DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 28. péntek
F1

Ocon tagadja, hogy bünteti a csapata

Tíz év alatt csak egyetlen fiatal pilóta kapott F1-es szabadedzést épp Montrealban, de Ocon állítja, hogy nem büntetésből adták oda autóját Jack Doohannek.

Miután a Monacói Nagydíjon összeütközött csapattársával, napokig arról szóltak a hírek, hogy az Alpine F1-es csapata akár átmenetileg, akár végleg kiteheti az autóból Esteban Ocont, s bár ez egyelőre nem történt meg, azt bejelentették, hogy a szezon végén távozik a 27 esztendős francia az istállótól.

ocon-2024-2



Aztán a minap érkezett egy újabb hír, melynek értelmében a mai első szabadedzésen a csapat teszt- és tartalékversenyzője, Jack Doohan vezeti majd Ocon autóját, amit sokan úgy értelmeztek, hogy jelzésértékkel bír – már csak azért is, mert a „harapós” montreali pálya nem épp az a helyszín, ahol tipikusan fiatalokat szoktak bevetni.

Egészen pontosan Nicholas Latifit leszámítva, aki esetében származása indokolta a kanadai szereplést, utoljára tíz éve, 2014-ben fordult elő, hogy bárkit bedobtak volna a mélyvízbe ezen a pályán – akkor Alexander Rossit ültette be a Caterham.

doohan-2024-teszt

Ocon viszont állítja, hogy szó sincs ilyesmiről: „Láttam, hogy egyesek arról beszélnek, hogy Jack beültetése egyfajta büntetés vagy ilyesmi, de ez nem így van” – mondta a Skynak Ocon, aki azzal indokolta a döntést, hogy rajtbüntetése miatt egyébként is hátrányból kezdi a hétvégét, így logikus ebben a fordulóban megejteni az évi egy „kötelező” kiültetését:

„Úgy döntöttünk, hogy a büntetésemre tekintettel ez a megfelelő időpont, ráadásul a pálya a hétvége kezdetén nagyon zöld, és egy FP1-ről mindenképpen le kell mondanom idén. Szóval ezt megtettük itt, és remélem, hogy Jack jó visszajelzéseket tud adni a csapat számára a hétvége hátralévő részére” – mondta a francia.

Nem a monacói balhé miatt távozik

Ocon azt is leszögezte, hogy év végi távozása és a monacói baleset között nincs összefüggés: „Egy olyan cégcsoport, mint a Renault, nem egyetlen pillanat alatt hoz döntéseket. Számunkra az volt a fontos, hogy több hónapon keresztül tárgyaljunk, és közösen döntöttünk úgy, hogy nem folytatjuk tovább.”

ocon-2024

„Nem titok, hogy az Alpine-nal és különböző más csapatokkal is egyeztettünk” – mondta, majd így folytatta. „Öt évet töltöttem ennél a csapatnál, nagyszerű dolgokat értem el, és voltak nehezebb pillanataim is.”

„De büszke vagyok arra, amit ezzel a csapattal elértem, és itt az ideje, hogy más, izgalmas kihívások elé nézzek. És úgy gondolom, hogy mindenképpen ez volt a megfelelő idő arra a döntésre, hogy  véget vetünk a kapcsolatunknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: