DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Hírösszefoglaló

A McLaren kimondta, Norrist kell támogatni – hétfői F1-es hírek

Stelláék már az egyéni címben is hisznek, Hornerék viszont már mindkettőt féltik. A Haas szerint Magnussen büntetése jogos volt, Antonelli elvette Doohan elől a 12-es rajtszámot.

Felülvizsgálják a McLarennél a monzai első kört és a belső szabályaikat, hogy Norrist helyzetbe hozzák – merthogy már kimondva is elérhetőnek érzik a pilóták vb-címét is. Részletek itt találhatók.

„Most már abban a helyzetben kell lennünk, hogy elismerjük, hogy nem csak a konstruktőri világbajnokság elérhető” – tett egy fontos kijelentést Andrea Stella. „Hanem a pilóták szempontjából is, figyelembe véve az autónk teljesítményét és a Red Bullnál tapasztalt küszködést, határozottan lehetséges. Szóval ha csapatként mindkettőt el tudjuk érni, akkor el is kell, és a legjobb helyzetbe kell hoznunk a csapatot és Landót, hogy megnyerjük mindkét bajnokságot.”



Toto Wolff is azt sugallta a McLarennek, eljött a csapatutasítás ideje: fájna, ha az istálló csak néhány ponttal kapni ki a végén. Részletek.

Növekvő aggodalom a Red Bullnál

Sergio Perez rámutatott, Max Verstappen most olyan problémákkal küzd, amilyenekkel addig ő. A mexikói arról is beszélt, Verstappen sikerei elengedhetetlenek az újabb konstruktőri bajnoki cím bebiztosításához – azt is elárulta, hogy sikerült megfejteniük a problémáik gócpontját. Részletek.

A pályán látják a gondokat, a szélcsatornában viszont nem: korrelációs problémákra tett utalást a Red Bull F1-es főnöke, aki szerint mindkét vb-címük veszélyben van.

Ralf Schumacher szerint a Red Bull útvesztése még több távozó kollégában csúcsosodhat ki, Nico Rosberg szerint pedig egyre hátrébb lépked az energiaitalos alakulat – vélemények a hullámvölgyben levő Red Bullról itt olvashatók.

Ütközéstől tartott Norris a rajt után

Charles Leclerc már azt hitte, elúszott a győzelem: Norris elévágásánál már letett a monzai diadalról a Ferrari pilótája, aki elismerte: menet közben a stratégiában is elbizonytalanodott. Részletek.

Ha egy-két méterrel később fékez, kieshettek volna – állítja csapattársa manővere kapcsán Lando Norris, de megjegyezte: Piastri megfelelt a McLaren házi szabályainak. Bővebben. Oscar Piastri Lance Strollról beszélt kritikusan, aki kék zászlós szituációban engedte el őt amatőr módon – mintha első gokartversenye lenne, fogalmazott az ausztrál.

A Mercedes Olasz Nagydíjával is foglalkoztunk: az első kanyarban elúszott George Russell versenye az elfékezésnek köszönhetően – ezt követően Perezzel vívott csatája okozott izgalmas másodperceket, ám összességében csalódott. Részletek. Lewis Hamilton szerint egy erősebb kvalifikációval előkelőbb helyezést is elért volna, ám az edzéseken látott erős teljesítmény a futam napjára eltűnt Monzában – erről itt írtunk.

Kellemetlen helyzetbe került a két 2025-ös újonc: Jack Doohan és Andrea Kimi Antonelli is bejelentette, a #12-es lesz jövő évi választott rajtszáma. Az elsőbbség azonban annak jár, aki előbb beadta a kérelmet, a hírek szerint pedig ez a Mercedes volt.

Magnussen eltiltása: 12 büntetőpont hat hónap alatt

Lehetetlen küldetés volt elkerülni az F1 első büntetőpontok miatti felfüggesztését: a Haas dánja május óta az eltiltás határán billegett 10 büntetőponttal. Sorra vettük, hogyan jutott el az év elején még nulla büntetőponton álló Kevin Magnussen addig, hogy az F1 hatodik eltiltást kiérdemlő versenyzője lett belőle – a cikk a Formula Plusz rovatban található.

Megszólalt az ügyben Magnussen csapatfőnöke, Ayao Komatsu is: „Kev keményen versenyez, agresszíven versenyez, és olykor a büntetései alapján talán túlságosan is agresszíven” – nyilatkozta a Viaplay kameráinak. „Ezúttal is keményen próbálkozott, elfékezte magát és leszorította Gaslyt a pályáról. Úgyhogy ezért megbüntették, ezt elfogadom.”

Az elmúlt hét legfontosabb témáiról beszélgettünk a Pitwall legújabb adásában, melyben Leclerc monzai győzelme mellett Magnussen eltiltása, Colapinto bemutatkozása, Antonelli szerződtetése, a Sauber szabad ülése, az újoncoknak tervezett sprintverseny, valamint a hétvége összes fontos versenye is szóba került.

Görbe Soma német bajnok lett

A H-Moto UNI Győr Team 18 éves versenyzője már az első évében, egy fordulóval a vége előtt megszerezte a IDM Pro Superstock 1000 bajnoki címét – részletek a magyar sikerről itt találhatók.

A hétvégén 2015 óta először látogatott a legendás egymérföldes oválpályára, a Milwaukee Mile-ra az IndyCar mezőnye, amely rögtön dupla fordulót teljesített a helyszínen. O’Ward és McLaughlin nyert, Power közelített Paloura – összefoglaló itt található.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: