DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Hírösszefoglaló

Letaglózó dominancia, törölt büntetés – vasárnapi F1-es hírek

A Szaúd-arábiai Nagydíjat követően a Red Bull előnye és Fernando Alonso időbüntetése volt a két meghatározó téma, igaz, a Ferrari szenvedéséről sem érdemes megfeledkezni. Ez történt március 19-én.

Lezajlott a szezon második fordulója, a Szaúd-arábiai Nagydíj is. A Red Bull megismételte bahreini produkcióját, Sergio Perez kézben tartott futammal szerezte meg a győzelmet, Max Verstappen a 15. rajtkockából lett végül második. Az első három kört Fernando Alonso vezette és harmadikként futott be, még dobogón is ünnepelt – nem sokkal később azonban 10 másodperc büntetéssel elvesztette a pozíciót. Ez a futam története dióhéjban: jóval részletesebben összefoglalónkban írtunk az eseményekről.



Alonso kiakadt a büntetés után az FIA-ra, amely 35 körön keresztül arról sem tájékoztatta, vizsgálják az eredeti öt másodperces büntetés letöltésének módját. Két világbajnok, Hill és Rosberg is a spanyol mellé állt – a sztoriról részletesebben itt. De még a dobogót megöröklő George Russell is azt mondta: ezt a helyezést Alonsóék érdemelték volna meg. Igaz, azért a trófeát megtartja magának.

A nap végére – magyar idő szerint 11 órakor – jött még egy fordulat: Russell mégsem tarthatja meg a trófeát, ugyanis az FIA visszavonta a büntetést, mégis Alonso lett a harmadik helyezett! Részletek itt.

Sergio Perez pályafutása legjobb versenyével szerezte a győzelmet – ez Christian Horner meggyőződése, aki arról beszélt, szabad volt a verseny a két pilóta között. Verstappen is szóba hozta, egy ponton elfogadta, hogy beéri a második hellyel: a világbajnok szavai a győztes nyilatkozattal egyetemben itt olvashatók. A hollandot az vigasztalhatja, hogy a világbajnokságot még mindig ő vezeti, köszönhetően az utolsó körben megfutott, bónuszpontot érő leggyorsabb körnek. Itt mutatjuk a vb-tabella állását.

A Mercedes erős versenynek örülhet Bahreinhez képest, de jobban foglalkoztatja a csapatot a Red Bull, mint saját eredménye. Russell szerint utoljára a 2014-es Mercedes volt olyan domináns, mint a mostani RB19, Hamilton pedig állítja, saját csapata sem volt soha ennyire gyors. A hétszeres világbajnok arról is beszélt, miben kell a Mercedesnek fejlődnie: szavai itt olvashatók.

Az Aston Martin és a Mercedes is gyorsabb volt vasárnap a Ferrarinál. Charles Leclerc, Carlos Sainz és Frederic Vasseur egyaránt elismeri azt, nem volt meg a versenytempó (hiába volt biztatóbb a múlt hétvéginél a gumikezelés), elmaradtak a várt szinttől és eredményük, a hatodik-hetedik hely nem nevezhető jónak. Aki a ferrarisok lehangoló szavaira kíváncsi, ide navigáljon.

Míg Alonsót a büntetés, a másik Aston Martint műszaki hiba fosztotta meg az elérhető legjobb eredménytől, Lance Strollt azonban inkább az motiválja, hogy negyedik pozícióban is haladt. A kanadai nyilatkozata itt található. A nap – és a teljes dzsiddai versenyhétvége – történéseit folyamatosan frissülő hírfolyamunkban is összefoglaltuk.

Kollégánk, Mészáros Sándor ismét a helyszínről szállította a híreket és pusmorgásokat: vasárnap sikerült bejutnia oda, ahova csak a dúsgazdag szaúdiaknak van bejárása, az exkluzív vendégek prémium vendéglátóterébe – részletek a luxusszekcióról itt.

Az F1-es eseményeket kísérő F2 főfutama a Mercedes protezsáltja, Frederik Vesti győzelmét hozta, miután a két esélyes, Martins és Bearman egyaránt megforogtak. Beszámolónk a Nemzetközi rovatban olvasható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: