DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Formula+

Hamilton óta a legjobb? – az év F1-es újonca

Az idén debütáló versenyzők értékelésével folytatódik nagy F1-es szezonértékelő sorozatunk, amely talán az eddigi legnagyobb egyetértést hozta szerkesztőségünkben.

Visszatér az Év újonca kategória a Formula.hu hagyományos évértékelő sorozatába, hiszen az előző évi ínség után ezúttal négyen is jelöltek lehettek erre a címre (Nyck de Vriest az előző évi monzai beugrása ellenére is ide soroltuk). Ahogy a többi kategóriában, itt is 3-2-1-es leosztásban pontoztuk a saját dobogósainkat, így alakult a végső és igen egyértelmű sorrend.

 

Balogh Tamás: Nem kérdés, hogy Oscar Piastrié ez a cím, hiszen bár versenytempóban még azért van hova fejlődnie, beszédes adat, hogy Lewis Hamilton óta az első újonc lett, aki első F1-es idényében több dobogós helyezést is szerzett. Liam Lawson szezonközi beugrása is meggyőző volt, míg Logan Sargeant és Nyck de Vries közül azért nem véletlen előbbi hibái és Alexander Albontól elmaradó produkciója ellenére sem, hogy ő kapott lehetőséget 2024-re is, s utóbbit menesztették már a nyáron.

1. Oscar Piastri

2. Liam Lawson

3. Logan Sargeant

f1-evujonca-piastri



Gellérfi Gergő: Szívem szerint csak két versenyzőt jelölnék meg három helyett, hiszen a szezon négy újonca közül csak a két „déli” ifjonc, Oscar Piastri és Liam Lawson teljesített jól – ők viszont egyenesen pazarul. A sorrend köztük egyértelmű, ahogy az is, hogy De Vries és Sargeant kettőséből kit illet meg a harmadik pozíció.

1. Oscar Piastri

2. Liam Lawson

3. Logan Sargeant

 

Gobodics Tamás: Négy újoncból kellett kiválasztani hármat, és azt az egyet hagytam ki, akinek év közben megköszönték a munkát: Nyck de Vriest nem tudtam egy Év Újonca listára felírni ezek után még úgy sem, hogy Logan Sargeantnál semmivel sem nyújtott rosszabb teljesítményt. Maga a lista szerintem elég egyértelmű, Oscar Piastri volt az egyetlen „egész éves” újonc, aki jó teljesítményt nyújtott, Lawsont a remek beugrása bőven Sargeant elé emelte, így utóbbinak más opció nélkül maradt a harmadik opció. Egy megjegyzés azért: Piastrinak még rengeteget kell tanulnia, és bár újoncként elalélhattunk bizonyos eredményeitől, időmérőn is simán kapott ki Norristól, a futamokon pedig néha egy világ választotta el kettejük teljesítményét – 2024-ben már nem lehet érv az újonckártya, kíváncsian várom, hogy egy év tapasztalattal hova sikerül fejlődnie.

1. Oscar Piastri

2. Liam Lawson

3. Logan Sargeant

f1-evujonca-lawson

Héjas Szilárd: Oscar Piastri valósággal berobbant az F1-be. Lewis Hamilton óta az első, aki újoncévében nyerni tudott az F1-ben (még ha csak sprintet is), de Liam Lawson is meglepően erősen ugrott be Daniel Ricciardo helyettesítésére. A harmadik hely pedig akkor már inkább Sargeanté, mint De Vriesé.

1. Oscar Piastri

2. Liam Lawson

3. Logan Sargeant

 

Mészáros Sándor: Újoncidényében Piastri alátámasztotta, hogy Zak Brownéknak jó oka volt elcsaklizni őt az Alpine-tól. Az ausztrál gyorsasága nyilvánvaló, amikor szükséges, kellően higgadt és folyamatosan fejlődött - nálam a jövő egyik bajnokaként van számon tartva. Lawsonnak a nehéz körülmények ellenére is sikerült nagyot villantania beugróként. Sargeantról nehéz jót mondani, de ha már megkapta a lehetőséget a második idényre, reménykedjünk benne, hogy vállalhatóbbat produkál, mint idén…

1. Oscar Piastri

2. Liam Lawson

3. Logan Sargeant

f1-evujonca-sargeant

Strommer Benjamin: Kellett persze a versenyképes autó is hozzá, hogy Oscar Piastri már első szezonjában kétszer dobogóra álljon és sprintet nyerjen – de ilyen eredményeket nagyon rég láttunk újonctól, így már érthető, miért volt akkora felhajtás a leigazolása körül. Liam Lawson azzal a csupán öt versennyel is második helyet érdemel a listán, bemutatkozása alapján már 2024-ben a mezőnyben kellene lennie – Logan Sargeant pedig nem csak azért harmadik, mert nem maradt más opció (Nyck de Vriest nem lehet nem a lista legvégére tenni), a szezon végére azért sikerült összekapnia magát.

1. Oscar Piastri

2. Liam Lawson

3. Logan Sargeant

 

Végeredmény: Még talán soha nem volt ekkora egyetértés szerkesztőségünkben az év végi F1-es értékelők során, hiszen mindannyiunknál Piastri, Lawson, Sargeant top 3-as sorrend alakult ki az újoncokat illetően.

1. Oscar Piastri 18 pont

2. Liam Lawson 12 pont

3. Logan Sargeant 6 pont

 

A korábbi kategóriák eredményei:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2. Fernando Alonso, 3. Lewis Hamilton

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. McLaren, 3. Aston Martin

Az év meglepetése: 1. Aston Martin és Fernando Alonso, 3. McLaren

Az év csalódása: 1. Sergio Perez, 2. George Russell, 3. Nyck de Vries

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: