DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Oda a csoda: Hülkenberg bukta az első sort

Nem úszta meg büntetés nélkül a piros zászlós kihágást a Haas pilótája: három rajthellyel hátrébb sorolták az F1-es Kanadai Nagydíjra – és még enyhén megúszta…

Nico Hülkenberg szállította a fő szenzációt az esős montreali időmérőn azzal, hogy a második helyen végzett Max Verstappen mögött: a német versenyző pillanatokkal az Oscar Piastri balesete miatti piros zászló belengetése előtt szelte át a célvonalat.

Csakhogy később épp a piros zászlós megszakítás miatt került bajba Hülkenberg: a felügyelők ugyanis beidézték, miután az előírt minimumidőnél gyorsabban teljesítette a megszakítást követően a bokszba bevezető körét. A stewardok nem kegyelmeztek a Haas pilótájának, akit három rajthelyes büntetésben részesítettek, így az ötödik pozícióból startolhat majd a vasárnapi futamon.

f1-hulkenberg-haas-montreal-2



A felügyelők indoklásában kitértek arra, hogy Hülkenberg épp egy gyorskör befejezése után kezdett meg egy újabbat, s épp az 1-es kanyarban járt, amikor előkerültek a piros zászlók. Ekkor már másfél másodperccel a deltaidő fölött járt, ez pedig a versenyző szerint rendkívül nehézzé tette számára, hogy a következő szektorban a deltaidő alatt maradjon. Emellett a német azt is elmondta, hogy az egyik sípoló jelzés megzavarta, mivel azt hitte, az azt jelzi, hogy túl lassan halad.

A stewardok figyelembe vették, hogy a pálya ezt követő részében Hülkenberg nagyjából azonos tempót mutatott Esteban Oconnal. Ezt enyhítő körülményként kezelték, ám az FIA kiemelte: nincs terük mérlegelésre az ilyen típusú kihágás esetén, így mivel az megtörtént, járt a büntetés. Alapesetben azonban ilyenkor tízhelyes hátrasorolás járna, ám mivel figyelembe vették az említett enyhítő körülményt, a felügyelők úgy ítélték meg, hogy a háromhelyes hátrasorolás a megfelelő szankció.

Hülkenberg büntetésével Fernando Alonso lép előre az első sorba Verstappen mellé, míg a második sort így a két Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton és George Russell alkotja majd.

Nem Hülkenbergé volt egyébként az egyetlen büntetés az időmérő után: Carlos Sainzt, Yuki Tsunodát és Lance Strollt egyaránt feltartásért meszelték el – részletek itt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: