DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

Három verseny alatt teljesen átalakítja F1-es autóját a McLaren

„Eléggé észrevehető lesz” – mondta Andrea Stella az MCL60-ashoz érkező újításokról, amelyek olyan jelentősek, hogy három részben vetik be őket.

Rendkívül gyengén kezdte a 2023-as Formula-1-es szezont a McLaren, amely az első hét futam alatt mindössze 17 pontot gyűjtött, s ezzel a konstruktőri értékelés hatodik helyén tanyázik. A wokingiak már az autóbemutatón is jelezték, hogy nem sikerült jól az MCL60-as konstrukció, de az első, Bakuban bevetetett fejlesztési csomag sem váltotta meg a világot.

Rövidesen azonban újabb újítások érkeznek a McLarenhez – méghozzá Andrea Stella csapatfőnök szerint ezek olyan jelentősek lesznek, hogy az autó minden egyes porcikáját érintik, s emiatt három versenyhétvégén, az Osztrák, a Brit és a Magyar Nagydíjakon elosztva vetik be őket:

f1-mclaren-montreal



„Viszonylag hamar a szezon kezdete után észleltük, hogy az autónak alapvető újratervezésre van szüksége” – magyarázta Stella Kanadában a Formula.hu virtuális jelenlétében tartott sajtótájékoztatón. „Úgyhogy azt mondanám, hogy ez az újratervezés igazából minden egyes aerodinamikai alkatrészt érint.”

„Ez az oka annak, hogy a fejlesztéseket három versenyre osztjuk szét. Eléggé észrevehető lesz. Néhány részt még a karosszéria alatt is át kellett terveznünk, ezért telt időbe, hogy elő tudjunk állni ezekkel a fejlesztésekkel. Úgyhogy azt mondanám, gyakorlatilag a teljes autó átalakul.”

Stella hozzátette: eddig biztatók az adatok, s a mostani versenygépeknél nem szokott gond lenni a korrelációval a szélcsatornás és a pályán látottak között, így abban bízik, hogy néhány tizedmásodpercet mindenképp hozni fognak a fejlesztések.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: