DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
F1

„Szörnyeteget csináltunk az autóból, egyik vb-cím sem reális” – Verstappen

Bő fél év leforgása alatt teljesen elrontották a Red Bullt, így sok változtatásra van szükség a címvédő szerint, hogy újra vezethető legyen az autójuk.

A 2024-es Formula-1-es szezonja mélypontjára jutott az Olasz Nagydíjon a Red Bull, amely csupán egy hatodik és egy nyolcadik helyet tudott felmutatni vasárnap. Max Verstappenék hetek óta az autó rossz egyensúlyáról beszéltek, a holland pedig a monzai futam után rengeteg módosítást kért a csapatától:

„Sok mindent mondtam már, és most a csapaton a sor, hogy előálljanak sok változtatással az autón, mert alapvetően egy nagyon domináns autóból csináltunk egy vezethetetlent hat-nyolc hónap leforgása alatt. Úgyhogy ez nagyon furcsa számomra, és igen, tényleg fel kell forgatnunk most az autót. Jelenleg mindenhol rosszak vagyunk, úgyhogy sok változtatásra van szükségünk” – fogalmazott a címvédő.

f1-verstappen-monza-redbull-2



A Red Bull formahanyatlásának kezdete érdekes módon egybeesett Adrian Newey sztártervező távozásának hírével, ám amikor ezt felvetették Verstappennek, a 26 éves pilóta nem sok szót fecsérelt minderre:

„Mindig mondtam, hogy örültem volna, ha Adrian marad, de ez mindig így volt, nem csak most. Tavaly nagyszerű autónk volt, minden idők legdominánsabb autó, és alapvetően sikerült ezt egy szörnyeteggé változtattunk, úgyhogy ezt vissza kell fordítanunk.”

„Sajnos nincs diplomám mérnöki szakról vagy aerodinamikából, de szerintem minden tőlem telhetőt megadtam” – mondta Verstappen. „Eléggé világos volt, mindenki számára, hogy mit kell csinálnunk. Most csak vissza kell ezt fordítanunk, és ezt nem könnyű gyorsan, de ha feltesszük ezt az autóra, akkor újra vezethetőbbé válik.”

f1-verstappen-monza-redbull-1

Verstappen szerint egyik vb-cím sem reális

A Red Bull előnye a konstruktőri értékelésben mindössze nyolc pontra olvadt a McLarennel szemben, Lando Norris azonban még mindig 62 pontos távolságból követi Verstappent. Ennek ellenére a vb-éllovas nem túl optimista az esélyeiket illetően: „Jelen pillanatban egyik bajnokság sem reális” – jelentette ki.

Amikor arról kérdezték, hogy legalább az vigaszt jelent-e számára, hogy a pole-ból induló Norris csak harmadikként futott be és így nem tudott még több pontot hozni rajta, Verstappen így válaszolt:

„Bizonyos módon igen, de én nem így szeretek tekinteni a bajnokságra. A saját szerencsénkre kell bíznunk magunkat, és a mai nap és az egész hétvége nagyon rossz volt. Túlságosan lassúak voltunk.”

„Természetesen a hat másodperces kiállás is némi időmbe került. Nem tudtam teljes motorerőt sem használni a futam nagy részében, mert voltak kisebb gondjaink. A stratégia terén is végezhettünk volna jobb munkát, hogy legalább kicsit jobban harcban legyünk. Minden téren gyengék voltunk ezen a hétvégén” – sorolta a regnáló világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: