DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 24. hétfő
F1

Perezt még meg is büntették az autótörés után

Három rajthelyes hátrasorolást kapott a következő F1-es nagydíjra a mexikói, mivel nem biztonságos autóval maradt a pályán az ütközése után.

Borzalmas hétvégét produkált alig néhány nappal a szerződéshosszabbítása után Sergio Perez a Formula-1-es Kanadai Nagydíjon: szombaton már a Q1-ben búcsúzott, majd a vasárnapi futamon a top 10-be sem tudott felzárkózni, végül a 6-os kanyarban beleforgott a falba.

A mexikói sérült hátsó szárnnyal evickélt vissza a bokszba, ahol feladta a viadalt – ám ezért a versenyt követően még vizsgálták és beidézték magukhoz őt a stewardok. Megítélésük szerint ugyanis a sérült Red Bull-lal nem biztonságos állapotban volt Perez autója, amelyről valóban szakadtak is le karbondarabok a kör hátralévő részében.

f1-perez-crash-montreal-1



A felügyelők emiatt a csapatot 25 ezer eurós pénzbírsággal sújtották, ám ami ennél is fontosabb, hogy magát Perezt is elmeszelték: a pilóta három rajthelyes büntetést kapott a soron következő futamra, azaz a Spanyol Nagydíjra.

Az indoklásban a stewardok kiemelték, hogy a csapat kérte arra Perezt, hogy térjen vissza a bokszba a sérült autóval, hogy ezzel elkerüljenek egy biztonsági autós fázist. Hangsúlyozták: a büntetések összhangban vannak a korábbi precedesensekkel.

 

Russell és Piastri megúszta

Perezen kívül is idéztek még be versenyzőket a montreali viadal után a stewardok. Oscar Piastri és George Russell utolsó sikán előtti összeérését is vizsgálták például, ám a felügyelők egyiküket sem büntették végül.

f1-russell-piastri-kanada

Russell a külső ívről próbálta megelőzni Piastrit a futam hajrájában, de mint a stewardok írják, „a pályakörülmények miatt” nem tudta sikeresen kivitelezni a manővert, így összeértek a kanyarcsúcspontnál. A Mercedes-pilóta pedig ezután kihátrált az előzési kísérletéből, átvágta a sikánt és biztonságosan visszatért a pályára.

A stewardok a bizonyítékok áttanulmányozása után arra jutottak, hogy egyik fél sem volt teljes mértékben felelős az incidensért, ezért sem Russellt, sem Piastrit nem szankcionálták a történtek után.

A harmadik vizsgált incidens pedig még a verseny előtt történt, Yuki Tsunoda ugyanis késve érkezett meg a nemzeti himnuszra, amelyen kötelező a részvétel minden F1-es versenyző számára. A Visa Cash App RB állította, hogy ők felejtették el pontosan tájékoztatni a japánt a himnusz időpontjáról, Tsunoda pedig a hibája észlelése után mindent megtett, hogy időben odaérjen, így a csapatot marasztalták el 10 ezer eurós pénzbüntetéssel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: