DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

A tüntetők visszavágnak? „Nagy esély van rá”

Megismétlődhet a tavalyi eset? Hamilton és Albon is figyelmeztetett, a tüntetők életekkel játszanak, ha idén ismét a pályára rohannak, Russell pedig nyílt párbeszédet javasolt.

A tavalyi Brit Nagydíjon tüntetők hatoltak be a pályára az első körben a Wellington egyenesben – csak a véletlenen múlt, hogy ekkor már piros zászló volt érvényben Guanyu Zhou balesete miatt. Az elkövetőket, a Just Stop Oil szervezet tüntetőit azóta elítélték, a hat behatoló felfüggesztett börtönbüntetést és közmunkát kapott.

A szervezet az eltelt egy évben azonban több más sporteseményen is tüntetett: ezek közé tartozott a wimbledoni tenisztorna, a The Ashes kritettbajnokság és a snooker-világbajnokság. Épp ezért fennáll a veszély, hogy az idei Brit Nagydíjon is felbukkannak – Alex Albon véleménye szerint fokozottan.

„Igen, nyilvánvalóan elég nagy esély van rá, hogy valami történni fog ezen a hétvégén. Nem tehetünk mást, csak várhatunk. Ebben a sportban ez aggodalomra ad okot, mert egy dolog egy kritettpályát megszállni, autók között azonban kicsit veszélyesebb. Ezt illetően még nem volt megbeszélésünk az FIA-val, hogy mi fog történni ilyen helyzetben, de fel kell készülnünk rá” – figyelmeztetett Albon a Brit Nagydíj csütörtöki sajtónapján.



A hétszeres világbajnok, Lewis Hamilton is állást foglalt: demonstrálni a környezetvédelem mellett jó, egy Formula-1-es versenypályán tenni mindezt nem az.

„Támogatom az aktivistákat, hiszen valami olyat képviselnek, ami pozitív változáshoz vezethet. De olyat sosem szeretnénk látni, hogy a pálya közepén emberek állnak, és ekkora veszélynek teszik ki magukat. Az aktivisták képesek másokat megmozgatni, és jó irányba fordítani dolgokat – de ezt a megfelelő módon kell tenni. Több változásra van szükségünk” – mondta a Sky Sportsnak Hamilton.

A silverstone-i pálya ügyvezetője, Stuart Pringle szintén figyelmeztetett: egy krikettpályán vagy snookermérkőzésen tüntetni más, mint a versenypályán, ahol a tüntetők nem csupán a saját, hanem mások életével is játszanak.

„Mindannyian szabadon hangot adhatunk véleményünknek, de egy élő F1-es pályán felelőtlen és veszélyes, nem csupán a versenyzők, hanem a sportbírók számára is” – beszélt ugyanerről George Russell. A versenyzői szakszervezet GPDA igazgatója azt is kiemelte, a pilótáknak muszáj bízniuk abban, hogy a pályán dolgozók nem engedik az aszfalt közelébe jutni az esetleges behatolókat: „Az F1-be és Silverstone-ba helyeztük bizalmunkat. Tudtommal plusz 100 sportbíró lesz a hétvégén, hogy megakadályozzanak bárkit, aki a pályára futna.”

Miért épp az F1 ellen kell tüntetni?

Russell feltett egy másik elgondolkodtató kérdést is: egy Just Stop Oil nevű szervezet – amely a fosszilis energiahordozók kitermelése ellen kampányol az Egyesült Királyságban – azt a Formula-1-et vette célkeresztbe, amely 2030-ban karbonsemleges lesz, és ahol már az összes csapat megkapta az FIA legmagasabb, háromcsillagos környezetvédelmi besorolását.

„Száz százalékban fenntartható üzemanyag felé haladunk a jövőben, megyünk előre a fenntarthatósági fronton. Az lenne a korrekt tőlük, ha alaposan megnéznék ezt. Akár folytassanak nyílt párbeszédet velünk, mielőtt vakmerően a pályára rohannak, ahol 200 mérföld per óra sebességgel megyünk” – ajánlott fel párbeszédet a tüntetőknek Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: