DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 10. péntek
F1

FIA: Nem fogjuk a sikerekért büntetni a Red Bullt

Mohammed ben Sulayem szívesen vár javaslatokat, hogyan lehetne megtörni Verstappenék F1-es uralmát – de úgy, hogy közben fair marad a küzdelem.

Valósággal letarolja a 2023-as Formula-1-es idényt a Red Bullt: az egyetlen szingapúri kisiklást leszámítva eddig az összes nagydíjat az energiaitalosok nyerték, s most, amikor még öt forduló hátra van a szezonból, már mindkét világbajnoki címet a zsebükben is tudhatják.

Sőt, a bikák dominanciája igazából már a 2022-es évad nagyjából felétől egyértelművé vált, hiszen az előző évi Francia Nagydíjtól kezdve az idei szingapúri viadal mellett csak a tavalyi Sao Paoló-i Nagydíjat nem a Red Bull húzta be – azaz az utolsó 28 futamból 26-szor ők ünnepelhettek a dobogó legfelső fokán. Ez alapján kijelenthető, hogy egyelőre ők uralják a 2022-ben bevezetett szabályrendszer által elindított új korszakot az F1-ben.

f1-bensulayem-redbull-1



Természetesen sokan szeretnék, ha változatosabb lenne a küzdelem az élen a száguldó cirkuszban. Ezt szeretné Mohammed ben Sulayem, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke is, aki nyitott a javaslatokra, hogyan lehetne ezt elérni – de azt hangsúlyozta: mesterségesen nem fogják büntetni a Red Bullt csak azért, mert jobb munkát végeznek a többieknél.

„Rengetegszer előfordult már ilyen dominancia: csak nézzük meg Lewis Hamiltont vagy Michael Schumachert. Hogyan állítsuk ezt meg? Kicsit durva és helytelen is lenne büntetni a sikereket” – idézi Ben Sulayem szavait a Motorsport.com portál.

„Úgy értem, nyitott vagyok a javaslatokra, ha úgy gondoljátok, van módja annak, hogy igazságosak és demokratikusak legyünk, és ne csak büntessük Maxot és a csapatát vagy bármely más istállót. Csupa fül vagyunk, tényleg. De én is megragadtam, mint bárki más. Esélytelen, hogy az FIA büntesse a sikerességet, és ilyen dominancia már kétszer is történt az én időmben.”

f1-bensulayem-verstappen-redbull

Okosabbnak kell lenniük az F1-es csapatoknál

A 2022-es szabályváltoztatás nemcsak azt eredményezte, hogy a Red Bull vált az F1 uralkodó alakulatává, de azt is célozták vele, hogy könnyebbé váljanak az előzések. A tavalyi statisztikák arról árulkodtak, hogy ez bejött, idén viszont már több pilóta is rámutatott, hogy a helyzet ismét romlásnak indult, nem kis részben azért, mert a csapatok mérnöke elkezdtek túljárni a szabályalkotók eszén és olyan irányba vitték a fejlesztéseket, amelyekkel visszatértek a korábbi jelenségek és újfent jelentősebbé vált a leszorítóerő-vesztés a másik autó mögött.

Ben Sulayem szerint az FIA feladata, hogy ők is megpróbáljanak túljárni a csapatok eszén: „Egyre okosabbak, de nekünk még náluk is okosabbnak kell lennünk. Jó az, hogy ők azok, mert így magasra helyezik számunkra a mércét. Ha nem így lenne, lusták lennénk és ülnénk a babérjainkon, nem lennénk kreatívak és nem lenne kihívás sem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: