DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 21. péntek
Hírösszefoglaló

Verstappen-siker és elszalasztott esélyek – vasárnapi F1-es hírek

Norris és Russell elszalasztott lehetősége, Hamilton „legrosszabb versenye”, a Ferrari K.O.-ja és Ocon kifakadása: egy helyen a kanadai versenynap hírei.

Az év alighanem eddigi legjobb versenyét produkálta a Formula-1-es Kanadai Nagydíj, amely esőben rajtolt, de gyorsan felszáradó pályán ért véget. A két biztonsági autós fázissal is tarkított viadalt Max Verstappen nyerte, pedig a futam korai szakaszában vezetett George Russell és Lando Norris is. A Ferrarik dupla kiesést szenvedtek el, de a falba forgott Sergio Perez – a montreali viadal bővebb összefoglalója és végeredménye itt olvasható.

A győztes Max Verstappen elismerte, hogy az első SC-fázis időzítése jól jött neki, ezen kívül pedig élvezte a kalandos versenyt: „Egészen őrült futam volt, sok dolog történt, résen kellett lennünk a döntéseinkkel” – nyilatkozta a leintés után a világbajnoki előnyét növelő holland.

f1-verstappen-montreal-win



Norris eleinte szintén úgy érezte, Miami inverze történt a biztonsági autóval, a sajtótájékoztatón azonban már arról beszélt, hogy nagyon is lett volna idejük kiállni a bokszba, így csapatként rossz döntést hoztak és nem végeztek elég jó munkát – a brit szavai itt olvashatók.

Honfitársához hasonlóan elszalasztott lehetőségként tekint a futamra Russell is, aki ugyan a Mercedes hétvégi előrelépésének örült, de úgy érzi, a hibái – különösen az Oscar Piastri elleni csata során elkövetett sikánátvágása – nélkül akár a győzelem is elérhető lett volna számára Montrealban.

Abban a negyedikként befutó Lewis Hamilton is egyetértett, hogy a Mercedes képes lehetett volna győzni Kanadában, magával szemben azonban szokatlanul kritikus volt a hétszeres világbajnok: elmondása szerint rengeteget hibázott az egész hétvégén, így az egyik legrosszabb versenyének nevezte a mostanit.

Pedig korántsem volt olyan katasztrofális vasárnapja Hamiltonnak, mint Charles Leclerc-nek: motorgondok sújtották a két hete még hazai győzelmet ünneplő monacóit, amely miatt 10-15-ször kellett állítgatnia valamit körönként a pilótának – a frusztrált versenyző nyilatkozata ide kattintva olvasható.

f1-leclerc-montreal-ferrari

A Ferrarik mellett Perez betlizett még Montrealban: a mexikói elismerte, hogy ő hibázott a 6-os kanyarban, de meggyőződése, hogy csak egy zökkenőmentes hétvégére lenne szüksége ahhoz, hogy visszataláljon néhány futammal ezelőtti formájához.

Órákkal a leintés után viszont kiderült, hogy ráadásként még meg is büntették a Red Bull-ost, amiért sérült és a felügyelők megítélése szerint nem biztonságos állapotban lévő autóval evickélt vissza a bokszba a balesete után: három rajthelyes hátrasorolást kapott Perez a soron következő Spanyol Nagydíjra.

Az Alpine kifejezetten elégedett lehet, hiszen kettős pontszerzéssel távozhatnak Montrealból, Esteban Ocon azonban alaposan kifakadt amiatt, mert a verseny végét át kellett adnia a helyét Pierre Gaslynak: „Én elvégeztem a rám eső részt, csapatjátékos voltam, mert mindig is tiszteletben tartottam az utasításokat, sosem csináltam semmit másként pályafutásom során. Én ma megtettem, amit nekem kellett, de a csapat nem” – füstölgött a csapattól idény végén távozó francia.

 

Kész változtatni a 2026-os F1-es szabályokon az FIA

Ami a pályán kívüli történéseket illeti, reagált az FIA a néhány napja publikált 2026-os szabályokkal kapcsolatos aggályokra: elmondásuk szerint a bemutatott koncepció csak a kezdet, nem lesznek lassabbak az F2-es autóknál, sem veszélyesebbek a mostaniaknál, a súlyt pedig tovább csökkentik – részletek itt.

2026 Car Render 6

Carlos Sainz ezzel egyidejűleg James Vowles Williams-csapatfőnök immár nyílt udvarlására reflektált: a spanyol örül a kedves szavaknak, de állítja, hogy továbbra sem döntött a jövőjéről.

A Ferraritól távozó spanyol honfitársa, Fernando Alonso eközben arról beszélt, hogy szerinte Lance Stroll lehet az Aston Martin következő vezére, miután majd ő visszavonul – bővebben itt.

 

Magyar sikerek TCR-ben és a Kamion-Eb-n

A hétvégén Mid-Ohióban versenyzett a TCR Világsorozat, ahol Michelisz Norbert egy második és egy ötödik helyezést szerzett, ezzel pedig megduplázta előnyét az összetett tabellán – beszámolók és a versenyek felvételei itt nézhetők meg.

Egy másik Norbert, a kamionos Eb-n címvédő Kiss Norbert pedig valósággal tarolt a hétvégén, hiszen Misano után a Slovakia Ringen is mind a négy futamot megnyerte a Révész Racing színeiben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: