mercedes esélyes lehet a vb-címre. Hamilton nyilatkozata.

Perez megelégelte a kérdéseket

A bajnoki éllovas Max Verstappen szerint a DRS-vonatozás miatt maximalizálta a spái futamát az ötödik (a kizárás után negyedik) hellyel a 11. rajtkockából – ha elsőként indul, a győzelemért is harcolhatott volna. Emellett Perez szerepléséről is véleményezett.

Előzések céltáblája volt a Belga Nagydíjon hat helyet bukó Perez: a gumikezelés, az egyensúly és a stratégia sem volt rendben. A mexikói megelégelte a sorsára vonatkozó kérdéseket, és kijelentette, ezentúl nem válaszol semmilyen, jövőjére vonatkozó kérdésre:

„Nem fecsérelhetjük az energiát ilyen spekulációkra. Ez az utolsó alkalom, hogy a jövőmről beszéltem, egyértelműsítek mindenki számára: nem fogok több kérdésre válaszolni a jövőmmel kapcsolatban” – hangzott el Pereztől Spában.

Piastri hitt a győzelemben

Oscar Piastri úgy gondolta, képes lehet elkapni a Mercedeseket a Belga Nagydíj végéhez közeledve, végül azonban mindössze a harmadik helyen intette le a kockás zászló a mclarenest – ebből lett második pozíciót Russell diszkvalifikációja után. Részletek.

Egy elrontott első kanyar, elbukott pozíciók, velük együtt pontok is – Lando Norris csalódott a saját teljesítményével, pedig lehetne még mit kihozni az autóból. „Jót fog tenni ez a leállás, hiszen nagyon sok ponttól estem el az elmúlt három-négy futamon, hülyeségek miatt – rossz rajtok, rossz első kanyarok…” – mondta önkritikusan a brit. Nyilatkozata itt található.

A McLaren elnök-vezérigazgatója szerint bőven volt tempójuk, ám az előzési nehézségek miatt sok időt vesztettek – a kiemelkedő teljesítménnyel pedig egyre több pódiumos helyezésre tart igényt. Zak Brown szavai itt találhatók.

Leclerc örökölte az utolsó dobogós helyet

Végül negyedik helyett harmadik lett, de nem tekinti pozitív eredménynek a Belga Nagydíjon elért helyezését Charles Leclerc, mivel arra számított, hogy harcban lehetnek az őket végül simán verő Mercedesekkel.

„Ha egy Red Bull lett volna előttünk, akkor pozitív hétvégéről beszélhetnénk, viszont Mercedesek voltak, akikkel azt hittük, versenyben lehetünk, de egyszerűen jobbak voltak. Nem gondolom, hogy ez egy pozitív eredmény lenne” – értékelt Leclerc a leintést követően.

Új bajnoki éllovas az F3-ban a szezonzáró előtt

Új futamgyőztest avatott a Formula-3 a spái főfutamán, Callum Voisin nyert vasárnap. A bajnoki éllovas Gabriele Mini nullázott, így a dobogóra álló Leonardo Fornaroli átvette a vezetést összetettben az utolsó versenyhétvége előtt. Futamösszefoglalónk itt található.

A bajnoki esélyesek csatáját hozta az F2 főfutama Spában. Végül a győztes Isack Hadjar lehetett a legboldogabb, míg Paul Aron alatt az utolsó körben lassult le az autó a harmadik helyen. A Red Bull-junior francia így győzelmével megerősítette vezetését az összetettben, a mögötte beérő Gabriele Bortoleto pedig feljött a második helyre a bajnokságban. Részletek.

Két magyar szerzett dobogót Nyirádon az Európa-bajnokságokban

Wieszt Jankó vasárnapja a vb-mezőnyben az előfutamokon elért két második hellyel kezdődött és elődöntős pole-pozícióval folytatódott, ám a falban ért. A Ralikrossz Európa-bajnokság kategóriáiban viszont két magyar harmadik helyezés is született Benyó Máté és Szabó Krisztián révén. Az Eb-kategóriák létszámának közel felét tették ki a magyarok: 14-en álltak rajthoz, közülük négyen jutottak döntőbe.

A WRX futamán négyből harmadik idei győzelmét szerezte Johan Kristoffersson, a hatszoros világbajnok így már 25 ponttal vezeti az összetettet. Dobogón végzett Magyarországon a mezőny egyetlen versenyzőnője, Klara Andersson. Összefoglaló a nyirádi vasárnapról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: