DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
F1

Sainz Verstappen sarkában, a Williams a nap sztárja a Brit Nagydíjon

Albon és Sargeant is a top ötbe hozta a Williams autóit, Leclerc egy kört sem tudott megtenni, a Mercedes betlizett.

Max Verstappen ugyanott folytatta a Brit Nagydíj öt perc késéssel induló második szabadedzésén, ahol az elsőn abbahagyta: már az első körével kiosztott közel fél másodpercet Sergio Pereznek és a komplett mezőnynek.

Ugyanezt láttuk, amikor felkerültek a lágy gumik és elindultak az időmérős szimulációk: 1:28,0-t repesztett a holland, ezzel hat tizeddel javította meg az első gyakorláson futott „győztes” idejét.

f1-verstappen-silverstone



Ez azonban ezen az edzésen a dominanciához nem volt elég, „csak” az első helyhez: a jó formát mutató Carlos Sainz 22 ezredre megközelítette a világbajnokot egyforma gumikon, nagyjából egyforma időszakban, így a Ferrari spanyolja felülmúlta a várakozásokat. A Scuderia így sem lehet azonban teljesen elégedett a nappal: Charles Leclerc autójánál elektromos hiba lépett fel, így ki sem tudott gurulni a garázsból ezen a szabadedzésen, egyetlen kört sem tudott megtenni a monacói.

Mégis sokkal bizakodóbbak lehetnek az olaszok, mint a Mercedes és az Aston Martin: Lewis Hamilton és George Russell autója továbbra is rendkívül túlkormányzottan viselkedett már a kanyarbejáratokon, több kisebb-nagyobb hibát láttunk a versenyzőktől, rengeteg korrekciót kellett eszközölniük, és így a tempójuk sem volt meg, hatalmas lemaradásban voltak a toppilótákhoz képest. A csillagosok nagy reményekkel érkeztek a hazai futamukra, de a pénteki napjuk hatalmas csalódás – sem az autó viselkedése, sem a sebesség nem volt meg ahhoz, hogy komoly reményeik legyenek, ismét extra munkára lesz szükség a szimulátorban ahhoz, hogy szombatra kitaláljanak valamit.

Az Aston esetében Fernando Alonso autóját a törmelékek miatt lassította le a csapat és hívta be a bokszba, Lance Strollnak a bal első visszapillantó tükre törött el magától, és egyikük sem tudott igazán jó kört összerakni – főleg Alonso nem, Stroll azért igyekezett annak ellenére, hogy az egyik körén egy felpattanó kő eltalálta az ujját.

A nap meglepetése egyértelműen a Williams: Alexander Albon az első edzésen hozott harmadik helye után megint (!) harmadik lett alig két tizedmásodperccel elmaradva Verstappentől, de ezúttal már csapattársa, Logan Sargeant is parádézott, ő az ötödik helyre hozta be a grove-iak autóját. Hogy motormód-trükközés vagy valami más áll a háttérben, azt jelenleg nem tudni, mindenesetre minden szektorban jól mozgott az autó, egyedül a lassú kanyarokban fordult kicsit nehezebben. A két Williams egyébként Perezt fogta közre a negyedik helyen, aki két és fél tizedet kapott Verstappentől.

A középmezőnyt egyelőre nehéz "olvasni": a McLarennek és az Alpine-nak is voltak biztató felvillanásai, és az első edzéshez képest a Haas is előrelépett, legalábbis Nico Hülkenberg kezéből megint kiesett egy nagy időmérős kör. Az AlphaTauri és az Alfa Romeo egész nap lassúnak tűnt, és bár Guanyu Zhou futott egy jobb kört, ezt azért rögzíhetjük péntek este.

Még egy dolgot emeljünk ki zárszóként: a kemény keverékű gumik kifejezetten gyorsnak és kezelhetőnek tűnt, a legtöbb hiba, túlkormányzottság, miegymás inkább a lágyabb abroncsokon történt.

A Brit Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

fp2_3

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: