DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 27. csütörtök
F1

Alonso: Lance fogja utánam vezetni a csapatot

Fernando Alonso szerint karrierjének vége után Lance Stroll fogja vezetni az Aston Martint. A spanyol arról is beszélt, milyen sokszor megfordult már a fejében a visszavonulás gondolata.

Fernando Alonso 2001-ben debütált a Formula-1-ben, azóta pedig közel 389 versenyhétvégén, 32 futamgyőzelmen és két világbajnoki címen van túl. A spanyol pilóta a jelenlegi mezőny rangidőse 42 életévével, ennek ellenére viszont még nincs a láthatáron számára a visszavonulás, ugyanis idén hosszabbított csapatával, az Aston Martinnal 2026-ig. A The Times oldalának arról beszélt, miképp változott meg az évek során a szemlélete, valamint azt is megemlítette, hogy visszavonulása után a jövőben is támogatni fogja a szerinte akkor immár Lance Stroll vezette csapatot.

„Amikor először megérkezel a Formula-1-be, érzed a versenyszellemet a csapaton és a sporton belül, elég brutális. Közben egy kicsit félénk is vagy, mert csak a húszas éveidben jársz, miközben a csapattársaid általában idősebbek, tapasztaltabbak. Most pont az ellenkezőjét érzem. Most én vagyok az idősebb, én rendelkezek több tapasztalattal, érzem a felelősséget, ami azzal jár, hogy vezetnem kell a csapatot, nemcsak a mérnököket, hanem Lance-t is. Sok évig tagja leszek még az istállónak, azután is, hogy már nem versenyzek, és már Lance fogja vezetni a csapatot. Mindig támogatni fogom” – mondta Alonso.

A 42 éves spanyol Max Verstappen azon mondatára is reflektált, hogy ő már nem fog a negyvenes éveiben versenyezni: „Én is ezt hittem, amikor annyi idős voltam, mint Max.”



Alonso elmondása szerint több alkalommal is azt hitte már, hogy hamarosan a végéhez ér F1-es pályafutása, de valahogy mindig visszakeveredett a száguldó cirkuszba.

„Emlékszem, amikor 2007-ben három évre aláírtam a McLarennel, miután világbajnok lettem a Renault-val, 200 százalékig biztos voltam benne, hogy az lesz az utolsó szerződésem. Aztán 2018-ban is azt hittem, hogy az lesz az utolsó szezonom, és búcsút intettem az F1-nek, gondolván, elég volt ennyi a karrieremnek. Mikor eldöntöttem, hogy megállok, akkor sem sikerült végleg elhatároznom magam.”

„Furcsa dolog ez, mert kiváltságos emberek vagyunk, csak 20-an vagyunk a világon, akik F1-es autókat vezethetnek, szóval logikus lehet azt gondolni, hogy addig szeretni fogod ezt csinálni, amíg gyors és boldog vagy, de emellett sok olyan dolgot is elvesz az életedből, amiből boldogságot merítesz. Eszközölök pár változtatást – például a családom több futamra el fog kísérni engem – annak érdekében, hogy kevesebb negatívummal járjon a dolog” – magyarázta az Aston Martin pilótája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: