DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 15. vasárnap
F1

„Nem bízhatunk az eszközeinkben” – Horner szerint mélyebb a problémáik gyökere

A pályán látják a gondokat, a szélcsatornában viszont nem: korrelációs problémákra tett utalást a Red Bull F1-es főnöke, aki szerint mindkét vb-címük veszélyben van.

Mindössze a hatodik és nyolcadik helyen zárta a néhány hónappal ezelőtt a szezont még domináns formában kezdő Red Bull a Formula-1-es Olasz Nagydíjat. Max Verstappen a verseny után el is mondta, hogy „szörnyeteget” csináltak az RB20-asból, és mindent meg kell változtatni rajta, méghozzá minél hamarabb.

Ahogy a pilóták, úgy Christian Horner csapatfőnök is elmondta vasárnap, hogy a fő problémájuk az autó egyensúlyával van, amely teljesen megbomlott az utóbbi időszakban. Mindez pedig kihatással van másra is, például a gumihasználatra is, így ördögi körbe került kissé az energiaitalos gárda. Azt azonban megjegyezte: a monzai speciális hátsó szárny hiánya nem nyomta rá a bélyegét a hétvégéjükre, „száz százalékig” a balansz jelenti a gondot.

f1-verstappen-perez-redbull-monza-1



Horner szerint ugyanakkor a problémák nem is akkor kezdődtek, amikor azok a külvilág számára is nyilvánvalóvá váltak: „Szerintem az adatokat nézve már az év elején is láthatók voltak gondok a karakterisztika terén. Mások nyilván előreléptek, és ahogy keményebben hajtottuk a csomagot, az felfedte a problémákat.”

„Ha visszanézzük az adatokat, már tavaly is volt néhány futam, például Austin, ahol ezt láthattuk. Tudjuk, hogy orvosolnunk kell ezt a karakterisztikát, teljes mértékben erre koncentrál a gyár.”

„Ha mélyre ásunk, néhány probléma már az idény elején is megjelent, amikor még 20 másodperccel nyertünk. Úgy vélem, a legutóbbi fejlesztéseink miközben javították a leszorítóerőt, megbontották az egyensúlyt az autó eleje és hátulja között” – fogalmazott Horner, aki ezután korrelációs gondokra is utalást tett, ami alapján még mélyebben lehet a probléma gyökere a Red Bullnál:

„Látjuk ezt: a szélcsatornánk nem ezt mondja, de a pályán látottak igen. Úgyhogy úrrá kell lennünk ezen, mert nyilván ez azt jelenti, hogy nem bízhatunk az eszközeinkben, szóval a pályaadatokhoz és a korábbi tapasztalatokhoz kell visszanyúlnunk.”

f1-verstappen-redbull-monza-2

Mindkét vb-cím veszélyben a Red Bullnál

Verstappen a monzai futam után úgy nyilatkozott, hogy jelenleg az autó teljesítményét látva egyik világbajnoki címük megvédése sem reális, és bár kevésbé élesen, de ugyanezt mondta el Horner is:

„A ma mutatott tempónkkal… mindkét bajnoki címünk abszolút fenyegetésnek lesz kitéve, ez biztos, nagyon gyorsan fordítanunk kell a dolgokon. Úgy gondolom, ez a pálya felfedte az autónk hiányosságait a tavalyihoz képest. Szerintem nagyon világos gondjaink vannak, amelyekre fény derült ezen a hétvégén. Tudjuk, hogy meg kell ezt oldanunk, különben nagy nyomás alá helyezzük magunkat.”

A Red Bull-főnök hozzátette: a legfontosabb, hogy megértsék a problémákat, és biztos benne, hogy bizonyos megoldásokat lehet alkalmazni, amelyek legalább részben orvosolják ezeket, mindehhez pedig kulcsfontosságú a Baku–Szingapúr párosig meglévő másfél hét, majd az azt követő szűk hónapos szünet.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: