DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 15. vasárnap
F1

McLaren: A jobb helyzetben lévő pilótát akarjuk támogatni

Felülvizsgálják a monzai első kört és a belső szabályaikat, hogy Norrist helyzetbe hozzák – merthogy már kimondva is elérhetőnek érzik a pilóták vb-címét is.

A McLaren és a Red Bull előző versenyeken látott ellentétes tendenciáit nézzük, egyre reálisabbnak tűnik, hogy a 62 pontos hátránya ellenére Lando Norrisnak is lehet esélye Max Verstappen utolérésére, nemcsak a wokingi istállónál az energiaitalosok trónfosztására (a konstruktőröknél amúgy már csak nyolc pont a lemaradásuk).

Joggal merül fel a kérdés, hogy fog-e alkalmazni ennek érdekében csapatsorrendet a McLaren. Nos, a Formula-1-es Olasz Nagydíjon nem tették meg, engedték szabadon, a „papaja szabályok” – amely annyit takar, hogy hagyjanak egymásnak helyet és ne ütközzenek – szerinti versenyzést közöttük. Oscar Piastri pedig a start után élt is a lehetőséggel, megelőzte Norrist, és a célban is előtte végzett a második-harmadik helyeken.

f1-piastri-norris-monza-mclaren-2



Andrea Stella, a McLaren csapatvezetője ugyanakkor a monzai futam után elismerte: lehet, hogy átgondolják ezeket a bizonyos „papaja szabályokat” a jövőben:

„Együtt át kell néznünk a pilótákkal és a videókkal. Megérteni az ő álláspontjukat, majd közösen felmérjük, hogy teljes mértékben megfeleltek-e az előírásainknak vagy sem. Elraktározzuk a tanultakat, ha lesz bármi ilyesmi, és aztán úgy alkalmazzuk a „papaja szabályokat”, hogy azzal a lehető legjobb módon vehessük célba a konstruktőri és a pilóták világbajnoki címét is.”

Merthogy immár Stella is kimondta, hogy bizony nem csak a csapatértékelés tűnik nyerhetőnek 2024-ben számukra: „Most már abban a helyzetben kell lennünk, hogy elismerjük, hogy nem csak a konstruktőri világbajnokság elérhető.”

„Hanem a pilóták szempontjából is, figyelembe véve az autónk teljesítményét és a Red Bullnál tapasztalt küszködést, határozottan lehetséges. Szóval ha csapatként mindkettőt el tudjuk érni, akkor el is kell, és a legjobb helyzetbe kell hoznunk a csapatot és Landót, hogy megnyerjük mindkét bajnokságot.”

f1-mclaren-norris-piastri-monza

A jobb helyzetben lévőt kell támogatni – aki Norris

A McLaren F1-es főnöke a RacingNews365.com hasábjain hozzátette: „Matematikailag mindkét versenyzőnk versenyben van még azért, hogy ezt megcsinálja, de nyilvánvalóan Lando van a legjobb helyzetben a számok szempontjából. Max Verstappen ellen harcolunk, szóval ha az egyik pilótát akarjuk támogatni, akkor egyértelműen azt kell kiválasztanunk, aki a legjobb helyzetben is.”

„Már a futam előtti beszélgetéseink során elismertük, hogy Lando van a legjobb helyzetben a pilóták bajnoksága szempontjából, úgyhogy most megbeszéljük Oscarral és Landóval közösen és meghatározzuk a belső szabályainkat.”

„Meg kell néznünk az első kört, de részletes módon kell ezt megtennünk, felhasználva a videókat, számításba véve a pilóták várakozásaikat, aztán meglátjuk, mit tudunk ebből tanulni és alkalmazni a jövőre nézve annak a ténynek a fényében, hogy esélyt akarunk adni Landónak a versenyzők világbajnokságában.”

„Lando pedig remekül is teljesít, Zandvoortban és itt is pole-t szerzett. Lando kapcsán néhány versenyzési apróságot kell módosítanunk, amelyek segíthetnek neki és nekünk és kihasználni például az olyan pole-okat, mint az itteni. Ha együtt visszanézzük az első kört, valószínűleg láthatjuk majd, hogy pár dolgot csinálhattunk volna valamelyest jobban.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: