DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 1. hétfő
Formula+

Stroll törésétől a tömegkarambolig – az év F1-es balesete

A legnagyobb bukásokkal folytatjuk év végi F1-es szezonértékelőnket: az első helyezettet illetően ismét teljes volt az egyetértés szerkesztőségünkben.

Következzenek a legnagyobb balesetek a 2022-es F1-es szezonból: akárcsak a hagyományos szezonértékelőnk többi kategóriájában, ezúttal is felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája.

 

Balogh Tamás: Két olyan balesetet láthattunk idén, amely versenykihagyáshoz vezetett, ám míg Daniel Ricciardo zandvoorti kéztörése nem volt látványos, Lance Stroll szingapúri autótörése nagyon is. Ugyanez volt elmondható Lando Norris Las Vegas-i és Kevin Magnussen mexikói bukásáról is, amelyek azonban szerencsére komolyabb következmények nélkül maradtak.

1. Lance Stroll a szingapúri időmérőn

2. Lando Norris a Las Vegas-i Nagydíjon

3. Kevin Magnussen a Mexikóvárosi Nagydíjon

Gellérfi Gergő: Sajnos idén történt sérüléssel járó baleset is, hiszen Daniel Ricciardo jó néhány versenyt kihagyni kényszerült a Zandvoortban történt incidens miatt, a magam részéről a baleseteket látványosságuk alapján rangsoroltam. Ez alapján három nagysebességű becsapódásra esett a választásom, a főszerepben Stroll, Magnussen és Norris.

1. Stroll Szingapúrban

2. Magnussen Mexikóban

3. Norris Las Vegasban

 

Gobodics Tamás: Szerencsére nem láttunk túl nagy baleseteket idén, az egyedüli kivétel esetleg Stroll szingapúri csattanása, ami azért meglehetősen nagyot szólt – emellett a melbourne-i újraindításos káosz, vagy éppen az interlagosi baleset érhet említést, de felkerülhetett Daniel Ricciardo zandvoorti esése is, hiszen a következményeit tekintve az volt a legsúlyosabb.

1. Stroll Szingapúrban

2. Rajtbaleset Melbourne-ben

3. Ricciardo Zandvoortban

 

Héjas Szilárd: Lance Stroll hatalmas bukását élőben mutatták a Szingapúri Nagydíj időmérőjén, egyenesen a kanadai fedélzeti kameráján keresztül, ott alighanem sokan a fejünkhöz kaptunk. Az Ausztrál Nagydíj utolsó állórajtjánál óriási tömegbaleset történt, de Lando Norris is csúnyán összetörte a McLarent a bűn városában.

1. Lance Stroll – Szingapúri Nagydíj időmérő

2. Ausztrál Nagydíj tömegbaleset

3. Lando Norris – Las Vegas-i Nagydíj

 

Strommer Benjamin: Igazán hatalmas, repülős-átfordulós horrorbaleset, ami után az autóból csak egy kerekek-szárnyak nélküli csonk marad, szerencsére ebben a szezonban nem volt. A legcsúnyább, ami után nagyot szisszentem, Stroll bukása volt a szingapúri időmérőn. Ocon és „az idióta” Alonso esete a brazil sprintszétlövésen azt példázta, milyen csúnya vége lehet egy kis összeérésnek is, Norris pedig nem csattant nagyot Las Vegasban, de a szikraeső az év egyik leglátványosabbává tette a balesetet.

1. Stroll Szingapúrban

2. Ocon és Alonso Interlagosban

3. Norris Las Vegasban

 

Végeredmény: Lance Stroll szingapúri időmérős autótörése kiemelkedett az év balesetei közül szerkesztőségünk számára, mindannyian a kanadai balesetét tettük az első helyre. Norris a második helyen, a melbourne-i tömegkarambol a harmadikon.

1. Stroll a szingapúri időmérőn 15 pont

2. Norris Las Vegasban 5 pont

3. Melbourne-i rajtbaleset 4 pont

4. Magnussen Mexikóban 3 pont

5. Ocon és Alonso Interlagosban 2 pont

6. Ricciardo Zandvoortban 1 pont

 

A korábbi kategóriák eredményei:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2. Fernando Alonso, 3. Lewis Hamilton

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. McLaren, 3. Aston Martin

Az év meglepetése: 1. Aston Martin és Fernando Alonso, 3. McLaren

Az év csalódása: 1. Sergio Perez, 2. George Russell, 3. Nyck de Vries

Az év újonca: 1. Oscar Piastri, 2. Liam Lawson, 3. Logan Sargeant

Az év csapatvezetője: 1. Andrea Stella, 2. James Vowles, 3. Frederic Vasseur

Az év versenye: 1. Szingapúri Nagydíj, 2. Las Vegas-i Nagydíj, 3. Holland és Olasz Nagydíj

Az év előzése: 1. Alonso Perez ellen Interlagosban, 2. Alonso Hamilton ellen Bahreinben, 3. Leclerc Perez ellen Las Vegasban

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: