DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év bukása

Anthoine Hubert F2-es tragédiája ugyan mély szomorúsággal itatta át a Formula-1-es közhangulatot is, noha maga a királykategória kifejezetten aggodalommentes évet produkált balesetek tekintetében - amelyek közül éppen emiatt is volt nehéz választani.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Idén szerencsére nyugodt szívvel vethettük bele magunkat a - nem is olyan nagy - balesetekbe.

Balogh Tamás: Szerencsére idén megúsztuk igazán komoly balesetek nélkül, az viszont beszédes adat, hogy a listámra két időmérős és egy utolsó körben bemutatott bukás fért be – azaz nem is csak látványosak voltak ezek az incidensek, hanem rendre kiélezett helyzetben is történtek.

1. Albon a Kínai Nagydíj időmérőjén

2. Giovinazzi a Belga Nagydíjon

3. Magnussen a Kanadai Nagydíj időmérőjén

 

Bognár Viktor: Az előzésekkel ellentétben itt már igénybe vettem a videós segítséget, mert szerencsére nem voltak égbekiáltóan nagy, az agyunkba örökre bevésődő F1-es balesetek. Remélem, mindenki más is így tett, átvéve az F1 hivatalos oldala által készített toplista első három helyezettjét, és akkor be is linkelhetnénk azt az eredményhirdetésünk helyett. A sorrendet próbáltam kicsit súlyozni az emlékeim mélységével, valamint a becsapódás nagysága és látványossága közötti hányadossal, de ezt a mondatot csak azért találtam ki, hogy szakmaibban hangozzon a szöveg.

1. Magnussen Montrealban

2. Giovinazzi Spában

3. Bottas Mexikóvárosban

Gellérfi Gergő: Szerencsére az idei év egyetlen igazán súlyos balesetet sem hozott az F1-ben, s az elmúlt idényekkel ellentétben egyetlen autó padlólemezét sem csodálhattuk meg. A legnagyobb perec szerintem Magnussen montreali zúzása volt, második helyre futott be Giovinazzi, aki amúgy Spában a hetedikre futhatott volna, ha nem vágja falnak utolsó körben az Alfát, míg Albon első igazán nagy menetét azt követően mutatta be, hogy előző nap 49 g-vel csapódott be Kínában.

1. Kevin Magnussen a kanadai időmérőn

2. Antonio Giovinazzi a Belga Nagydíjon

3. Alexander Albon a kínai 3. szabadedzésen

 

Gobodics Tamás: Nálam Giovinazzié volt a legnagyobb, nagy tempónál történt, keményen állt bele a falba és elég látványosra sikerült - ez utóbbi abszolút elmondható Kevin Magnussen kanadai célkanyaros balesetéről is, ez is befért a top háromba. Illetve betettem még Bottas mexikói hibáját is: itt maga a megállás volt kőkemény, illetve azért lett ez nálam a második, mert kiélezett szituációban, az időmérő végén történt, ráadásul tulajdonképpen a pole-t is eldöntötte vele...

1. Antonio Giovinazzi Spában

2. Valtteri Bottas Mexikóban

3. Kevin Magnussen Kanadában

Héjas Szilárd: Az idei év - szerencsére - nem hozott igazán nagy bukfencet, viszont a látványos esetek is elmaradtak. Bevallom, most így kapásból nehéz volt felidéznem pár igazán emlékezetes bukást az idei szezonból, de azért mégiscsak sikerült egy kis keresgélés után egy hármas listát összeállítanom.

1. Bottas a mexikói időmérőn

2. Bottas a Német Nagydíjon

3. Magnussen Kanadában

 

Mészáros Sándor: Egyetlen idei incidensről sem pusmogtak annyit a paddockban, mint Giovinazzi utolsó körös kieséséről Belgiumban, amely olyan hirtelen jött, mint egy áramütés... Magnussen abban a tekintetben már bajnok, hogy a Bajnokok Falánál durrantotta oda keményen a Haast, az eset sokak retinájába beégett, ráadásul nehéz elfelejteni, hogy mennyire felháborította a pályaszéli hirdetések telepítésén és karbantartásán dolgozó magyar szakembereket azzal, hogy pluszmunkát adott nekik szombat estére. Hamilton belgiumi esete azért került fel a listámra, mert nem sokszor fordul elő, hogy a hatszoros világbajnok vezetői hiba miatt tör autót.

1. Giovinazzi Spában

2. Magnussen Montrealban

3. Hamilton Spában

Strommer Benjamin: Az igazán nagy balesetek idén elmaradtak (nem is baj), Bottas időmérős incidense Mexikóvárosban az, amelyik ereje miatt maradt meg bennem. A dobogóra két olyan eset került, ahol a csattanás nem volt nagy, de annál emlékezetesebb: a Ferrarik ütközése és Leclerc fájó vezetői hibája.

1. Bottas a falban Mexikóban

2. Vettel és Leclerc összeütközik Interlagosban

3. Leclerc kicsúszik Hockenheimben

 

Vaszilykó Péter: Idén hátborzongató balesetet nem láttunk, látványosból viszont akadt néhány. Ezek közül Bottasé hajazott leginkább egy hollywoodi filmjelenetre, ahogy az időmérő edzés utolsó másodperceiben végigbontotta a pályát övező falat. Vettel háromkerekezése nem tipikus baleset, ám az is az év egyik emlékezetes pillanata volt.

1. Bottas a Mexikói Nagydíjon

2. Magnussen Kanadában

3. Vettel rodeózása Austinban

 

A végeredmény: Miután egymástól függetlenül mindannyian megállapítottuk, hogy 2019-ben az F1 elkerülte a nagy baleseteket (emlékünkben őrizve, hogy más sorozatok sajnos nem...), egy igencsak szoros végső sorrendet hoztunk össze, ahol Magnussen bukása egy ponttal "nyert" a holtversenyben végző Bottas és Giovinazzi előtt. Ha máskor is ilyen sokat kell keresgélnünk, hogy összeállítsunk egy épkézláb balesetes listát, azt azért nem fogjuk bánni.

1. Magnussen Montrealban 13 pont

2. Bottas Mexikóvárosban 12 pont

3. Giovinazzi Spában 12 pont

4. Albon Sanghajban 4 pont

00119010_476



Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Carlos Sainz

Az év csapata: 1. Mercedes, 2. McLaren, 3. Red Bull

Az év meglepetése: 1-2. McLaren és Carlos Sainz, 3. Charles Leclerc

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Sebastian Vettel, 3. Haas

Az év újonca: 1. Lando Norris, 2. Alexander Albon, 3. George Russell

Az év csapatfőnöke: 1. Toto Wolff, 2. Andreas Seidl, 3. Günther Steiner

Az év versenye: 1. Német Nagydíj, 2. Brazil Nagydíj, 3. Osztrák Nagydíj

Az év előzése: 1. Verstappen Hamiltont Interlagosban, 2. Verstappen Leclerc-t Spielbergben, 3. Verstappen és Leclerc Silverstone-ban

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: