DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Hírösszefoglaló

Meglepetéseredmény a kvalin, megúszott büntetések, Massa-ügy – szombati F1-es hírek

Még a ferrarisokat is meglepte az első sor, Ricciardo bajuszával magyarázta a negyedik rajthelyet az F1-es Mexikóvárosi Nagydíj időmérője után.

Őrült kvalifikáció végén senki által sem várt eredmény született a Mexikóvárosi Nagydíj szombati napján. A Q3-ban ugrott az élre Leclerc és Sainz párosa az időmérőn, megelőzve Verstappent és a meglepetésember Ricciardót. Összefoglalónk itt olvasható ela végeredmény pedig erre található.

Vizsgálatok egész sorát folytatták le a felügyelők az időmérő után, de végül csak Logan Sargeantet meszelték el, Verstappen és Hamilton megúszta. Tíz külön esetet vizsgáltak – részletesen a vizsgálatokról és ítéletekről itt írtunk.

Reakciók az időmérőre

Még a két Ferrari-pilótát is meglepte ez az eredmény – a harmadik szabadedzésen még az első tízben sem volt Leclerc és Sainz.

„Zsinórban a második hétvégén értünk el váratlan eredményt” – kezdte a Ferrari vörös hercege. „Nem számítottam a pole-ra, a harmadik szabadedzés után úgy éreztük, hogy eléggé le vagyunk maradva. De valahogy aztán, amikor mindent összeraktunk, jól alakultak a dolgaink, és sokat léptünk előre a friss abroncsokon.”

 



Sainz nyilatkozatán is hasonló tanácstalanság érződik: „Őszintén szólva, elég furcsa időmérő volt. Az egész hétvégén nem sikerült egy jó kört összehoznom, és csak a Q3 első próbálkozásakor állt össze először. Nehéz megértenem, hogy találunk hirtelen fél másodpercet, aztán a következő körön megint egy fél másodperccel lassabbak vagyunk.”

Szeretett volna a pole-ból startolni a regnáló F1-es világbajnok, a harmadik helyről indulva viszont a szélárnyékban bízik a Red Bull-os: „Hosszú verseny és sok kör vár ránk, és a pontokat ott osztják” – mondta Verstappen.

Hatalmas mosollyal az arcán értékelte időmérős teljesítményét Daniel Ricciardo, aki a negyedik helyről rajtolhat majd a Mexikóvárosi Nagydíjon. „Nagyon feldobott ez az eredmény, tele vagyok pozitív energiával, egyszerűen csak le akarom tépni a pólómat!” – kezdte nevetve értékelését az ausztrál.

Az ötödik helynél többet várt viszont a hazai közönség előtt Sergio Perez. A mexikói úgy érzi, a második fázisban feleslegesen használtak el egy plusz abroncs lágy keveréket: „Egy szettet elvesztettünk a Q2-ben egy plusz kör miatt. A Q3-ban úgy éreztem, sokkal nagyobb hasznát vettük volna. Hosszú lesz a holnapi futam, bármi megtörténhet. Érdekes lesz, meglátjuk, mit kezdhetünk” – értékelt Perez.

Rémálom volt a Mercedest vezetni: Egész hétvégén küszködik a W14-essel Lewis Hamilton, aki szerint legfeljebb az ötödik hely lett volna elcsíphető az időmérőn. Ezt mondta a hétszeres világbajnok. Toto Wolff szerint a jó kivezető körökön (akár két-három tized különbségen) múltak az erős gyorskörök.

Csalódott a Q1-es búcsúzását követően Norris, aki elárulta: háromszor is nekifutott, azonban valami mindig szabotálta gyorsköreit – pedig, ha továbbjut, a pole-pozícióra is esélyes lett volna. Norrisról egyébként csapatfőnöke, Andrea Stella mondta azt a hétvégén: „Nyers tempóban Lando felveszi a versenyt Schumacherrel és Alonsóval.”

Szintén többre számítottunk Alex Albontól, aki két szabadedzésen is második lett, de a Williams mégsem bizonyult az időmérő sötét lovának, a thaiföldi Q2-es kilencedik helyét pályaelhagyás miatt elvették, így kiesett és csak a 14. pozícióból indulhat.

„Én nem gondolom, hogy kint voltam. A csapat mutatott egy külső felvételt a 2-es kanyarban és a hátsó gumik úgy tűnnek, hogy a fehér vonalon vannak. De jobban frusztrál a tempó hiánya, négy-öt tizeddel voltam lassabb, mint a harmadik edzésen. Rengeteg tapadást veszítettem” – nyilatkozta Albon.

A szombati nap végén helyszíni tudósítónk, Mészáros Sándor szokásos bejelentkezése sem maradt el. A magaslaton bármi megtörténhet, tartja a mondás: a Ferrari a semmiből szerzett első sort. Kínos Perez-eredmény a szurkolók előtt, elcsíptük Ricciardót, aki elmondta nekünk, titka a bajusz – a videós beszámoló ide vagy a képre kattintva érhető el.

Hogy mi várható a futamon, az időmérő sorrendjénél határozottan jobb referenciát ad a pénteki adatok elemzése. A Mercedes közel lehet, a McLaren is jó, de érdemes figyelni Lando Norrisra és Daniel Ricciardóra is – írtuk még az első két szabadedzés alapján.

A Mexikóvárosi Nagydíj rajtjára ma 21:00-kor kerül sor – kövessétek nálunk a további híreket!

Massa-ügy sokadik felvonás és F1-es Konyhafőnök

Más szombati hírek nem kapcsolódtak ilyen szorosan az időmérőhöz. „Szeretem Dr. Markót!” – ezzel az őszinte vallomással lepte meg a világot Sergio Perez apja, aki szerint fia még 10 évig a Red Bullnál versenyezhet. Ezeket mondta Antonio Perez.

Bár a napokban lejárt a Red Bull költséglimit-túllépés miatt kapott büntetése, F1-es főnökük szerint majd csak 2024-ben láthatjuk annak igazi hatását – Christian Horner szavai itt olvashatók.

Elképesztő nehézséggel szembesült Lawson karrierje első F1-es nagydíján: nem volt szomjas, mégis inni próbált, majd körökre az orrába szorult az ivócső! Ezt egy podcastban árulta el az AlphaTauri beugrója.

Heti-kétheti rendszerességgel történik valamilyen fejlemény a Massa-ügyben: most az eset főszereplője adott interjút az Autosport lapnak. Nem akarja elvenni a világbajnokságot Hamiltontól Felipe Massa, aki állítja: nem beszélt az FIA elnökével, holott Ben Sulayem ennek ellenkezőjét állítja. Részletek.

Szokatlan feladatra vállalkoztunk Mexikóvárosban: részt vettünk a meghívott F1-es újságírók főzőestjén. Videó is készült az eseményről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: