DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Hírösszefoglaló

Verstappen nyert, Alonso dobogón, a Mercedes nem érti: ez történt vasárnap az F1-ben

Leclerc a felvezető körön esett ki, Alonso negyedik a tabellán, a Mercedesnel nem értik a helyzetet: ezek voltak a vasárnapi nap főbb F1-es hírei.

A nap legfontosabb híre természetesen az, hogy Max Verstappen nyerte az F1-es Sao Pauló-i Nagydíjat. A holland klasszis rajt-cél győzelmet aratott és idén 17. alkalommal nyert futamot, a második helyre az utóbbi hat hétvégéből ötödször is Lando Norris ért oda a McLarennel, míg a dobogó alsó fokát Fernando Alonso szerezte meg: a spanyol pilóta Zandvoort óta először állhatott pódiumon, mituán 53 ezredmásodperccel megelőzte Sergio Perezt.

A futam összefoglalója és végeredménye ezen a linken található!

f1-verstappen-norris-alonso-brazil



Verstappen szerint a középső etapban tudott igazán gyors lenni és ott autózta ki a döntő különbséget Norris előtt, aki eleinte még támadni is próbálta, míg a mclarenes brit tudja, hogy jelenleg ez a második hely a maximum számára a Red Bull-lal szemben. A holland értékelése itt, Norrisé pedig itt olvasható!

Alonso és Perez hatalmas csatája mindkét érintettet felpörgette, a spanyol elárulta, hogy már azt hitte, hogy elúszott a dobogó, amikor az utolsó előtti körben megelőzte Perez, de aztán adódott egy esélye az utolsó fordulóban, amit ki tudott használni. A negyedik hely ellenére egyébként Perez sem bánkódik, szerinte nagyon élvezetes csatát vívtak és Alonso megérdemelte, hogy ott legyen a dobogón.

Idei talán legjobb hétvégéjét zárta Lance Stroll, aki ötödikként fejezte be a futamot, ezzel pedig a szezon legeleje óta először hozott két nagyon erős eredményt az Aston Martin, amire az elmúlt hetek szenvedése után óriási szüksége is volt a csapatnak. A kanadai azt emelte ki, hogy ezen a futamon gyorsabbak voltak a Mercedesnél és a Ferrarinál is, amire nagyon régen nem volt már példa.

 

Értetlenség a Mercedesnél

A Mercedes egészen döbbenetesen gyenge futamot hozott, az utóbbi hetek második-harmadik legjobb autója mellett úgy mentek el a riválisok és a középmezőny tagjai is, hogy a pilóták tehetetlennek bizonyultak. Lewis Hamilton kínos nevetéssel együtt mondta, hogy szerencsére már csak kétszer kell beleülnie a W14-esbe, mert vége az évnek, Toto Wolff csapatvezető a szavakat is alig találta erre a teljesítményre, és George Russell sem tudott magyarázattal szolgálni: ő kiesett, Hamilton nyolcadik lett, de nem érti, hogy hogyan veszíthettek hirtelen egy másodpercet körönként.

f1-leclerc-ferrari-brazil

Nem volt jobb napja Charles Leclerc-nek sem, aki már a felvezető körben falba csapta a Ferrarit, így a második rajthelyre fel sem tudott állni: elment a kormányszervo, irányíthatatlanná vált az autó, így még azelőtt véget ért számára a futam, hogy az elkezdődött volna. A monacói értékelése itt olvasható!

Leclerc balesete után jött egy komolyabb csattanás, a két Haas és Alexander Albon volt érintett, emiatt piros zászlóval meg is állították az épphogy csak útjára indult versenyt. A három érintett pilóta elmondta a nem teljesen egymásba vágó véleményét, ez itt olvasható!

 

A pontverseny állása, elemzés a Haas ügyéről, jön Las Vegas

A hétvége után ismét Alonso a negyedik a tabellán, de ott van már a sarkában a továbbra is bombaformában lévő Norris, míg Sainz két helyet visszaesve a hatodik pozíciót foglalja el. Lance Stroll visszaelőzte Pierre Gaslyt, az ismét pontot szerző AlphaTauri pedig nagyon közel került a Williamshez: így áll az F1-es pontverseny Brazília után, két futammal a szezon vége előtt!

Balogh Tamás kollégánk a Haas austini felülvizsgálati kérelmét járta körbe: változhat-e a végeredmény visszamenőleg, mik az esélyek, mi a realitás, mi a probléma? FormulaPlusz rovatunk értékelése ezen a linken olvasható!

Végezetül pedig egy promó videó: az F1 már a soron következő Las Vegas-i Nagydíjat promózza az alábbi, YouTube-csatornánkon elérhető ajánlóval.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: