DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Még Verstappennek is ritkán van ilyen napja

Mintha 2023-ban járnánk: Az F1-es Bahreini Nagydíj összes körét vezette Max Verstappen, győztes nyilatkozatában csak azt tudta elmondani, minden tökéletesen alakult szombaton.

A pénteki időmérő edzést követően a pole-pozíciót megszerző Max Verstappen úgy fogalmazott, a Red Bull a Q3-ban kelt igazán életre, hiszen eddig a pontig egyetlen felvonást sem zárt az első helyen – az időmérőt még úgy nyerte meg, hogy a három szakaszt összevetve nem övé volt a legjobb köridő.

Az életre kelt RB20 lendülete folytatódott, sőt fokozódott a szombati Bahreini Nagydíjon, és Verstappen a 2023-as versenyekre kísértetiesen emlékeztető dominanciával húzta be 55. győzelmét. Előnye 22 másodpercet tett ki a végén, és mindkét, az élmezőnyben utoljára hagyott kiállása után első helyre tért vissza – senki sem került a közelébe szombat este Szahírban.



„Hihetetlen. Szerintem a mai nap még jobban alakult, mint arra számítottunk, jó érzés volt vezetni az autót, minden keveréken, rengeteg tempó volt bennünk. Szuper élvezetes volt ma vezetni, kimaradtunk a bajokból… Nagyszerű kezdése az évnek, ennél nem is lehetett volna jobb!” – értékelt szuperlatívuszokban David Coulthardnak a leintés után Verstappen.

A Bahreini Nagydíjat pályafutása különleges futamai közé sorolja – két évnyi dominanciája ellenére is úgy érzi, ritka az ennyire sima futam:

„Élvezetes volt, nagyon jól éreztem magam az autóban. Az ilyen napok mindig különlegesek, mert olyan gyakran nem történnek meg. Ilyenkor minden tökéletes, egy vagy az autóval, minden kiválónak tűnik.”

A magányos futam történéseinek összegzése egészen rövid volt az első interjúban:

„Jó volt a rajt, az első kanyar elég szűk hajtű, olyankor természetes, hogy védjük a belső ívet. Onnantól lényegében a saját versenyünket futhattuk” – mondott el lényegében minden fontos történést Verstappen, majd hozzátette, pár napot pihen, aztán jön a hosszú szezon következő állomása, Szaúd-Arábia.

Másodszor nyert szezonnyitót Verstappen

A 2024-es Bahreini Nagydíj az első alkalom, hogy Max Verstappen maximális pontszámmal kezdett egy szezont – ebbe beleszámítjuk a leggyorsabb körért járó bónuszpontot is. Mostanáig futamgyőzelemmel is csak egyszer indította évét: egy évvel ezelőtt Bahreinben.

Másik két világbajnoki szezonja nem elsőséggel indult, mindkettő alkalom emlékezetes volt: 2022-ben történt kiesése három körrel a vége előtt a második pozícióból, 2021-ben pedig az utolsó körökben megelőzte Lewis Hamiltont, de mivel a manőver során kiment a pályáról, vissza kellett adnia a pozíciót. Ebben az évben második lett Bahreinben, nem vb-szezonjai során pedig csak egyszer állt dobogón, 2019-ben, a Red Bull hondás bemutatkozásán, amikor Ausztráliában indult a szezon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: