DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év balhéja

Nincs Formula-1-es versenyszezon jó kis szaftos, tocsogós balhék nélkül - szerencsére ezekben 2019-ben sem szenvedtünk hiányt. Egyik kedvenc kategóriánkban ezeket állítottuk nagyság szerinti sorrendbe.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Most épp a rémesek jönnek, vagyis a legnagyobb port kavart balhék!

vet_1



Balogh Tamás: Vettel veszélyesnek ítélt pályára való visszatérése, az emiatt kapott időbüntetése és így elveszített győzelme, valamint a leintés utáni táblacseréje még hetekkel később is beszédtémát szolgáltatott az F1-es paddockban. A Haas és a Rich Energy közötti kommunikáció olykor már kabaréba illő volt, míg Vettel és Leclerc ferraris párharca hol megtagadott csapatutasításig, hol kettős kiesést eredményező ütközésig vezetett – de lehet, hogy ennek a javát még csak 2020-ban láthatjuk majd…

1. Vettel büntetése és táblacseréje Kanadában

2. A Rich Energy-sztori

3. Ütközésig fajuló belharc a Ferrarinál

 

Bognár Viktor: A nagy balhék 2019-ben ugyanolyanok voltak, mint a jó versenyek: mindkettőből kettő volt, de amúgy persze semmi közük egymáshoz. És hogy maradjunk ennél a számnál, két izgalmas kérdést látok ebben a szavazásunkban: az egyik, hogy a Vettel körüli kanadai cirkusz vagy a Haas szponzorának ámokfutása volt-e a megbotránkoztatóbb, a másik pedig, hogy kinek mi jut eszébe harmadik helyezettként!

1. Vettel montreali büntetése és durcikapitánykodása

2. A Haas esete a Rich Energyvel

3. Felszínre tör, hogy Kubicát hátráltatja a Williams

haas 

Gellérfi Gergő: A magam részéről megkérdőjelezhetetlen a Haas és néhai főszponzora, a Rich Energy közötti hajcihő első helye ezen a listán. A másik kettő a négyszeres világbajnokhoz fűződik, aki mind csapattársával, mind a Hamilton első helyét kihirdető ítélettel bajuszt kötött – előbbit több ízben, de mindenekelőtt Brazíliában, utóbbit Montrealban.

1. A Rich Energy és a Haas históriája

2. Vettel összeakad Leclerc-rel Interlagosban (és ami mindezt megelőzte)

3. Elveszik Vettel kanadai győzelmét

 

Gobodics Tamás: Az év második felének sztorija az először csak burkolt, majd kevésbé burkolt, végig teljesen nyílt vádaskodás volt a Ferrarival szemben - a Mercedes kicsit kulturáltabban, a Red Bull viszont abszolút nyersen fogalmazta meg, hogy mit gondol. Nem éreztem ezt így fairnek (sok mindent meg lehetett kérdőjelezni most is, de korábban is, akár a Mercedesszel, akár a Red Bull-lal kapcsolatban, mégsem reagált senki így, hogy hónapokig azt szajkózta mindenhol, hogy "ezek csalók"), ezért is tettem ezt az első helyre, a többi szerintem nem ez a súlycsoport: Vettel kanadai táblapakolása, majd a Ferrari nevetséges bizonyítéka (Chandhok...), illetve a Rich Energy Haasszal párban előadott komédiája fért be nálam a top háromba. Ami kimaradt: a Vettel-Leclerc belharc...

1. A Ferrarit ért gyanúsítgatások

2. Vettel Kanadában

3. Rich Energy

 

Héjas Szilárd: Itt egyetlen ügy szolgáltatta véleményem szerint az év két legnagyobb megdöbbenést keltő sztoriját. A Ferrari ügyeskedése a motortérben nagy visszhangot keltett, hát még az, mikor a Red Bull-os Max Verstappen csalónak nevezte az olaszokat. Viszont ami még ezeknél is nagyobb felháborodást keltett az emberekben, az a Kanadai Nagydíj végeredménye volt.

1. Vettelt meglopják a Kanadai Nagydíjon

2. A Ferrari motormizériája

3. Verstappen csalónak nevezi a Ferrarit

storey 

Strommer Benjamin: Táblát cserélő pilóta, győzelmi zászlót kihelyező és a döntés felülvizsgálatáért asztalt verő csapat, stewardok fejét követelő rajongók, a végén pedig a bizarr csattanó a Ferrari nevetséges „megdönthetetlen” bizonyítékaival: a legnagyobb visszhangja kétségtelenül az elvett kanadai győzelemnek volt. A Rich Energy rövid életű F1-es szponzorációja hónapokon át mellékszálként színesítette a szezont, hamar elült viszont a vihar a fékekkel szabálytalankodó Renault körül, amelyet a Racing Point mószerolt be: ha a nagycsapatok valamelyikével (ne adj, a Ferrarival) történik, talán még most is beszélnénk róla.

1. Vettel montreali büntetése

2. A Rich Energy-sztori

3. Kizárják mindkét Renault-t Japánban

 

Vaszilykó Péter: A Rich Energy egészen biztos, hogy az F1 egyik legkínosabb szponzoraként marad meg az emlékezetünkben, de számomra még a furcsa energiaitalos vállalkozás történeténél is ütősebb volt, amikor Vettel Montrealban kivetkőzött önmagából, és minden keze ügyébe kerülő eszközzel próbált tiltakozni a hátrasorolása ellen. Ezek mellett szimplán szomorú volt látni, hogy Kubica visszatérése messze nem úgy zajlott, ahogy az a filmekben történne.

1. Kanadai Nagydíj, Vettel büntetése és kirohanása

2. William Storey ámokfutása a Rich Energy-vel

3. A Williams és Kubica viszonyának csendes megromlása

 

A végeredmény: Semmi sem szólt nagyobbat 2019-ben, mint a Vettel hibája, az FIA vitatható büntetése, a német haragja és a Ferrari mulatságos érvelése által alkotott kanadai "eseménycsomag", mögötte pedig a Haas szponzorbalhéja egyértellmű második helyet szerzett.

1. Vettel montreali büntetése 18 pont

2. A Haas és a Rich Energy cirkusza 12 pont

3. A Ferrarit ért gyanúsítgatások 5 pont

vet2

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Carlos Sainz

Az év csapata: 1. Mercedes, 2. McLaren, 3. Red Bull

Az év meglepetése: 1-2. McLaren és Carlos Sainz, 3. Charles Leclerc

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Sebastian Vettel, 3. Haas

Az év újonca: 1. Lando Norris, 2. Alexander Albon, 3. George Russell

Az év csapatfőnöke: 1. Toto Wolff, 2. Andreas Seidl, 3. Günther Steiner

Az év versenye: 1. Német Nagydíj, 2. Brazil Nagydíj, 3. Osztrák Nagydíj

Az év előzése: 1. Verstappen Hamiltont Interlagosban, 2. Verstappen Leclerc-t Spielbergben, 3. Verstappen és Leclerc Silverstone-ban

Az év bukása: 1. Magnussen Montrealban, 2. Bottas Mexikóvárosban, 3. Giovinazzi Spában

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: