DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Hírösszefoglaló

Első soros, mégis bizonytalan Red Bull – szombati F1-es hírek

Nem tetszik a versenytempó a pole-t szerző Verstappennek, Hamilton még mindig optimista, Vasseur nem félti a Sainztól kikapó Leclerc-t: a nap hírei egy helyen.

A szombati nap fő eseménye természetesen a Formula-1-es Japán Nagydíj időmérője volt, amely a két érdemi szabadedzéshez hasonlóan a Red Bull kettős sikerét hozta: Max Verstappen továbbra is veretlen idén a kvalifikációkon, azaz négyből a negyedik pole-ját szerezte 2024-ben, ezúttal azonban 66 ezreddel előzte Sergio Perezt. Lando Norris lett a harmadik a McLarennel, megelőzve Carlos Sainzt és Fernando Alonsót – az időmérő beszámolója és a végeredmény itt található, az egyelőre változatlan rajtrács pedig ide kattintva böngészhető.

f1-verstappen-top3-redbull-alesi



Verstappen a szoros rajtelsőség ellenére sem volt felhőtlenül boldog, ugyanis a Red Bull versenytempójával a szokottnál kevésbé elégedett eddig Suzukában – igaz, azt is megjegyezte, hogy már változtattak a beállításokon, amitől javulást várnak vasárnapra.

A vb-éllovas amúgy a Formula.hu egyik kérdésére is válaszolt az FIA sajtótájékoztatóján: a címvédő a főszerelője, Lee Stevenson távozásáról beszélt és azt is megerősítette, hogy a szakember a Sauberhez igazolt – bővebben ide kattintva. Korábban pedig Fernando Alonso esetleges Red Bull-os igazolása kapcsán úgy nyilatkozott Verstappen, hogy furcsa lenne számára, ha a mindig a fiatalokra építő energiaitalos gárda a 42 éves spanyolt szerződtetné.

Perez szintén egyetértett abban, hogy most nem annyira acélos az RB20-as versenytempója, ő maga viszont elégedett eddig a hétvégével, hiszen a tavalyi Miami GP óta először kvalifikált önerőből az első sorba. Helmut Marko Red Bull-tanácsadó szerint a mexikóit az is motiválja, hogy a 2025-ös szerződés a tét számára, maga a pilóta viszont úgy érzi, attól javult a formája, hogy egyszerűsítették a munkájukat, nem kísérleteznek annyit a beállításokkal – részletek itt.

f1-verstappen-redbull-ferrari-suzuka-1

Verstappen főként a Ferrarit említette mint erős versenytempóval rendelkező riválist, Sainz szerint azonban a Red Bullban úgyis van még tartalék. A spanyol amúgy a gázpedál puhaságával küzdve végzett negyedik helyen, Charles Leclerc viszont nem igazán értette, hova tűnt a tempója, egyedül a gumik üzemi hőfokra melegítésével kapcsolatos esetleges gondokat tudta magyarázatként említeni a nyolcadik pozíciójára. A Ferrari-főnök Frederic Vasseur mindenesetre nem aggódik a monacói formája miatt.

Arról, hogy a számok miről árulkodnak a két élgárda összevetésében, hol lehet ebben a csatában a McLaren, Mercedes, Aston Martin hármas, valamint miért számíthatunk változatos és a csapatok életét megnehezíti stratégiai variációkra, FormulaPlusz rovatunk elemzésében írtunk hosszabban.

Ha már szóba került a többi üldöző csapat: a harmadik rajthelyet elcsípő Norris úgy érzi, kezd beérni a kemény munka, vasárnap pedig a dobogót célozza a McLarennel. A csapattárs Oscar Piastri a hatodik pozícióba kvalifikált: a másodéves ausztrál elismerte, hogy az ő részéről több volt a suzukai időmérőben.

f1-russell-piastri-pit-video

Piastri amúgy érintett volt abban az esetben, amelyet vizsgáltak a felügyelők, ugyanis vele ütközött kis híján a garázsból veszélyesen kiengedett George Russell még a Q1-ben. A stewardok végül 5000 eurós pénzbírságra ítélték a Mercedest – részletek és indoklás itt olvasható.

A Mercedesnél amúgy továbbra is optimista a hangulat a szombati hetedik és kilencedik helyezés ellenére: Lewis Hamilton szerint közelebb is kerülhettek volna az elejéhez, ráadásul az elmúlt három szezonban most a legjobb az autójuk, ami a japán pálya jellegzetességeit tekintve különösen bizakodásra ad okot, míg Russell arról beszélt, hogy az időmérős alacsony üzemanyagszint kidomborította a W15-ös gyengeségeit, így vasárnap jobb szereplésre számít.

f1-hamilton-mercedes-suzuka-1

Az Aston Martin kétarcú kvalifikáción van túl, hiszen Fernando Alonso az ötödik helyig jutott: a spanyol szerint a fejlesztési csomag is közrejátszik a vártnál jobb eredményben, viszont megjegyezte, hogy idén eddig rendre egy körön voltak jobbak, szóval nem hiszi, hogy meg tudják tartani a pozíciójukat vasárnap. A csapattárs Lance Stroll ellenben már a Q1-ben kizúgott, ráadásul magyarázata sem volt a kudarcra: „Nem volt tempó sem az autómban, sem bennem” – összegzett a kanadai.

Az alsóházból hazai közönsége előtt is Yuki Tsunoda jutott egyedül a Q3-ba, viszont ezúttal Daniel Ricciardo is épp csak alulmaradt a japánnal szemben, így a keserédes nyilatkozata ellenére a Visa Cash App RB párosa szerint akár a kettős pontszerzésre is esélyük nyílhat a futamon. Jól ment még egyébként a haasos Nico Hülkenberg a 12., valamint a Stake-et erősítő Valtteri Bottas a 13. rajthelyével – utóbbi nyilatkozata itt olvasható az erősebb szereplésükről.

 

Suzukán és az F1-en túl

Nemcsak az F1 Japán Nagydíjának eseményeiről számoltunk be szombaton, hanem például arról is, hogy a Budapest Card Show-n a Topps bemutatta a Baumgartner Zsoltot ábrázoló különleges sportkártyáját. Minderről fotókat itt mutattunk, hazánk egyetlen F1-es pilótája pedig egy pódiumbeszélgetés során többek között felelevenítette a 2003-as debütálását, és azt is elárulta, kiknek szurkol a jelenlegi mezőnyben.

baumgartner-5

A MotoGP-ben még mindig Fabio Quartararo yamahás hosszabbítása a téma, sajtóértesülések szerint ugyanis 12 millió eurós fizetése lesz a 2021-es világbajnoknak a hangvillásoknál, amellyel a teljes mezőny legjobban kereső motorosává válik – részletek itt, ha pedig további motorversenyes hírekre és információkra vagy kíváncsi, például Quartararo maradása kapcsán is, csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz!

Végezetül említsük meg, hogy nagy balesetet szenvedett a Nordschleifén futó hosszútávú NLS sorozat első versenyén Robert Wickens: a Bryan Herta Autosport tájékoztatása szerint a néhány éve az IndyCarban is hatalmasat bukó és csigolyatöréseket és gerincsérülést szenvedő pilóta magánál van, de kórházba szállították, és bár a vizsgálatok során nem találtak semmi komolyat nála, óvatosságból még ben tartják.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: