DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 28. szombat
F1

„Én megtettem, amit nekem kellett, a csapat nem” – Ocont elszomorítja a helycsere

A távozó francia csapatjátékosnak tartja magát, ezért eleget tett az Alpine utasításának két körrel az F1-es Kanadai Nagydíj vége előtt – de a futamot követően nem titkolta nemtetszését.

Legjobb 2024-es eredményét érte el kettős kanadai pontszerzésével az Alpine: három pontot szerzett a csapat konstruktőri értékelésben, míg Montreal előtt csak két egysége volt. Mindössze három tized választotta el a célnál a kilencedik Pierre Gaslyt és tizedik Esteban Ocont: két körrel előtte még fordított volt a sorrend. Aztán jött az Alpine felszólítása a helycserére.

„Örülök, hogy a csapat pontot szerzett mindkét autóval, de a sorrendnek fordítottnak kellene lennie” – jelentette ki a monacói ütközésért kapott öt rajhelyes büntetése után 18. rajtkockából induló Ocon. „Utasítást kaptam arra, hogy engedjem el Pierre-t másfél körrel a vége előtt, így elkaphassa Danielt. Akinek két és fél másodperc előnye volt, túl gyors is volt hozzánk képest, szóval nonszensz volt ez a döntés.”

„De én elvégeztem a rám eső részt, csapatjátékos voltam, mert mindig is tiszteletben tartottam az utasításokat, sosem csináltam semmit másként pályafutásom során. Én ma megtettem, amit nekem kellett, de a csapat nem. Ez nagyon szomorú” – folytatta a Sky Sportsnak nyilatkozó Ocon.



Arra a kérdésre, hogy a csapatutasításnak köze lehetett-e az egy héttel ezelőtti bejelentéshez, miszerint Ocon 2025-ben már nem lesz az Alpine versenyzője, így válaszolt: „Legyünk csak jóhiszeműek” – mondta egy mosolyt kíséretében.

Ocon kitér a 2025-re vonatkozó kérdések elől

„Utolsó helyről rajtoltunk, minden ponton jól döntöttünk, sok gyorsabb autóval tudtam küzdeni. Ez jó érzés volt, de a vége egy kicsit keserű lett. Optimista vagyok a szezon hátralevő részében, hogy a maximumot hozhatom ki ebből az autóból. De ezért sokat kell tennünk ezzel a csapattal” – összegezte futamát az egyszeres nagydíjgyőztes francia, célozva egyrészt arra, hogy együttműködésre lesz szükség az Alpine-nal a folytatásban, másrészt arra, hogy a Monacót követő hírek ellenére maradni fog a szezon végéig.

Az előző bekezdésben szereplő gondolatokat arra a kérdésre válaszolta, hogy leendő csapatára jó benyomást tett-e ezzel a pozícióval – amely istállóval a riporter szerint már meg is köttetett az egyezség. Ahogy látható, Ocon kitérő választ adott: ezután a tudósító egy fokkal direktebben azt feszegette, mikor történik majd bejelentés 2025-öt illetően. „Majd bejelentem, ha itt az idő. Most nincs itt” – zárta rövidre Ocon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: