DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

„Túl közeli volt az előzés” – Norris másképp csinálná az első kört

Ha egy-két méterrel később fékez, kieshettek volna – állítja csapattársa manővere kapcsán a brit, de megjegyezte: Piastri megfelelt a McLaren házi szabályainak.

Újabb pole-pozíció, újabb elveszített vezetés az első körben Lando Norris neve mellett: a vasárnapi Fornula-1-es Olasz Nagydíjon a csapattárs Oscar Piastri előzte meg őt kívülről a második sikánban egy merész manőverrel – és végül az ausztrál előtte is futott be a célba a második helyen, miután a győzelmet elorozta előlük a Ferrarival egykiállásos stratégiát választó Charles Leclerc.

Norris közvetlenül a leintés után is utalt rá, hogy bizonyos szempontból neccesnek és főleg váratlannak érezte Piastri támadását ellene, s ezt a Sky Sports F1-nek nyilatkozva is elismételte:

f1-piastri-norris-monza-mclaren



„Nagy távolság volt mögöttünk, úgyhogy nem volt kockázat. Úgy érzem, túlságosan is közel került hozzám. Mindketten könnyedén kieshettünk volna abban a kanyarban, ha egy méterrel később fékezek. Természetesen ha visszapörgethetném az időt, kissé másképp csinálnám a dolgokat. De ez van, Oscar jó versenyt futott, ahogy Charles is.”

 

Elóvatoskodta az első kört Norris?

Természetesen a dobogósoknak tartott FIA-sajtótájékoztatón is téma volt az első körös összecsapás a McLaren pilótái között. Amikor rákérdeztek Norrisnál, mire utalt a fentebbi nyilatkozata során, mit csinálna másképp, így felelt az összetettben második pilóta:

„Csak kicsit később fékeznék, ilyen egyszerű. De olykor könnyebb mondani, mint megcsinálni. Oscar is a határon fékezett, és hagyott nekem helyet. Épp elegendő volt ez. Mindent megtettem akkor, hogy elkerüljek bármi mást. Ugyanakkor ha két méterrel később fékezek, akkor nem tudhatjuk, nem tudjuk megjósolni, mi történt volna, de könnyedén ütközés lehetett volna a vége.”

f1-piastri-norris-monza-mclaren-2

„Úgyhogy nehéz ez. A legkönnyebb jóval később fékezni és kiszorítani őt, és ugyanúgy kezelni, mint bárki mást. Nem tudom. Nyilvánvalóan könnyedre vettem ott a figurát. Láttam, hogy nagy a távolság mögöttünk, szóval talán kissé túlságosan is óvatos voltam, és ennek fizettem meg az árát” – utalt arra Norris, hogy Piastri manővere után még Leclerc is elment mellette.

A verseny későbbi szakaszában a „papaja szabályok” szerint engedték volna a versenyt a McLarennél a két versenyző között. De mit is takarnak ezek a szabályok? „Csak annyit, hogy ne ütközzünk. Ennyi az egész” – felelte Norris, aki arra a kérdésre, hogy Piastri start utáni megmozdulása megfelelt-e ennek, így válaszolt: „Igen, nem volt összeérés, úgyhogy jó munkát végzett.”

 

Piastri semmi kivetnivalót nem lát a manőverében

A sajtótájékoztatón természetesen az ausztrál véleményét is kikérték a történtekről: „Később fékeztem, és a külső íven elmentem. Nem igazán volt több ebben. Mindketten sértetlenül jöttünk ki belőle. Amint fékeztem, némileg elé kerültem, és tudtam, hogy jogom van ott maradni kívül. És igen, ez a verseny 38. köréig nyerő helyzetbe hozott, úgyhogy jó első kör volt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: