DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kínai Nagydíj: Győztesek és vesztesek

Ahogyan az lenni szokott, a sanghaji F1-es futam egyeseknek bejött, másoknak viszont kevésbé - íme, a szezon második futamának mérlege, a győztesek és vesztesek szemszögéből.

Győztesek

Lewis Hamilton

A brit pilótának egy pillanatig sem volt ellenfele Kínában: talán Sebastian Vettel jelenthetett volna rá veszélyt, ám az rajtavesztett a biztonsági autós fázison, és túl késő volt már, amikor begyújtotta rakétáit. A háromszoros bajnok zsinórban hatodik alkalommal indult pole-ból a tavalyi évet is figyelembe véve, és ötödik alkalommal nyert a sanghaji pályán – diadala azért is különleges, mert mindössze harmadik alkalommal szerzett úgynevezett „Grand Chelem”-et, azaz első rajtkockát, győzelmet és leggyorsabb kört egy hétvége alatt.

Max Verstappen

Szombaton csak sejthettük, hogy az időmérő első szakaszában kizúgó holland nagy show-ra készül vasárnap, 24 órával később pedig százból csak egy ember kérdőjelezte meg, hogy miért ő kapta a nap legjobbja címet. A Red Bull-pilóta a 16. helyről indulva az első kör végén már hetedikként hajtott, néhány körrel az SC-szakasz után pedig már a második helyen autózott. Bár egy elfékezés miatt elveszítette az ezüstérmes pozíciót, dobogója így is teljesen megérdemelt.

Carlos Sainz

A futam elején senki sem gondolta, hogy a száraz abroncsokon induló spanyolnak bármilyen keresnivalója is lesz ezen a délutánon, hiszen a rajtnál mindenki faképnél hagyta, majd meg is pördült hideg gumijain. A kockáztatás azonban bejött, és a toro rossós remek hetedik helyet szerzett.

Vesztesek

A finn F1-es pilóták

Sem Kimi Raikkönen, sem pedig Valtteri Bottas nem jegyezheti fel legjobb futamai közé a sanghajit, hiszen csak az ötödik-hatodik pozícióval kellett megelégedniük. A ferraris folyamatosan (közöttük nem létező) problémákra panaszkodott, mercedeses társa pedig megpördült a biztonsági autó mögött. Egyelőre nagyon a csapattársaknak áll a zászló.

Antonio Giovinazzi

Az olasz nem csak a futam, de talán az egész kínai hétvége legnagyobb vesztese is egyben, hiszen az időmérőn és a futamon is leamortizálta a technikát. A Sauber-pilóta nagyon készül Bahreinre, már kérdés, hogy lehetőséget fog-e kapni egyáltalán.

Williams

A Kínai Nagydíj ismét bebizonyította, hogy változó körülmények között semmilyen keresnivalójuk sincs a pályán, immár sokadik éve. Lance Stroll ígéretes időmérős teljesítménye fél kör alatt köddé vált Sergio Perez ambiciózus manővere miatt, Felipe Massa pedig arra panaszkodott, hogy olyan érzés volt vezetni, mintha jégen ment volna, és a katasztrofális 14. pozícióban zárt – csak Marcus Ericsson Sauberjét megelőzve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: