DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Hírösszefoglaló

Kifakadások, büntetések, sisakdráma – szombati F1-es hírek

Verstappené a montreali pole, Gasly őrjöngött, Sainzt megbüntették, átalakul a McLaren, Villeneuve-ék áldásukat adták a sisakra – ez történt szombaton.

A szombat fő eseménye természetesen a Formula-1-es Kanadai Nagydíj időmérője volt, amelyet nagyrészt esős körülmények között rendeztek meg. A pole-t Max Verstappen zsebelte be, de az igazi szenzációt a második helyen záró Nico Hülkenberg okozta, míg mögötte Fernando Alonso és a Mercedesek végeztek, Charles Leclerc és Sergio Perez pedig már a Q2-ben búcsúzott – beszámoló és eredmények ide kattintva.

f1-top3-kanada-idomero



Verstappen az időmérő után elmondta, hogy jókor kellett jó döntéseket hozni a gumiválasztást illetően, ez volt a kulcs a pole-hoz. Hülkenberg a második rajthely ellenére is reálisan szemlélte a vasárnapi esélyeit, Alonso viszont bízik benne, hogy nyomást helyezhet majd a Red Bullra a vasárnapi futamon. Viszont a spanyol sem lélegezhet fel, ugyanis a mögüle startoló Lewis Hamilton pedig az ő életét tenné pokollá vasárnap.

Hülkenberg pedig nem is örülhetett sokáig a második rajthelynek, ugyanis néhány órával az időmérő után három rajthelyes büntetéssel sújtották, amiért az előírt minimumidőnél gyorsabban ment a piros zászlós megszakítás után – részletek és indoklás itt.

Mindeközben Pereznél pont az hiányzott, amiről Verstappen beszélt: rosszkor döntöttek rossz gumi mellett a második szakaszban, ez eredményezte a kiesését.

Ugyanez igaz Leclerc-re is, csakhogy a ferraris már a kivezető körén slick abroncsokat szeretett volna felrakatni, csapata mégis lebeszélte róla, így a pilóta nem is tudta titkolni a frusztrációját: „Túlságosan megnehezítjük az életünket ilyen helyzetekben” – fogalmazott Leclerc.

gasly

De még csak nem is Leclerc volt, aki leginkább őrjöngött a kvalifikáció után, hanem Pierre Gasly, aki a rádióban eltiltást követelt volna az őt feltartó Sainzra, és később sem igazán fogta vissza magát – részletek itt. Ha ki nem is zárták, de három rajthelyes büntetésben azért részesítették a stewardok a spanyolt, aki így a 8. helyett csak a 11. pozícióból startolhat a versenyen. Rajta kívül amúgy Lance Stroll és Yuki Tsunoda is ugyanilyen büntetést kapott.

Az időmérőn túl is érkeztek azért F1-es hírek szombaton. Például Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke elmondta, hogy a következő három versenyen elosztva érkezik a jelentős fejlesztési csomagjuk, amely révén gyakorlatilag a teljes autót átalakítják – erről itt írtunk bővebben.

Formula Plusz rovatunkban a most 50 éves biztonsági autó történetét elevenítettük fel – ezt itt olvashatjátok.

leclerc-sisak-gilles-ferrari

Érdekes balhé alakult ki Leclerc Montrealra tervezett, Gilles Villeneuve előtt tisztelgő sisakja körül: eleinte ugyanis úgy tűnt, hogy a család berágott az egyébként szép gesztus miatt. Szombatra aztán rendezték a felek a félreértést: a legendás kanadai fia, az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve szerint igazából az előzetes egyeztetés hiánya volt a meglepő, de végül áldásukat adták arra, hogy a ferraris a különleges dizájnt használja Montrealban.

Ha pedig az F1-en kívülre tekintünk: a MotoGP-ben Jorge Martin nyerte a sachsenringi sprintfutamot, ezzel feljött a vb-tabellán a második helyre a szombaton mögötte végző Francesco Bagnaia mögé. A TCR World Tour hungaroringi állomásának első futamát Yann Ehrlacher húzta be, s ezzel a pontversenyben utolérte a szombaton hatodikként záró Michelisz Norbertet. Az IndyCarban pedig Scott Dixon és Will Power lökdösődést kiváltó ütközése borzolta a kedélyeket a Road Americán – ahogy amúgy aztán Colton Herta szerzett pole-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: