DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Hírösszefoglaló

Domináns siker Bahreinben – szombati F1-es hírek

Bottal ütötték a Red Bull nyomát a szezonnyitón, áll a bál az RB-n belül, az FIA-elnök a Horner-ügyről beszélt, drámai véget ért a katari WEC-futam – ezek voltak szombat F1-es hírei és sztorijai.

Max Verstappen domináns győzelmét hozta a szezonnyitó Bahreini Nagydíj, melynek összefoglalója itt, élő közvetítése itt, végeredménye pedig itt olvasható – aki pedig arra kíváncsi, hogy áll a világbajnokság a szezonnyitót követően, az ide kattintva találhatja meg ezt.

A futamgyőztes Verstappen a győzelmet követően arról beszélt, hogy ilyen különleges napja még neki is csak ritkán adódik – pedig ez már karrierje 55. nagydíjgyőzelme volt. A Red Bull első embere, Christian Horner (természetesen a körülötte zajló ügyre utalva) arról beszélt, hogy nem lehet ilyen sikereket elérni, ha nincs meg a csapaton belüli egység.

horner-2024-3



Ha már a Horner-ügy került szóba, meg kell említeni az FIA-elnök Mohammed ben Sulayem nyilatkozatát is, aki szerint az egész F1 számára káros mindaz, ami a Red Bullon belül zajlik, és szerencsésebb lenne, ha a pályán zajló eseményekkel lehetne foglalkozni.

Az elégedettség hangjai szóltak Sergio Perez nyilatkozatából is, aki apró gondjai ellenére is meg tudta szerezni a második helyet az előtt a Carlos Sainz előtt, aki a dobogós eredménynek nem tudott felhőtlenül örülni, hiszen mint elmondta, a Ferrari még nem tart ott, ahol tartania kellene.

sainz-bahrein-2

Sainz arra is kitért, hogy a pályán vívott meg csapattársával, Leclerc-rel, és elmondta, hogy máskor is meg fogja támadni, ha tiszta körülmények között teheti ezt – míg a monacói arról beszélt a leintés után, hogy a fékproblémái miatt követett el rengeteg hibát a szezonnyitón, s a helyzet körről-körre romlott.

A Ferrarik mögött George Russell érte el a legjobb eredményt, aki hűtésproblémákkal küzdött, míg csapatfőnöke arról beszélt, hogy a „pohár félig üres” szemlélettel állnak hozzá a folytatáshoz. Russell csapattársa, Lewis Hamilton a rajtpozícióján két helyet javítva hetedikként zárta a futamot, s bár talált némi pozitívumot is a versenyben, összességében ennél jobbra számított Bahreinben.

russell-bahrein-2024

A két Mercedes között az a Lando Norris futott be, aki úgy érzi, hogy közel járnak a Mercedeshez, de ezzel természetesen nem érhetik be. A brit pilóta Szaúd-Arábiában erősebb tempóra számít – ellenben azt is leszögezte, hogy biztosat nem tud mondani, hiszen tavaly Dzsiddában még az MCL60-as „kezdetleges” verziójával indultak.

A futam krónikájához tartozik még az RB-n belüli csörte: Yuki Tsunoda nehezen emésztette meg a hajrábéli csapatutasítást, aminek a leintést követően egy meglehetősen agresszív manőverrel adott nyomatékot – Ricciardónak pedig volt egy-két szava ehhez a húzáshoz. Túl boldog Logan Sargeant sem lehetett, hiszen másodszor kellett szembesülnie ugyanazzal a technikai problémával, és ez tönkretette a versenyét.

l-rb

Az F1-en kívül természetesen F2-es és F3-as futam is volt ma Bahreinben: a kisebbik kategóriában a Williams növendéke, Luke Browning szerezte meg első győzelmét a szériában, míg az F2-eseknél Zane Maloney duplázni tudott, hiszen a tavalyi szezon hatodik helyezettje tegnapi első futamgyőzelméhez rögtön hozzátett még egyet.

Bahreintől bő 100 kilométerre, Katarban zajlott a WEC szezonnyitója, melyen a Peugeot azutolsó előtti körben bukta el a második helyet, így aztán a Porsche totális diadalát hozta a verseny: a Hypercar-kategória első három helye mellett ráadásként a GT3-asok közt is győzni tudtak.

porsche6-katar

A hétvégén egy harmadik világbajnoki sorozat is a „környéken” járt: a tereprali-vb második futamát, az Abu Dhabi Desert Challenge-et Nasser Al-Attiyah nyerte két Toyota előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: