DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen leiskolázta a mezőnyt Bahreinben

Ott folytatta a világbajnok, ahol tavaly abbahagyta: simán nyerte az F1-es idénynyitót. Kettős Red Bull-győzelem, Sainz révén dobogón a Ferrari.

Rendhagyó módon március első szombatján, már villanyfényes körülmények között startolt el a 2024-es Formula-1-es szezon első futama, a Bahreini Nagydíj. A pole-pozícióból a tavalyi idényt domináló Max Verstappen várhatta a piros lámpák kialvását, s a start után is megőrizte a vezetést a kívülről támadó Charles Leclerc-rel szemben. George Russell mögé Sergio Perez lépett fel, megelőzve Carlos Sainzt, míg Fernando Alonso mögött a két McLaren csatázott egymással. A mezőny közepén Nico Hülkenberg hathatós közreműködésével Lance Stroll forgott meg az első kanyarban.

f1-verstappen-redbull-bahrein-start-1



Verstappen nagyon hamar lerázta az üldözőket, Leclerc ráadásul több kisebb hibát is bemutatott, amit gyorsan kihasznált Russell, feljött a második helyre a Mercedesszel. A Russell, Leclerc, Perez, Sainz négyes így is elhúzott a következő bolytól, amelyet néhány kör elteltével már Lando Norris és Oscar Piastri vezetett, miután megelőzték Alonsót. Leclerc vesszőfutása pedig tovább folytatódott: előbb Perez, majd Sainz is elkapta a monacói ferrarist.

A 10. kör után megindultak a kerékcserék, a kemény gumikra váltás után nem sokkal pedig Perez utolérte és megelőzte Russellt, ezzel virtuálisan – majd a többiek kiállását követően ténylegesen is – feljött a második helyre a csapattárs Verstappen mögé. A folyamatosan elfékezéssel küszködő Leclerc a korábbi bokszlátogatás révén ideiglenesen ismét Sainz elé került, de a spanyol hamar levadászta őt egy merész bevetődéssel. Sőt, Sainz olyannyira lendületben volt, hogy rövidesen Russellt is utolérte és maga mögé utasította, így már harmadik helyen haladt a Ferraritól év végén távozó pilóta.

Verstappen a második etapban is kényelmes ütemben húzott el Pereztől, a kerékcserék második üteme előtt már 15 másodperc fölé növelte a fórját a mexikóival szemben. A Red Bullokra egyébként a lágy abroncs került fel az utolsó húsz körre, míg a többiek a kemény gumikon teljesítették az utolsó szakaszt. Egy helycsere történt is a második bokszkiállások során: Lewis Hamilton előzte meg az épp akkor a pályára visszatérő Piastrit.

f1-sainz-ferrari-bahrein-2

Sainz révén dobogót szerzett a második erőnek bizonyuló Ferrari

 

Az utolsó etap fő kérdése az volt, az addigra stabilabbá váló Leclerc el tudja-e kapni Russellt. Végül tíz körrel a leintést megelőzően a brit fékezte el magát a visszafordítónál, ezt pedig tökéletesen kihasználta a ferraris, feljött a negyedik helyre.

Verstappen eközben az élen senkitől sem zavartatva, több mint 20 másodperces fórral (és a leggyorsabb kört is megfutva) húzta be idei első, a tavalyi szériáját hozzászámolva zsinórban nyolcadik, karrierjében pedig már az 55. futamgyőzelmét. A Red Bull Perez révén kettős-sikerrel indította a 2024-es idényt, míg Sainz révén dobogót gyűjtött a Ferrari, amely Leclerc negyedik helyével kiegészülve egyértelműen második erőnek bizonyult. Mögöttük sormintában jöttek a Mercedesek és a McLarenek Russell, Norris, Hamilton, Piastri felállásban, míg a top 10-et a két Aston Martin tette teljessé, azaz az öt topcsapat pilótái sajátították ki a pontszerző helyeket.

A mezőny második felének legjobbja Guanyu Zhou lett a 11. helyen a Szake-kel, megelőzve Kevin Magnussen Haasát, valamint az utolsó körökben a lágy gumin rohamozó Daniel Ricciardót csapatutasítással (amit Yuki Tsunoda nehezen vett tudomásul) előbbre hozó Visa RB-ket. Az Alpine-ok a katasztrofális időmérő után a versenyen is a mezőny hátsó traktusaiban végeztek. Az utolsó két helyet viszont az elrontott kerékcsere miatt 50 másodpercet veszítő Valtteri Bottas, valamint az elromló kormányával is bajlódó Logan Sargeant szerezte meg.

A futam végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull/Honda RBPT  
2. Sergio Pérez Red Bull/Honda RBPT 22.457
3. Carlos Sainz Jr. Ferrari 25.110
4. Charles Leclerc Ferrari 39.669
5. George Russell Mercedes 46.788
6. Lando Norris McLaren/Mercedes 48.458
7. Lewis Hamilton Mercedes 50.324
8. Oscar Piastri McLaren/Mercedes 56.082
9. Fernando Alonso Aston Martin/Mercedes 1'14.887
10. Lance Stroll Aston Martin/Mercedes 1 kör
11. Zhou Guanyu Sauber/Ferrari 1 kör
12. Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
13. Daniel Ricciardo RB/Honda RBPT 1 kör
14. Yuki Tsunoda RB/Honda RBPT 1 kör
15. Alexander Albon Williams/Mercedes 1 kör
16. Nico Hülkenberg Haas/Ferrari 1 kör
17. Esteban Ocon Alpine/Renault 1 kör
18. Pierre Gasly Alpine/Renault 1 kör
19. Valtteri Bottas Sauber/Ferrari 1 kör
20. Logan Sargeant Williams/Mercedes 2 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: