DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Max Verstappen 17. idei győzelmét hozta Brazília

Lando Norris újabb második helyet szerzett, Fernando Alonso visszatért a dobogóra: ez volt az F1-es Sao Pauló-i Nagydíj 2023-ban.

A pole-ból induló Max Verstappen nyerte a Sao Pauló-i Nagydíjat, amelyet a rajt után rögtön megszakítottak piros zászlóval egy baleset miatt – sem az első, sem a második rajtnál nem tudták megfogni a hollandot, és bár egy ponton védekeznie kellett Lando Norrisszal szemben, de összességében kérdés nélkül, simán, kényelmesen szerezte meg 17. 2023-as futamgyőzelmét.

Verstappen mögött hasonlóan simán lett második Lando Norris, aki az első rajtnál rögtön felugrott a második helyre, majd ezt követően le is rázta magáról a többieket, és bár próbált tapadni a Red Bullra, de egy fokkal lassabbnak bizonyult nála, így egy újabb nagyon erős második hellyel gazdagodott.

SI202311040402



A dobogóért hatalmas csatát vívott Fernando Alonso és Sergio Perez, akik az utolsó két körben oda-vissza előzgették egymást, és végül Alonso 53 ezreddel megelőzte a mexikóit, így Zandvoort óta először felállhatott a dobogóra.

Sainz hatodik, Hamilton nyolcadik lett, míg Lance Stroll egy bravúros ötödik helyet hozott a másik Astonnal.

Charles Leclerc alatt már a felvezető kör alatt megállt a Ferrari és a rajt után baleset kivette a futamból Oscar Piastrit, Daniel Ricciardót, Alexander Albont, valamint Kevin Magnussent is, bár előbbi kettő körhátrányban végül lefuthatta a versenyt.

 

Így zajlott az F1-es Sao Pauló-i Nagydíj

Hihetetlen drámával indult a brazíliai F1-es nagydíj: Charles Leclerc alatt a felvezető körön hibásodott meg a Ferrari, amely miatt a monacói még a rajtrácsra menet falba tette az autót (elment a kormányszervo), így a többiek nélküle várhatták a lámpák kialvását. Majd még az egyes kanyar féktávján történt egy többszereplős baleset, amely után Alexander Albon és Kevin Magnussen is kiesett, de többeket is eltaláltak a törmelékek, akik így csak azért tudták folytatni a versenyt, mert piros zászló és egy félórás korlátjavítás következett – viszont a rajtrácsra nem állhattak fel, csak körhátrányból, a bokszutcából támadhatott Oscar Piastri és Daniel Ricciardo is.

 

A második rajt után

A második rajtnál már Verstappen, Norris, Hamilton, Alonso sorrendben rugaszkodhattak már el a pilóták (az eredeti rajtnál a két brit nagyot ugrott előre) és a spanyol visszavágott régi riválisának: Hamiltont a négyes kanyarnál kifékezve visszavette a harmadik helyet. Közben Norris igyekezett megtámadni Verstappent, a világbajnoknak a nyolcadik körben kétszer is védekeznie kellett. A 14. körben egy hosszabb „kifárasztás” végén Perez befért Russell elé és feljött az ötödik helyre, majd a 18.-ban Hamiltont is elkapta: a Mercedesek egyenesbeli tempója és gumikezelése sem volt elegendő ahhoz, hogy partiban legyen a Red Bull-lal.

A bokszkiállások után a mexikóinak még egyszer ki kellett kerülnie Hamiltont, aztán mehetett a már bő nyolc másodperccel előtte lévő Alonso után, közben pedig az élen Verstappen megnyugtatta a kedélyeket, két-három kör alatt lerázta magáról Norrist és ha nem is lógott meg, de kényelmes három-öt másodperces előnyt menedzselhetett a McLarennel szemben. A Mercedesek egészen szörnyű tempót diktáltak, nemcsak Perez, de Stroll, majd később Sainz is állva hagyta őket, sőt Gasly és Tsunoda is megelőzte őket – majd nem sokkal a vége előtt Russellt ki is hívta a csapat, ő be sem tudta fejezni a nagydíjat.

Perez végül hosszú-hosszú körökön keresztül üldözte Alonsót DRS-távon belül, de nem tudott vele mit kezdeni: az utolsó előtti körig (!) kellett várni a manőverre, ott tudott végre úgy kigyorsítani az utolsó kanyarból, hogy a célegyenes végén már kénytelen volt belengetni a fehér zászlót az Aston. A veterán spanyol azonban nem adta fel: DRS-sel az utolsó kör elején visszatámadott, védekezésre késztette Perezt, majd a négyes kanyar felé egy agresszív mozdulattal visszavette a pozíciót. Várt még rájuk egy gyorsulási verseny a célegyenesben, de kellően erős volt az Aston: Alonso 53 ezredmásodperccel (!) megőrizte a harmadik helyét és Zandvoort után először felállhatott a dobogóra, míg Pereznek továbbra sincs top hármas eredménye az európai szezon vége óta.

Elöl végül Verstappen gond nélkül, bő nyolc másodperc előnnyel hozta idei 17. futamgyőzelmét, Lando Norris ötödször lett dobogós az utóbbi hat futamon, Lance Stroll pedig szintén remek futamot teljesítve behozta ötödiknek a másik Aston Martint. A Ferrarival Carlos Sainz egy hatodik helyet mentett, Pierre Gasly újabb jó teljesítményt mutatva lett hetedik, Lewis Hamilton a nyolcadiknak is örülhet, Yuki Tsunoda ismét pontokat szerzett, a tizedik helyet pedig végül Esteban Ocon csípte el.

Az F1-es Sao Pauló-i Nagydíj végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 71 kör
2. Lando Norris McLaren +8,807
3. Fernando Alonso Aston Martin +25,633
4. Sergio Perez Red Bull +26,568
5. Lance Stroll Aston Martin +36,771
6. Carlos Sainz Ferrari +42,338
7. Pierre Gasly Alpine +46,111
8. Lewis Hamilton Mercedes +51,244
9. Yuki Tsunoda AlphaTauri +61,389
10. Esteban Ocon Alpine +72,040
11. Logan Sargeant Williams +1 kör
12. Nico Hülkenberg Haas +1 kör
13. Daniel Ricciardo AlphaTauri +1 kör
14. Oscar Piastri McLaren +1 kör
kiesett  George Russell Mercedes  
kiesett  Valtteri Bottas Alfa Romeo  
kiesett  Guanyu Zhou Alfa Romeo  
kiesett  Kevin Magnussen Haas  
kiesett  Charles Leclerc Ferrari  
kiesett  Alexander Albon Williams  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: