DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Három rajthelyes büntetést kapott Sainz, Tsunoda és Stroll

Nem úszta meg Gasly Q1-es feltartását a spanyol: a nyolcadik helyett csak a 11. pozícióból kezdheti majd meg az F1-es Kanadai Nagydíjat.

Több versenyzőt is vizsgáltak a felügyelők a Formula-1-es Kanadai Nagydíj időmérőjét követően, a legtöbbjüket feltartás miatt. Közéjük tartozott Carlos Sainz is, aki egy hasonló esetet a harmadik szabadedzést követően már megúszott, most azonban a Q1-ben kieső és emiatt tomboló Pierre Gasly feltartása sokkal egyértelműbbnek tűnt.

gasly



A stewardok is így látták: bár elfogadták a Ferrari-pilóta magyarázatát, miszerint meglepetésként érte, hogy az utolsó kanyarban Yuki Tsunoda megelőzte őt, a felügyelők úgy ítélték meg, hogy túlnyomórészt Sainz tehető felelőssé a feltartásért. Emiatt pedig három rajthelyes büntetést róttak ki rá: a spanyol így a nyolcadik helyett a 11. pozícióból kezdheti majd meg a montreali futamot, Oscar Piastri, Alexander Albon és Charles Leclerc pedig egyaránt előrelép egy-egy helyet.

Szintén feltartás miatt vizsgálják Yuki Tsunodát és Lance Strollt, míg Nico Hülkenberget amiatt idézték be, mert az előírt minimumidőnél gyorsabban hajthatott a piros zászlós megszakítás után a Q3-ban, azaz a német második rajthelye is veszélyben lehet.

FRISSÍTÉS: Tsunodát felmentették Charles Leclerc feltartása kapcsán, miután maga a ferraris is elmondta, hogy elővigyázatosságból vette el a gázt a japán mögé érve, akinek szintén lassítania kellett Logan Sargeant miatt. Hülkenberg feltartását viszont már nem úszta meg a japán: hiába védekezett azzal, hogy a 10-es visszafordító kanyarban való szélesre sodródása után is még úgy gondolta, hogy gyorskörön van, a stewardok úgy ítélték meg, hogy mivel akkor már három másodperccel futott lassabb időt a korábbi legjobbjánál, az AlphaTauri pilótája félbehagyhatta volna a körét, így pedig szükségtelenül tartotta fel a németet azzal, hogy pont előtte tért vissza az ívre. Emiatt Tsunoda szintén háromhelyes rajtbüntetést kapott, így a 16. helyett a 19. startkocka lesz az övé.

FRISSÍTÉS 2: Stroll ugyancsak háromhelyes rajtbüntetésben részesült, így a 13. pozícióból hátramegy a 16. helyre. A kanadai pilóta Esteban Ocont tartotta fel a Q2-ben a 8-as kanyarnál: az Aston versenyzője azzal védekezett, hogy a slick abroncsai miatt nem akart letérni a száraz ívről, mivel úgy balesetet okozhatott volna, ám a felügyelők úgy látták, Stroll már a 7-es és 8-as kanyarok között visszalassíthatott volna és elengedhette volna az Alpine-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: