DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Napokig tartott a regeneráció Katar után

Mentálisan megsemmisítette a versenyzőket a katari futam, és szerencse, hogy mindenki ott tud lenni Austinban – az F1 és az FIA is felvette a kapcsolatot a GPDA-val.

Természetesen az F1-es USA Nagydíj sajtónapján is fontos téma volt az embert próbáló katari hőség, amely a mezőny legnagyobb részére komoly hatással volt. Az Alfa Romeo versenyzője, Guanyu Zhou elmondása szerint a pilóták zárt WhatsApp csoportjában sokat beszéltek a témáról, és természetesen a GPDA szervezeti szinten is véleményt nyilvánított.

zhou



„Sok versenyző részéről hangzott el panasz, és tanácsokat is megfogalmaztunk a jövőre nézve” – idézte fel a kínai pilóta a Katari Nagydíjat követő napokat. „Nagyon későn került be a verseny a naptárba, és nem megfelelő időpontra tették” – tette hozzá.

Zhou elmondása szerint komoly kockázatot jelentettek az extrém körülmények a mezőny számára: „Szerencsések vagyunk, hogy mindannyian elég jól vagyunk ahhoz, hogy versenyezzünk ezen a hétvégém, mert nagyon kemény volt az a vasárnap. Mindenki lefeküdt a földre, hogy megpróbálja hűteni a szervezetét, nagyon riasztó volt számunkra.”

russell-katar-2

Amkor arról kérdezték, mennyi ideig tartott a regeneráció, az Alfa pilótája így felelt: „Két-három napig. Nem is fáradtnak éreztem magam, hanem mintha mentálisan teljesen megsemmisített volna az a verseny” – mondta, majd hozzátette azt a mások által is megfogalmazott véleményt, hogy a problémához a versenyen alkalmazott speciális szabály is hozzájárult:

„Szerintem a vasárnapi módosítás nagyon számított, mivel egy átlagos futamon kímélned kell az abroncsaidat, szóval nem nyomod száz százalékig az egész versenyen, mert a Pirellikkel ez nem lehetséges.”

wurz-2

A versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA elnöke, Alex Wurz elmondta, hogy Stefano Domenicali F1-vezérigazgató, valamint a szövetség is kapcsolatba lépett a szervezettel a versenyt követően, hogy mielőbb megoldást találjanak a problémára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: