DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

A gumikezelés jobb, a Ferrari rosszabb lett

„Nem jó eredmény” – összegezte tökéletesen a csapat szaúdi versenyét Vasseur. Leclerc és Sainz is kiemelte, nem volt meg a versenytempó, pedig azt hitték, az Aston Martin és Mercedes szintjén lesznek.

Hatodik és hetedik pozíció a futamon – a Ferrari ennél sokkal többet várt volna Szaúd-Arábiában, amely verseny előtt előzetesen az SF-23 végsebességét emlegették nagy ütőkártyaként, az időmérőn pedig Charles Leclerc ismét második leggyorsabb volt egy Red Bull mögött. A monacói azonban tíz rajthelyes büntetéséből volt kénytelen felzárkózni, Carlos Sainz pedig hiába indult negyedikként és vett részt sokáig a dobogóért vívott csatában, csak egyre hátrébb került. A Red Bull mellett az Aston Martin és a Mercedes is gyorsabb volt a csapatnál – a versenytempó egyszerűen hiányzott, emelte ki mindkét versenyző.

Leclerc első etapja még biztató volt

„Itt kevésbé volt jellemző a gumikopás, ami elvileg nekünk kedvez” – nyilatkozta a hetedikként végző Leclerc a sajtónak Dzsiddában, ahol a Formula.hu is jelen van. „De az általános tempó egyszerűen nem elég jó. Őszintén szólva ennél sokkal több nem volt az autóban, ez volt a legtöbb, amit elérhettünk…”



„Az első etap jó volt, erős rajttal, a lágyakat is jól kezeltem” – beszélt a hátulról való felzárkózásról Leclerc, melyben a riválisoknál puhább keverék is segítette. „A kemény gumin egyszer egy másodpercre kerültem Carloshoz képest, de aztán elvesztettem a DRS-t, ha pedig a különbség egy és másfél másodperc közötti, az ember rengeteg leszorítóerőt veszít. Ott is maradtam a futam hátralevő részében.”

„Jobb versenytempóra számítottunk” – Sainz

„A negyedik leggyorsabb csapat voltunk a pályán – meg kell tudnunk, miért, és fejlődnünk kell. Két különböző pályán nem volt erős a versenytempónk” – nyilatkozta az egy pozícióval előrébb beérő Sainz. „Azt hittük, hogy a Mercedes előtt vagyunk és gyors a tempónk. Azt hittük, rendben vagyunk, de nem voltunk rendben. Fejlesztésekre van szükségünk.”

„A futam előtt jobb versenytempóra számítottunk” – folytatta a spanyol, továbbfűzve azzal, úgy gondolták, a Mercedes és az Aston Martin szintjére lesznek képesek. A spanyol lesújtó képet festett: „Nem tudjuk az élmenők tempóját tartani. Nehéz hatodik és hetedik helyből pozitívumot meríteni, főleg az utolsó etap alapján, amikor mindenki elhúzott tőlünk…”

Törheti a fejét Vasseur: csupán 26 pont két nagydíj alatt

Vasseur: Ez nem jó eredmény

A Ferrari csapatfőnöke tömören összegzett: „Ez nem jó eredmény. Nem volt meg a tempónk, legyünk őszinték. Vannak pozitív pontjai a hétvégének, a megbízhatóság és a jobb időmérős tempó. Meg kell értenünk, honnan fakad a teljesítménybeli hiány. Nem a gumikezelésből” – mondta Frederic Vasseur.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: