DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Hírösszefoglaló

Egymilliós bírság, egyedi Red Bull és Williams – csütörtöki F1-es hírek

A Red Bullnál cáfolják a Perezzel és Markóval kapcsolatos pletykákat, megnégyszerezték a versenyzőkre kiszabható büntetést, a Formula.hu tudósítója Austinból jelentkezett.

Radikálisan megemelték a stewardok által egy F1-es versenyhétvégén kiszabható büntetést és egy fontos biztonsági módosítást is életbe léptetett a szövetség. A vonatkozó szabályok a stewardok által egy versenyhétvégén kiszabható büntetés maximumát negyedmillió euróban határozták meg, ezt most egy drasztikus lépéssel megnégyszerezték egymillió euróra.

A szövetség emellett egy másik rendelkezést is hozott: biztonsági okokból betiltották a pirotechnikai eszközök jogosulatlan használatát minden rendezvényükön, összhangban az Európai Unió által tavaly megfogalmazott irányelvekkel. Így tehát jóval kevesebb narancssárga füstöt láthatunk majd a lelátók felett terjengeni, mint korábban.

A versenyzők reakcióját a maximális pénzbírság megemelésére összegzi Max Verstappen csütörtöki reakciója: „Ha 50 ezerbe került, ha hozzáérsz egy hátsó szárnyhoz, kíváncsi lennék, miért jár egymillió…”



A csütörtöki sajtónapon újra téma volt a Katari Nagydíj fizikai próbatétele. Mentálisan megsemmisítette a versenyzőket a katari futam, és szerencse, hogy mindenki ott tud lenni Austinban – az F1 és az FIA is felvette a kapcsolatot a GPDA-val.

„Szerencsések vagyunk, hogy mindannyian elég jól vagyunk ahhoz, hogy versenyezzünk ezen a hétvégén, mert nagyon kemény volt az a vasárnap. Mindenki lefeküdt a földre, hogy megpróbálja hűteni a szervezetét, nagyon riasztó volt számunkra” – mondta Guanyu Zhou. Részletek.

Kollégánk is megérkezett Austinba. A Red Bull cáfol, hőség várható, a hangulat texasi, a Formula.hu helyszíni tudósítóját pedig Valtteri Bottas vitte egy kört a COTA-n – Mészáros Sándor jelentkezik az austini F1-es paddockból, a videó ide kattintva érhető el.

 

Nem maradt következmények nélkül, hogy Lewis Hamilton átsétált az „élő pályán” az F1-es Katari Nagydíjon: bár a büntetés relatíve enyhe volt, az FIA vizsgálatot indított az ügyben, a közleményben külön kiemelve, hogy „példakép státusza” miatt Hamiltonnak jobban kellene figyelnie a viselkedésére. Amikor az USA Nagydíj sajtónapján arról kérdezték, hogy úgy érzi-e, kipécézte magának őt a szövetség, Hamilton nemmel felelt – ezeket mondta a brit.

A Haas után két másik istálló is amerikai témájú fényezést mutatott be. Akárcsak Miamiban és majd Las Vegasban, Austinban is egy rajongó által megálmodott dizájnnal áll rajthoz Max Verstappen és Sergio Perez:

 

„Hogyan is van a mondás? Tartogasd a legjobbat a végére?” – ezzel a szöveggel fedte fel a Williams helyi idő szerint csütörtök este egy videóban a közösségi médiában, hogy az ő autóikon is megjelennek az amerikai zászló motívumai a Formula-1-es USA Nagydíjon.

 

A Sergio Perez 2024-es sorsával kapcsolatos pletykára – az állítólagos ultimátumra – reagált Christian Horner. A Red Bull F1-es főnöke továbbra is támogatja a mexikóit abban, hogy megtalálja a formáját – ennek érdekében a pilóta is olyat csinált, amit még soha. Bővebben.

Az elmúlt hónapokban gyakran visszatérő téma a Red Bullon belüli hatalmi harc Christian Horner és Helmut Marko között, melynek kapcsán olyan hírek is felmerültek, hogy a csapatfőnök el akarja távolítani a veterán tanácsadót az istállótól.

„Kívülről nézve sok baromságot próbálnak meg mondani ez emberek” – mondta Verstappen Austinban a sajtó képviselőinek, többek közt a Formula.hu tudósítójának.

Mohammed ben Sulayem szívesen vár javaslatokat, hogyan lehetne megtörni Verstappenék F1-es uralmát – de úgy, hogy közben fair marad a küzdelem. Ezt nyilatkozta az FIA elnöke.

Miközben fia gyenge teljesítménye miatt egyre többször merülnek fel a csapat esetleges eladásáról szóló pletykák, az Aston Martin első embere, Lawrence Stroll másik versenyzőjével, a kétszeres F1-es bajnok Fernando Alonsóval továbbra is rendkívül elégedett: a csapattulajdonos arról beszélt, a spanyol akár 2026-ban, 45 éves korában is versenyezhet.

Dan Fallows, az F1-es istálló technikai igazgatója reméli, tanultak az idei hibákból. Austinba a sprintformátum ellenére is fejlesztésekkel érkeznek. Aston Martin: Tudjuk, hol mentünk rossz irányba.

Néhány, az USA Nagydíjhoz nem kapcsolódó hírről is beszámoltunk csütörtökön. A Gazzetta arról számolt be, hogy Kimi Raikkönen és családja úgy döntöttek, hogy hátrahagyják svájci otthonukat, és Olaszországba költöznek, hogy ezzel is segítsék a család legidősebb gyermeke, Robin ígéretesen induló gokartos karrierjét. A választásuk Comóra esett, de a tópart luxusa helyett egy kissé csendesebb, jelenleg felújítás alatt álló birtokra, az Il Torchióra esett – a renováció idején pedig egy Como belvárosában található lakásba költöztek.

A Motorsport.com beszámolója szerint Mick Schumacher kedden túl is esett az első tesztjén az Alpine A424 volánjánál: egy többnapos jerezi gyakorlás keretein belül próbálhatta ki a jövőre debütáló és most először a márka ikonikus kék színeiben pompázó LMDh-modellt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: