DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nagy F1-es szezonértékelő – Az év csapatfőnöke

Egy korábbi kategóriát élesztettünk újra évértékelő-sorozatunkban. A legnagyobb hatású csapatfőnököt keressük, amelynek kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Idén is elkészítettük hagyományos F1-es évértékelőnket, amelyben az év utolsó napjain szavazunk a szezon legjobb, legrémesebb vagy éppen legemlékezetesebb szereplőiről és történéseiről. Ma az év legjobb csapatvezetőit tűztük a repertoárra!

w s



Balogh Tamás: Toto Wolff továbbra is mesterien tartja össze az immár hat éve verhetetlen Mercedest, egyszerre csapatvezető és pszichológus, aki nemcsak az istállót irányítja, hanem tökéletesen kezeli pilótáit is. Andreas Seidl új lendületet hozott a wokingiakhoz, s ennek egy elképesztő javulás lett a gyümölcse, míg Günther Steiner idén is bőven adott alapanyagot a Netflix-sorozatot forgató stábnak megnyilatkozásaival.

1. Toto Wolff

2. Andreas Seidl

3. Günther Steiner

 

Bognár Viktor: Bár való igaz, hogy a McLaren idén érkezett vezetőjének teljes hatása még nem is érződhetett a csapaton (és nem is tudjuk, hogy amit láttunk, az ennek az érződése-e), kimért kiállásával velem sikerült elhitetnie a korábbi Porsche-főnöknek, hogy ő lesz az, aki visszavezeti a wokingiakat oda, ahova valók. Toto Wolff új szinteket vezetett be az F1-es csapatvezetés-elméletbe, Christian Horner meg egyszerűen csak a megnyerő, megingathatatlan, pragmatikus csapatvezetők archetípusa már másfél évtizede. 

1. Andreas Seidl

2. Toto Wolff

3. Christian Horner

 

Gellérfi Gergő: Nehéz örökséget vállalt magára Andreas Seidl, akinek Ron Dennis cipőjébe kellett bújnia a McLarennél, mely Martin Whitmarsh és Eric Boullier lábára is túl nagynak bizonyult. Természetesen még túl rövid idő telt el ahhoz, hogy komolyabb következtetéseket vonjunk le a sikerességét illetően, de az első benyomás határozottan kellemes: a McLaren egy erős, jól szervezett csapat benyomását kelti, amire nem mostanában volt példa utoljára. Toto Wolff is minden elismerést megérdemel, hiszen a Ferrari legyőzésében ezúttal a versenyzők mellett a csapat menedzselésére hárult kulcsszerep, Günther Steiner pedig roppant energiákat mozgatott meg, hogy valahogy egyben tartsa a Haas alakulatát a szponzorgondok, az alulteljesítő versenyzők és a hitványra sikeredett autó keltette viharok közepette.

1. Andreas Seidl

2. Toto Wolff

3. Günther Steiner

se 

Gobodics Tamás: Toto Wolff ismét tökéletesen menedzselte le az évet, a pilótái közötti szezon eleji harcot, Hamilton hangulatváltozásait, az autó fejlesztését, a stratégiát, szinte hiba nélkül dolgozott ő és az egész csapata is. Andreas Seidl "újoncként" szintén oktatott, bár az autó tervezését még nem ő irányította, de a McLarennek alig-alig volt rossz hétvégéje, általában a várakozások felett teljesítettek és 100% körüli eredményt hoztak ki a lehetőségeikből. A harmadik hely nem egyértelmű nekem, de mivel a csapatoknál a Toro Rossót írtam be, ezért itt is legyen Franz Tost.

1. Toto Wolff

2. Andreas Seidl

3. Franz Tost

 

Héjas Szilárd: Toto Wolff idén is kimagasló munkát végzett, és elképesztő, hogy ennyi siker után még mindig el tudja érni, hogy lobogjon a láng a csapat minden egyes tagjában. A második hely Andreas Seidlé, aki fantasztikusan szállt be az F1-be, és kezdte el visszavinni a McLarent oda, ahová való, míg Christian Horner is szép folyamatosan egyre magasabbra viszi a Red Bullt a turbókorszak alatt.

1. Toto Wolff

2. Andreas Seidl

3. Christian Horner

 

Mészáros Sándor: Noha egyes vélemények szerint elérhetetlen, idén meggyőződhettünk róla, hogy valójában nagyon is emberközeli, sőt, humánusabb bármelyik csapatfőnök-kollégájánál és a pszichológia autodidakta módon elsajátított tudományát is mesterien használja. Toto Wolff, a motiválás nagymestere ilyen, szerepe a Mercedes teljesítményében legalább annyira fontos, mint Hamiltoné, és immáron túlzás nélkül kell a sportág történetének legnagyobb hadvezérei közé sorolnunk. A Porsche-szekértáborból érkezett, F1-es tapasztalatokkal is rendelkező Andreas Seidl mély szakmaisága higgadtsággal, precizitással és bátorsággal vegyül. Személyében a McLaren pontosan olyan vezetőt kapott, amilyenre az évek óta romokban heverő különítménynek szüksége volt, ráadásul a szakember német létére kedveli a humort és mindig nyitott egy jó beszélgetésre. Günther Steiner idén élete talán legnehezebb szezonját teljesítette a Haas élén, de legendás humorérzékét és jókedvét ez sem vette el. Mindent elmond az amerikai-brit csapat idei helyzetéről, hogy még a legtökösebb csapatfőnök irányításával sem tudtak kikászálódni abból a labirintusból, amelybe az elszúrt fejlesztési csomag miatt kerültek… 

1. Toto Wolff

2. Andreas Seidl

3. Günther Steiner

w2 

Strommer Benjamin: Egy versenyre sem utazhatott idén már el, Niki Lauda mégis ott volt a Mercedesszel az idei nagydíjakon, és emléke a sikerre inspirálta a csapat tagjait: ezért szerepel ő nálam az első helyen. A csapatfőnökök kissé sablonos sorába Günther Steiner egyenes és szókimondó stílusával visz színt, emiatt emeltem ki őt is. Hogy valaki hagyományosabb szempontok szerint is felkerüljön a listára, ott van Toto Wolff, akinek idei érdemeit nem igazán kell részletezni.

1. Niki Lauda

2. Günther Steiner

3. Toto Wolff

 

Vaszilykó Péter: Az én listámra egy korábbi, egy jelenkori és várhatóan egy jövőbeli sikergyáros alakulat vezetője került fel. A Mercedes eredményeiben kétségtelen, hogy Toto Wolffnak óriási szerepe van, az osztrákot nem túlzás az F1 valaha volt egyik legjobb csapatfőnökének nevezni. A Red Bullnál korábbi győzelmeiben hasonló szerepe volt Christian Hornernek, a McLaren a felfelé ívelő pályáját pedig Andreas Seidlnek is köszönheti, akiben megvan a potenciál, hogy a legendás istálló újra a régi fényében tündököljön.

1. Toto Wolff

2. Christian Horner

3. Andreas Seidl

 

A végeredmény: Erről már mindent leírtunk az értékeléseinkben: az F1-történelem egyik legnagyobb sikergyárosa az élen, a mindannyiunk által remélt jövőbeli McLaren-sikergyáros pedig nem sokkal mögötte. 

1. Toto Wolff 20 pont

2. Andreas Seidl 15 pont

3. Günther Steiner 5 pont

4. Christian Horner 4 pont

5. Niki Lauda 3 pont

6. Franz Tost 1 pont

w1

Korábbi ranglistáink:

Az év pilótája: 1. Lewis Hamilton, 2. Max Verstappen, 3. Carlos Sainz

Az év csapata: 1. Mercedes, 2. McLaren, 3. Red Bull

Az év meglepetése: 1-2. McLaren és Carlos Sainz, 3. Charles Leclerc

Az év csalódása: 1. Ferrari, 2. Sebastian Vettel, 3. Haas

Az év újonca: 1. Lando Norris, 2. Alexander Albon, 3. George Russell

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: