DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 12. vasárnap
Hírösszefoglaló

Erős és erősítő Williams – pénteki F1-es hírek

Verstappen-elsőség, Mercedes-szenvedés, bejelentés előtt álló Williams, vita a 2026-os motorszabályokról, sztrókot kapó legenda: egy helyen a hírek.

Természetesen a Formula-1-es Brit Nagydíj szabadedzései vitték a pálmát pénteken. Max Verstappen mindkét tréningen a leggyorsabbnak bizonyult, a másodikon csupán 22 ezredmásodperccel megelőzve a ferraris Carlos Sainzt, a nap szenzációját viszont a Williams okozta, hiszen Alexander Albon mindkétszer harmadik lett, az FP2-n pedig ráadásként Logan Sargeant is feljött ötödiknek. Mindeközben a Mercedes viszont küszködött – eredmények ide kattintva.

Nem csoda a fentiek fényében, hogy a Red Bullnál minden szupi-szuper, Verstappen egyedül a várható esőt és az időjárást nevezte meg ismeretlen faktorként a szombati esélylatolgatás során, miközben Sergio Perez a mai hátránya ellenére ugyancsak pole-ért harcolna.

f1-verstappen-silverstone-day1



A Ferrarinál ugyanakkor Sainz második helyezése ellenére sem minden fenékig tejfel: egyfelől a spanyol szerint a versenytempójuk és a gumikezelésük megint nem az igazi, másfelől Charles Leclerc elektronikai gondok miatt a teljes második edzést kihagyta, ami azért adatok szempontjából hátráltathatja őt – bővebben itt olvasható a ferrarisok összegzése.

A Mercedesnél sem túl lelkesek: Lewis Hamilton szerint bármit csinálnak, nehezen vezethető az autó – George Russell ugyanakkor egy érdekes trendet vél felfedezni a W14-es viselkedésével kapcsolatban. A csapatot egyébként megrovásban is részesítették, amiért Hamilton a minap késve érkezett a sajtótájékoztatóra.

De a fejlesztéseket illetően is a Mercedes ragadta magához a címlapokat az új első szárnnyal – még ha a legtöbb újítást valójában az AlphaTaurinál is láthatjuk: itt szedtük össze, ki mit vitt Silverstone-ba.

Eközben a Williamsnél még magukat is meglepték a pénteki szárnyalással: Dave Robson teljesítményért felelős vezető és maga Albon is csak néhány erős tippet tudott megosztani arról, minek is tudható be a szabadedzéseken látott parádés produkció.

f1-williams-silverstone-day1

S ha már Williams: a Formula.hu exkluzív információi szerint nagy nevekkel erősíthet a grove-i alakulat Nick Chester és akár Pat Fry személyében – a részletek itt olvashatók.

Továbbra is témát jelentenek az F1-es paddockban a 2026-os motorszabályok: Verstappen ismét kikelt ellenük, miközben a Ferrari részéről Frederic Vasseur elmondta, hogy még nem késő minimális változtatásokat eszközölni a már elfogadott előírásokban.

Többen is attól tartanak, hogy megismétlődhet a tavaly incidens, amikor tüntetők rohantak a pályára a Brit GP első körében: Hamilton és Albon is figyelmeztetett, a tüntetők életekkel játszanak, ha idén ismét a pályára rohannak, Russell pedig nyílt párbeszédet javasolt – bővebben itt.

Az F1 újra szeretné tárgyalni a Concorde-egyezményt, de az FIA szerint erre még van idő, és a szövetségé a döntő szó – itt mutatjuk a részleteket.

Jackie Stewart elárulta, hogy nemrég sztrókot kapott, de szerencsére mostanra jobban van a 84 éves háromszoros F1-es világbajnok legenda: https://formula.hu/parc-ferme/36030

Végezetül Formula-2 és Formula-3, ahol már időmérőt rendeztek Silverstone-ban, és mindkét sorozatban egy elsőéves pilóta szerezte meg a rajtelsőséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: