DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Megnégyszerezték a stewardok által adható büntetést

Radikálisan megemelték a stewardok által egy F1-es versenyhétvégén kiszabható büntetést és egy fontos biztonsági módosítást is életbe léptetett a szövetség.

A vonatkozó szabályok a stewardok által egy versenyhétvégén kiszabható büntetés maximumát negyedmillió euróban határozták meg, ezt most egy drasztikus lépéssel megnégyszerezték egymillió euróra. Az indoklásban az szerepelt, hogy az elmúlt 12 évben nem változtak a vonatkozó rendelkezések, és ezért volt szükséges az emelés.

Tegyük hozzá, a maximális büntetést ritkán alkalmazzák, a súlyos szabálysértésnek számító pályán való átsétálást „mindössze” a kiszabható bírság egytizedével, 25 ezer euróval „jutalmazták” Lewis Hamilton esetét, valamint még egyszer annyival felfüggesztve.

fia-f1-flag



Az FIA más szervezetei egyébként ennél jóval nagyobb bírságokat is kiszabhatnak, a költségvetési limit túllépése miatt a Red Bullt például hatmillió font feletti összegre büntették, míg a sportág történetének legnagyobb büntetését a McLaren kapta 2007-ben: a kémbotrány következtében 100 millió dollárt kellett megfizetniük.

A szövetség emellett egy másik rendelkezést is hozott: biztonsági okokból betiltották a pirotechnikai eszközök jogosulatlan használatát minden rendezvényükön, összhangban az Európai Unió által tavaly megfogalmazott irányelvekkel. Így tehát jóval kevesebb narancssárga füstöt láthatunk majd a lelátók felett terjengeni, mint korábban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: