DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Verstappen Hülkenberg előtt az esőben

Max Verstappen szerezte meg a Kanadai Nagydíj pole-pozícióját az esős időmérőn, de az igazi hős Nico Hülkenberg volt, aki az első sorba kvalifikálta a Haast.

Vizes pályán kezdődött meg a Kanadai Nagydíj időmérője, melyet szinte azonnal meg kellett szakítani piros zászlóval Zhou félreálló Alfa Romeója miatt – melyet követően a kínai versenyző vissza tudott térni a bokszba. Mindenki intermediate abroncsokon igyekezett megtalálni az ideális íveket, ami nem volt egyszerű, és nem is sikerült mindenkinek – többen meglátogatták a füvet és a bukótereket, ami persze ilyen körülmények között teljesen elfogadható.

A szakasz vége igazi tűzijátékot hozott, s nagyon komoly tumultus alakult ki az utolsó sikán előtt, ahol több versenyzőtől is komoly elkerülő manőverekre volt szükség, hogy ne történjen baleset – ennek legnagyobb vesztese Pierre Gasly volt, aki nem került be a legjobb 15-be. A francián kívül a két AlphaTauri, Logan Sargeant és Zhou esett ki a Q1 végén.

verstappen-canada-2



A második szakasz elején Alexander Albon bizonyult a legvakmerőbbnek, a thaiföldi versenyző ugyanis feltette a slickeket, s ezek az abroncsok működtek is a felszáradó pályán, hiszen a Williamsszel az élre tudott állni, de közben újabb komoly eső közelítette meg a pályát. Az égi áldás érkezése előtt többen megpróbálkoztak a slickekkel, melyek láthatóan nehezen melegedtek meg, amit az is jól mutatott, hogy Verstappen nem tudta megelőzni Albon Williamsét. Baleset viszont nem történt a nehéz viszonyok ellenére: a legnagyobb hibát a megforgó Stroll követte el, aki olcsón megúszta a történteket…

Az ígért eső tényleg megérkezett, ami többeket is kellemetlen helyzetbe hozott, hiszen az egyaránt kiesőhelyen álló Leclerc, Perez és Stroll is kénytelen volt intereken megpróbálkozni a javítással. Nem volt rá esély, ilyen körülmények közt ez lehetetlennek bizonyult, így Sergio Perez sorozatban harmadszor maradt le a Q3-ról, Leclerc pedig a csapatát hibáztatta a történetekért.

hulk-canada

A harmadik szakaszban esély sem volt a slickekre, a pálya állapota ugyanis sokat romlott. Verstappen többször megcsúszott, de így is az élre állt, Alonso pedig viszonylag közel tudott lenni hozzá – sőt, Hülkenberg még a spanyolnál is közelebb! A holland javítani is tudott, majd érkezett a második piros, miután Piastri a falba dobta a McLarent. A megszakítás után hét perc volt még hátra, az eső pedig változatlanul zuhogott – sőt, még jobban is a korábbinál.

Javítani így aztán senki nem tudott, mindenki visszatért a bokszba, és az utolsó percek csendben csordogáltak le. Verstappené lett a pole a nap hőse, Nico Hülkenberg előtt, a második sorba Alonso és Hamilton kvalifikálta magát, majd következett Russell, Ocon, Norris, Sainz, Piastri és a mért kör nélküli Albon.

Az időmérő végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: