DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 28. kedd
F1

Exkluzív: Nagy nevekkel erősíthet technikai fronton a Williams

Gőzerővel dolgozik technikai részlegének megerősítésén a Williams, ahova elismert szakemberek érkezhetnek – értesült a Formula.hu a silverstone-i paddockban.

Ismeretes: miután FX Demaison technikai igazgató az előző csapatfőnökkel, Jost Capitóval együtt 2022 decemberében távozott, a grove-i csapat kivárt és nem pótolta a technikai vezetőt, a pozícióval járó feladatokat átmeneti jelleggel a tervezési vezető, Dave Worner kapta meg. Korábban a különítmény struktúrájában létezett a technikai főigazgató státusza is, amelyet Paddy Lowe töltött be, azonban a brit szakember 2019-es távozása után azt a státuszt sem töltötte be a nagy múltú különítmény.

Amikor az új csapatfőnök, James Vowles idén januárban hivatalba lépett, a technikai részleg megerősítését és – egyebek mellett - egy új technikai igazgató leigazolását tűzte ki célul. A Mercedestől érkezett szakember hangsúlyozta: nem kapkodnak, kellő alapossággal választják majd ki az új technikai vezetőt, ugyanakkor arra is tett utalást, hogy nem zárkóznak el egy újonc technikai főnök szerződtetésétől sem. A szakvezető az Osztrák Nagydíj hétvégéjén, egy interjúban arra tett utalást, hogy már megtalálták az új technikai főigazgatót, azonban nem nevezte meg a kiválasztott szakembert.

f1-williams



A Brit Nagydíj a Williams hazai versenye, a különítményre Silverstone-ban a szokásosnál nagyobb figyelem irányul, Vowles ausztriai kijelentése után természetesen téma az is, hogy kit - esetleg kiket - szerződtethet a múltban 7 egyéni és 9 konstruktőri világbajnoki címet nyert alakulat. A Formula.hu csütörtök reggel óta számos pletykát és több nevet hallott a paddockban, közülük forrásaink szerint kettőt mindenképpen érdemes komolyan venni.

Ha minden igaz, a Williams szolgálatába szegődik Nick Chester, aki nagy valószínűség szerint a technikai igazgató státuszát kaphatja meg. A brit szakember technikai igazgatóként korábban olyan csapatoknál dolgozott, mint a Lotus és a Renault, de az utóbbi években hasonló pozícióban megfordult a Mercedes és a McLaren Formula E csapatainál is. Az 54 esztendős mérnök forrásaink szerint az utóbbi néhány hónapot az Andretti szerveződő F1-es istállójánál töltötte, akikkel – állítólag – csak rövidtávra szóló szerződést kötött.

A Formula.hu által hallott pletykák alapján nem elképzelhetetlen az sem, hogy az Alpine jelenlegi technikai főigazgatója, Pat Fry hasonló pozícióban csatlakozik a Williamshez. Az 59 esztendős Fry a jelenlegi F1 egyik legtapasztaltabb mérnöke, aki pályafutása során megfordult a Benettonnál, két ciklusban a McLarennél, a Ferrarinál és a Manornál is. Érdekesség, hogy amikor Chester 2020-ban távozott Enstone-ból, a helyét Fry vette át a különítménynél.

Noha forrásaink szerint a Williams akár napokon belül bejelentést tehet legalább az egyik technikai vezető érkezéséről, érdeklődésünkre a különítmény annyit ismert el, hogy keresik a megfelelő embereket a megfelelő helyekre.  

„Számos vezető beosztásra aktívan toborzunk és elegendő időt akarunk szánni arra, hogy megtaláljuk a megfelelő embereket a nyitott pozíciókra. Konkrét személyekről szóló pletykákat nem kívánunk kommentálni” – közölte a Formula.hu-val az alakulat szóvivője.

A 2022-es idényt a konstruktőri tabella utolsó helyén záró Williams jelenleg 7 egységgel a pontvadászat 9. helyén állomásozik. A csapat pontjait Alexander Albon szerezte, míg az újonc Logan Sargeant még nem tudott feliratkozni a pontszerzők listájára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: