DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Megosztott vb-cím lenne 2008 megoldása Massa szerint

Nem akarja elvenni a világbajnokságot Hamiltontól Felipe Massa, aki állítja: nem beszélt az FIA elnökével, holott Ben Sulayem ennek ellenkezőjét állítja.

Heti-kétheti rendszerességgel történik valamilyen fejlemény a Massa-ügyben: legutóbb a brazil pilóta ügyvédje beszélt arról, haladékot adtak az F1-nek és FIA-nak belső vizsgálatuk lezárására november 15-ig, most az eset főszereplője, Felipe Massa adott interjút az Autosport lapnak.

Ebben Massa arról beszélt, ő nem a 2008-as szezon végeredményét akarja megváltoztatni, hanem a manipulált Szingapúri Nagydíjét – amely azonban közvetve megváltoztatná a bajnokság sorrendjét. Nem célja elvenni a világbajnoki címet Lewis Hamiltontól, helyette elképzelhetőnek tartja a megoldást, hogy a brittel együtt ő is a szezon világbajnoka legyen.

„Számomra a legfontosabb, hogy helyes módon legyen igazság szolgáltatva. Azon dolgozunk, hogy azt a futamot töröljék. Megértem, hogy 15 év eltelt, de igazságot kell szolgáltatni, mégpedig a helyes módon. Ezért fogunk küzdeni” – mondta az interjúban Massa.

Massa és Hamilton 2008-ban, a vb-címet eldöntő Brazil Nagydíj előtt


„Ha igazság születik, akkor szerintem ez a helyes módja (a megosztott a bajnoki cím). Ilyen történt már más sportokban is, ezért vizsgálni fogjuk a lehetőségét. Mindenesetre a fő szempontunk az, hogy az igazság és a trófea után megyünk.”

„Sosem beszéltem Hamiltonnal erről” – árulta el a 2008-as ezüstérmes, hozzátéve, bántja, hogy a téma tabunak számít az F1-es paddockban. „Azt tapasztalom, hogy az emberek félnek, hogy ehhez az esethez kommentárt fűzzenek. De hogy őszinte legyek, nagy támogatást kapok, sok olyan embertől is, akik nem beszélhetnek róla. Sokan támogatnak az utcákon, a hazámban és más országokban is.”

Ben Sulayem valótlant állít – nem is válaszolt Massának

Massa nem csupán Hamiltonnal nem beszélt az esetről, hanem Mohammed ben Sulayemmel sem. Annak ellenére, hogy az FIA elnöke a Reutersnek adott interjújában azt állította, közölte Massával: „ez rajtad múlik, azt teszed, ami szerinted helyes, de az FIA-nak meg kell védenie magát.” A brazil az interjúban kijelentette, ilyen sosem hangzott el köztük.

„Engem kissé meglepett, mivel nem volt ilyen párbeszédem vele. Sosem beszéltünk erről az esetről, nem folytattam párbeszédet vele. Küldtem egy üzenetet, amelyben elmagyaráztam az esetet és azt mondtam, elérhető vagyok, ha beszélne szeretne, de erre sosem válaszolt. Sosem került sor ilyen párbeszédre.”

„Remélem és hiszem, hogy az FIA-nak meg kell védenie a sportot. De ez nem saját maguk védelmét jelenti, hanem annak védelmét, ami igazságos és helyes a sport egésze számára. Szerintem ez a legfontosabb szempont” – mondta Ben Sulayem vonatkozásában Massa.

Az ügy kapcsán többször felmerült, hogy ha Massa számára kedvező ítélet születik 2008-ról, az veszélyes precedenst teremt: hosszú évek elmúltával nyithatnak fel ügyeket, például a véleményes 2021-es szezonzáróét.

„Egy dolog a sport manipulációja és egy másik dolog a hiba. Ez olyan, mint amikor a bíró butaságot csinál. Ez két teljesen külön kategória, 2008 és 2021” – beszélt arról Massa, hogy a két évvel ezelőtti eset nem olyan súlyú, mint az övé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: