DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula+

Ahol megbotlott a Red Bull – az év F1-es versenye

Nagy F1-es szezonértékelő sorozatunk mai felvonásában ezúttal a futamokat vettük górcső alá: lássuk, mely nagydíjakat élveztük a legjobban 2023-ban!

Felénél járunk a Formula.hu szokásos F1-es évértékelő sorozatában, amelyben minden kategóriában felállítottuk a saját top 3-as rangsorunkat, majd ezeket pontozva – az első helyezettek 3, a másodikak 2, a harmadikak 1 egységet kaptak – összeállt a szerkesztőség listája. Ezúttal a legjobb futamokat gyűjtöttük össze.

f1-evversenye-monza



Balogh Tamás: Nem tagadom, idén nehezebb volt igazán jó versenyeket kiválasztanom, de azért a szezon második felében akadt egy-kettő. Én a leginkább az elejétől végéig kemény csatákat hozó Olasz Nagydíjat élveztem a leginkább, hajszállal megelőzve a kiélezett befutót és az évad egyetlen nem Red Bull-os győzelmét hozó szingapúri futamot, a dobogó alsó fokára pedig az a Las Vegas-i GP fért fel, amiről el kell ismerni, hogy a kezdeti botrány után egy 2023-as viszonyokhoz képest kifejezetten fordulatos és izgalmas versennyel debütált.

1. Olasz Nagydíj

2. Szingapúri Nagydíj

3. Las Vegas-i Nagydíj

 

Gellérfi Gergő: Egy szenzációs csata a győzelemért és a dobogókért, egy hamisítatlan káoszfutam felejthetetlen és botrányoktól sem mentes befejezéssel, valamint egy mozgalmas, változatos verseny katarzissal a végén – számomra ezek a versenyek maradnak a legemlékezetesebbek a 2023-as szezonból.

1. Szingapúri Nagydíj

2. Ausztrál Nagydíj

3. Sao Pauló-i Nagydíj

f1-evversenye-lasvegas

Gobodics Tamás: Az első helyezettet én könnyen ki tudtam választani, hiszen csak egyetlen futamon zajlott érdemi csata a győzelemért, akkor, amikor abban nem vett részt a Red Bull – így Carlos Sainz mestermunkája és a négyszereplős „vonat” küzdelme nálam elégnek bizonyult erre a díjra. Utána sok olyan futamból lehetne választani, amelyek ezért vagy azért emlékezetesek, netalán izgalmasak is lehetettek, de a memóriámért felelősséget nem vállalva két olyat írtam be, amelyek először eszembe jutottak, mint érdekes versenyek: Brazíliában folyamatosan történt valami egészen az utolsó centiméterekig, míg Monzából a Ferrarik harca, Sainz szép védekezései, és dobogója is megmaradt az emlékezetemben.

1. Szingapúri Nagydíj

2. Sao Pauló-i Nagydíj

3. Olasz Nagydíj

 

Héjas Szilárd: Szingapúr! Nemcsak azért, mert az egyetlen nem Red Bull-os győzelmet hozta, hanem azért is, mert az utolsó körig lerágtuk a körmünket, hogy az élen álló négyesből ki fog győzni. Nem volt rossz – 2023-as viszonylatban – a Las Vegas-i Nagydíj sem, a harmadik helyre pedig a – kissé művi – őskáoszt hozó Ausztrál Nagydíjat teszem.

1. Szingapúri Nagydíj

2. Las Vegas-i Nagydíj

3. Ausztrál Nagydíj

f1-evversenye-zandvoort

Mészáros Sándor: Szingapúr színt hozott a szezonba: küszködő bajnokcsapat, káprázatos végjáték drámával fűszerezve, Carlos Sainz emlékezetes mestermunkája és a tény, hogy az energiaitalosok dominanciája nélkül talán ilyenek is lehettek volna a futamok 2023-ban. Zandvoortban minden megvolt, ami egy klasszikushoz kell: időjárási viszontagságok, a győzelemért oroszlánként harcoló világbajnok, dráma és remek egyéni teljesítmények. Las Vegas az év legnagyobb és egyben leginkább megosztó dobása volt. A kezdeti szkepticizmus és ellenszenv után botrányos volt a kezdés, a fő portéka, a verseny viszont kifejezetten izgalmasra sikerült.

1. Szingapúri Nagydíj

2. Holland Nagydíj

3. Las Vegas-i Nagydíj

 

Strommer Benjamin: Négyes csata az utolsó körig az év egyetlen nem Red Bull-os győzelmével, esős káoszfutam – amelyet így is Verstappen nyert meg, éppen otthon beállítva Vettel győzelmi rekordját –, leégésből megmentett vegasi show: nálam ez a három volt az év legjobbja.

1. Szingapúri Nagydíj

2. Holland Nagydíj

3. Las Vegas-i Nagydíj

f1-evversenye-szingapur

Végeredmény: Kiemelkedett szerkesztőségi szavazásunkon a Szingapúri Nagydíj, amely az idény egyetlen nem Red Bull-os győzelmét hozta, azon kívül pedig további öt futamot találtunk méltónak arra, hogy felkerüljön az év végi toplistánkra.

1. Szingapúri Nagydíj 17 pont

2. Las Vegas-i Nagydíj 5 pont

3. Holland és Olasz Nagydíj 4-4 pont

5. Ausztrál és Sao Pauló-i Nagydíj 3-3 pont

 

A korábbi kategóriák eredményei:

Az év versenyzője: 1. Max Verstappen, 2. Fernando Alonso, 3. Lewis Hamilton

Az év csapata: 1. Red Bull, 2. McLaren, 3. Aston Martin

Az év meglepetése: 1. Aston Martin és Fernando Alonso, 3. McLaren

Az év csalódása: 1. Sergio Perez, 2. George Russell, 3. Nyck de Vries

Az év újonca: 1. Oscar Piastri, 2. Liam Lawson, 3. Logan Sargeant

Az év csapatvezetője: 1. Andrea Stella, 2. James Vowles, 3. Frederic Vasseur

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: