DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Élő cikkek

ÉLŐ: A 100 éves Le Mans-i 24 órás

Toyota, Ferrari, esetleg Porsche vagy Cadillac? Kövesd velünk végig ÉLŐben a centenáriumi Le Mans-i 24 órást folyamatosan frissülő percről percre közvetítésünkben!

Nagy szeretettel köszöntjük kedves olvasóinkat, megkezdődik élő közvetítésünk a világ legnagyobb autóversenyéről, a 100. születésnapját ünneplő Le Mans-i 24 órásról!

Az elmúlt napokban jó néhány cikkel igyekeztünk minél jobban ráhangolódni a versenyre: Le Mans történetének legjobbjai, legcsodálatosabb autói és az álmuk beteljesítéséért életüket adó versenyzők bemutatása után összefoglaltuk a szabályokat és az egyéb tudnivalókat, valamint a mezőnyt is bemutattuk.

Viharfelhők gyülekeznek Le Mans felett, feltámadt a szél. Az előrejelzések szerint már délutántól zivatarok zavarhatják meg a legendás versenyt, s nagyjából este tízig változó időjárási körülmények várhatóak. Éjszaka sem kizárt az esőzés, majd vasárnap reggel és délelőtt száraz időben folytatódhat a száguldás – mielőtt ebédidő tájban visszatér a zuhé a La Sarthe versenypályára. A levegőhőmérséklet a hajnali órákban egészen 16-ig csökken, majd a befutó körül 27 fokot mutat az előrejelzés.

lmh A Hypercar kategória rajtsorrendjéből eltűnt egy autó: a #708-as Glickenhaus a bokszból kénytelen rajtolni váltóproblémák miatt – ami itt automatikusan egy kör hátrányt jelent.

lmh A Hypercar kategória rajtelsőségét a Ferrari szerezte meg: az #50-es autó az #51-es előtt nyerte meg a Hyperpole-t, míg a két Toyota a 3. és az 5. helyen zárt. A BoP-t az utolsó pillanatban módosították, aminek a Toyotánál roppantul nem örültek, hiszen ők kapták a legnagyobb pluszsúlyt.

Öt perc múlva indul a felvezető kör!

lmp2 Az IDEC Sport #48-asa vezeti majd fel a bajnokságtól idén búcsúzó LMP2-es mezőnyt, mögöttük a #28-as Jota és a #41-es WRT következik – Kubica-rajongók az utóbbi autót figyeljék nagyon!

am A Le Mans-tól is elbúcsúzó GTE-mezőny élén Ben Keating Corvette-je, mögöttük az ománi Aston Martin és az #54-es AF Corse következik.

A francia légierő felfesti a pálya egére a trikolórt, LeBron James pedig megadja a jelet a motorok beindítására...

A mezőny elindult a felvezető körre!

lmp2 A #43-as DKR nem tudott elindulni a felvezető körre. 

Vizes a pálya, nedvesek a rázókövek... Veszélyes lesz a száraz gumin rajtolók számára az első kör.

Érkezik a mezőny a rajthoz...

A Porsche-kanyarokat elhagyta a mezőny, közeledünk a célegyeneshez, pillanatokon belül elrajtol a centenáriumi 24 órás.

ELKEZDŐDÖTT!

lmh Koccannak a prototípusok az elején! Hát itt többen nem lesznek boldogak!

lmh Az Action Express autója becsapódott a sikán után!

lmh Összetört az autó eleje, de egyelőre továbbmegy három keréken, és folyamatosan hagyja el az alkatrészeket...

lmh Élre áll a #8-as Toyota! Az első kanyarban kalamajkát okozó Porsche az ötödik a két Toyota és a két Ferrari mögött. A második helyre visszaeső #50-es autót már támadja a #7-es Toyota is.

Biztonsági autó! 

lmp2 Kavicságyban az egyik Inter Europol prototípus.

lmp2 Az egyetlen LMP2-es egység, melyben egy bronz besorolású pilóta rajtolt, az ALMS-ből érkező #32-es Inter Europol volt. Nem jött be, Mark Kvamme a NASCAR-autó elől menekülve hibázott a vizes pályán.

Az új biztonsági autós szabályt a következőképp lehet összefoglalni. Ugyanúgy megmarad a három biztonsági autó (A, B, C jelzésekkel), ám idén már az incidens miatti munkálatok végeztével a B és C safety car kiáll, s egyetlen vonattá áll össze a mezőny. Itt azonban még nincs vége: ezt követően azok az autók, amelyek az aktuális kategóriaéllovas előtt haladnak az SC-vonatban, megelőzhetik a biztonsági autót és visszaállhatnak a boly végére – amivel egyébként kis híján egy környi hátrányt le is dolgoznak. Miután pedig ez megtörtént, még géposztályok szerint is átrendezik a mezőnyt: előbb az LMP2-es, majd pedig a GT-autók húzódnak félre, hogy megelőzhessék őket, így kvázi külön egy-egy bolyként startolnak újra a Hypercar, az LMP2 és a GTEAm kategória szereplői.

Itt látható a rajt utáni kalamajka: 

am A kategória 2. helyéről rajtoló ománi Aston Martin is eltűnt, nem fejezte be az első kört. Vajon hova lettek...?

Buemi hibát jelez az elektromos rendszerben... 

Itt látható Aitken balesete az Action Express Cadillacjével.

A korlátot javítják a baleset helyén.

am A Live Timing megzavart minket: ha valaki aggódott volna az ománi Aston Martinért, jelentjük, megvan, Charlie Eastwood a kategória harmadik helyén halad.

Mindhárom kategóriából álltak ki egységek a bokszba, a Hypercarok közül egyedül a Jota privát Porschéje, melyben jelenleg Da Costa ül.

Szép az, ami érdek nélkül tetszik. Mint például a #24-es NASCAR-autó:

lmh Nem esett még szó a két Peugeot-ról, most a 8. és a 10. helyen állnak.

Elkezdik összeszedni a mezőnyt, csak az élen haladó safety car marad a pályán.

lmh Nézzünk egy villámsorrendet: Toyota, Ferrari, Toyota, Ferrari, Porsche, Cadillac, Porsche, Peugeot, Porsche, Peugeot, Cadillac, Glickenhaus, Vanwall. Plusz messzebb a mezőnyben a bokszba álló Jota Porsche, a rajt előtt bajba kerülő másik Glickenhaus és a jelenleg is szerelés alatt álló Action Express Cadillac.

A balesetező Action Expressen kívül minden autó a pályán, zajlik a mezőny összehúzása.

A legtöbb célba érő a tavalyi versenyen volt, amikor 62 autóból 53 teljesítette a Le Mans-t.

Meg kell mondjuk, ezt a mezőnyrendezést nagyon szépen hajtják végre elsőre. Az más kérdés, hogy jó-e ez nekünk. Egyértelmű, hogy az előző szabály igazságtalan volt, de ez is az. Csak máshogy.

Most esnek vissza a GTE-k az LMP2 mögé. A két lekörözött egység, a bokszból induló #708-as Glickenhaus és a #32-es Inter Europol marad a mezőny végén.

Hamarosan elengedik a mezőnyt bő 35 perc után. Nézzük, a második rajt hogy sikerül majd...

Zöld-zöld-zöld! Buemi vezetésével indul el a mezőny!

lmp2 Az LMP2 éléről rajtoló három egység nem járt a bokszban, egyelőre tiszta a verseny, azonos kiállásszámmal állnak az élmenők.

lmh Conway megelőzi az #50-es Ferrarit, az első két helyen a két Toyota!

am A GTE-mezőny viszont alaposan összekavarodott, az #54-es AF Corse Ferrari, melyben jelenleg Davide Rigon ül, az élen maradt, a Corvette viszont kiállt, ahogy az ománi TF Aston is. A bokszban járó egységek közül a #88-as Proton áll a legjobban a korábban az LMP2-ben és a GTE Próban is kategóriát nyerő Harry Tincknell irányítása alatt.

lmh A két Ferrari szépen tapad Conwayre, közben Buemi kezd elhúzni – Calado és Nielsen viszont inkább egymást terrorizálja a vörös autókban.

lmh Talán nem így kellene viselkedni a csapattársaddal egy 24 órás verseny 49. percében... Mit gondoltok ti erről?

Egyre csúnyábban néz ki az ég. Ha a fények alapján kellene tippelni, azt mondanám, mindjárt leszakad az ég.

lmh Nielsen támadja Conwayt és Calado is jön! Megvan, a Ferrari visszajön a második helyre!

lmh A három gyári Porsche már Calado nyakán! 

lmh Na nézzük akkor a taktikát. Kiszedik az #50-es Ferrarit a 2. helyről a 10. kör végén – pedig a safety car miatt ez nem feltétlenül indokolt. Vajon mit törpöltek ki? Közben Conway nagyon szépen tartja a mezőnyt, hogy Buemi meglóghasson.

lmh Hopsza! A Jota Porschével Da Costáé a leggyorsabb kör jelenleg: 3:29,493.

am Az egyik kedvenc autófestésünk egyértelműen az #56-os Project 1 Porschéé. Rexy jelenleg a 2. helyen áll Matteo Cairoli kezében Rigon Ferrarija mögött.

am Rexy támadja Rigont, de a harmadik helyen álló #60-as Porsche is száguld mögöttük. A már bokszban járó egységek között élen álló Tincknell Porschéjára Catsburg zárkózik fel az utolsó Le Mans-i GTE Corvette-tel.

lmh Nasr megelőzi Conwayt! Porsche előz Toyotát!

Miközben a Toyota–Porsche küzdelmet csodáltuk, eltelt a verseny első órája.

lmh Faragja lefelé a különbséget Calado Buemihez képest, Conwayt pedig nyomás alatt tartja a két Porschével Vanthoor és Christensen.

lmp2 Az LMP2 első hét helyén most hét olyan egység, melyek korábban jártak a bokszban, hiszen az élmenők most álltak ki. Paul Loup Chatin most a nyolcadik az eddig élen álló IDEC-egységgel.

lmh Conway a 14. kör végén érkezik első kiállására, a Porschék most 1-2 körön át zavartalanul száguldhatnak.

lmh Calado folyamatosan zárkózik fel Buemire. Eközben a #3-as Cadillacé a leggyorsabb kör Sebastien Bourdais-vel – ez az az autó, amely lángra kapott a Hyperpole végén.

lmh A 15. kör végén érkezik Buemi, Nasr, valamint Bamber a #2-es Cadillacben.

lmh Conway egyébként lecserélte a lágy keveréket, melyen elrajtolt, és Bueminél is csere volt. Várhatóan ennek a körnek a végén jönnek a többiek is. A korábban kiálló Nielsen áll az élre, ugyanis tényleg jönnek  mindannyian: Calado, a két Porschével Vanthoor és Christensen, valamint a verseny elején egyszer már kiálló Jota. A 16. kör végén járunk.

lmh Nielsen vezet a Ferrarival a szintén valamivel előbb, a 10. kör végén kiálló Sebastien Bourdais előtt! Második helyen a Cadillac!

A korábbi Le Mans-okon rendszerint a második órávan már a kisebb kategóriákkal foglalkoztunk, és néha néztünk rá az élmenőkre. Hát most nem tudom, mennyire tudunk majd a többiekre figyelni...

lmh Egy vonatban halad az #5-ös Porsche, a Jota, Conway Toyotája és a két Peugeot... De előttük sincsenek messze a többiek.

lmh Ferrari, Cadillac, Toyota, Ferrari, Cadillac, Porsche, Porsche, Toyota, Porsche, Porsche. Na ki tippelt volna erre?

lmh Az imént ÖT Hypercar haladt egy másodpercen belül! Bamber a Cadillackel keményen támadja Calado Ferrariját, össze is érnek! Hihetetlen versenyzést látunk!

lmh 76 perc szerelés után sikerült visszaküldeni a pályára az Action Expresst! 

am A GTE pole-pozíciósát, a Corvette-et be kell tolni szerelésre a garázsba...

lmp2 A rendkívül rutinos Ricky Taylor belekoccant Giedo van der Garde autójába – a #13-as Tower a #39-es Graff-fal különbözött össze.

Rodrigo Sales, óriási bukás!

lmp2 A célegyenes végén szállt el a Nielsen Racing bronz kategóriás versenyzője. Lassú zóna a helyszínen, Sales próbál közelekedni a ronccsal.

lmp2 Ezzel az autóval próbál visszatérni a garázsba Sales...

lmh A 20. kör végén jön az élen álló Ferrarival Nielsen és érkezik Bourdais is a 2. helyről. A lassú zónát kihasználják, 10 kör után jöttek mindketten. Buemi vezet Calado és Bamber Cadillacje előtt!

lmp2 Megvan az első kiesőnk: a Nielsen autója nincs olyan állapotban, hogy közlekedni lehessen vele. Ben Hanley nem ült autóba az idei Le Mans-on, és Mathias Beche-nek is csak egy etap adatott meg.

lmp2 Újabb baleset! A Tower #13-asát a kétszeres Daytona-győztes Ricky Taylor töri rommá!

lmh A 22. kör végén jön Buemi, Vanthoor (Porsche #6) és Conway is. Teljesen felkavarodnak a taktikák.

lmp2 Itt látható a Nielsen-autó balesete:

lmh Pilótacsere volt az #50-es Ferrariban, így csak a 11. helyen halad a pole-pozíciós autó a rajtelsőséget kivívó Fuoco kezében. És Calado is kiáll, Bamber Cadillacje vezeti a Le Mans-t!

lmp2 Ez pedig Taylor bukása a Tower #13-assal:

lmh am A Dunlopban újabb baleset! Két GTE, a #21-es AF Corse Ferrari és az #55-ös GMB Aston a korlátban – és úgy tűnik, Bourdais okozta a bajt a #3-as Cadillackel, azzal az autóval, mely nemrég még második volt! 

lmh Jelenleg a #2-es Cadillac vezet két Porsche, az #5-ös és a #75-ös előtt, de ők még csak egyszer jártak kint. A kétszer tankolók között Toyota, Porsche, Porsche, Toyota, Ferrari, Ferrari a sorrend.

A törmeléket a pályára fújja a szél a Dunlop-híd után, elég nagy a zűrzavar a pályán.

lmh Bourdais kiszáll, szerelni kell a balesetező Cadillacet. Két óra alatt két autójuk szállt ki a győzelemért vívott harcból, a harmadik viszont ebben a pillanatban vezeti a Le Mans-t.

Nem Bourdais okozta az esetet, ez alapján a kép alapján vétlen áldozatnak tűnik...

lmh Körhátrányban tér vissza a nemrég még az első helyért küzdő Cadillac – a volánnál immár nem egy négyszeres, hanem egy hatszoros amerikai open wheel-bajnok: Dixon váltotta Bourdais-t.

lmh am Márkatársuk, Renger van der Zande elfogadhatatlannak minősítette az AF Corse #21-esének versenyzője, Ulysse de Pauw akcióját, mely kiszedte a #2-est a versenyből.

Továbbra is lassú zóna a kör első felében, miközben megkezdődött a verseny harmadik órája.

lmh Bamber, Christensen és Nast az élen álló hármasban már négy körrel nyújtották el kiállásukat Buemihez és Conwayhez, három Caladóhoz, hattal Fuocóhoz képest.

lmh Nem esett eddig túl sok szó Kollesék Vanwalljáról. Most is csak azért fog, mert a hátsó felfüggesztés hibája miatt a bokszba kényszerültek.

Időközben az összes lassú zóna véget ért, újra teljes tempót lehet futni az egész pályán.

lmh Egyébként nagyon szép ez a Vanwall...

lmh Bamber a 28. kör végén a bokszban, a két Porsche viszont még mindig száguld az élen Christensennel és Nasrrel. Az első tíz helyezett egy percen belül, először vezet a Porsche idén! Négy márka állt az élre 113 perc alatt, eggészen elképesztő.

lmh Nasr bejön a 29. kör végén, Christensen viszont még tovább megy! Lassan egy kiállásnyi előnyt autóznak ki az #50-es Ferrarival szemben.

lmh Amint az #5-ös Porsche kijön, továbbra tíz autó lesz egy percen belül. Elmélkedhetünk majd azon, mennyire volt fair a BoP-módosítás, de egyelőre élvezzük csak a versenyt, mert ez maga a csoda...

lmh Meg is történik, bent a Porsche, Buemi vezet, aki egyáltalán nem a 15. körében jár, a Jotának előbb lesz esedékes a következő kiállás.

lmh Buemi ismét fékproblémákat jelez a csapatnak!

lmh Fuoco megeszi Conwayt, a negyedik helyen most a Ferrari #50-ese. Közben az #5-ös Porschébe beült Dane Cameron a korábbi GTE-világbajnok Christensen helyére.

am Az Iron Lynx #60-as megforog, és telibe csapja a #16-os Proton Porschét! Schiavoni nem is tud továbbmenni!

am Úgy tűnik, a Bourdais-vel balesetbe keveredő #21-es AF Corse és #55-ös GMB Aston számára is véget ért a Le Mans. Négy kiesőnk van jelenleg.

Lassú zóna a GT-k balesete helyén.

lmh Fuoco száguld, most harmadik, de mindjárt elkapja a Jota Porschét is!

lmp2 Hú de régen beszéltünk az LMP2-ről: Robert Kubica az élről állt ki és adta át a #41-es WRT-t Rui Andradének, de jó eséllyel visszaállnak az élre, ha a többiek is megejtik harmadik kiállásukat!

lmp2 A DKR LMP2-ese megtört kicsit és lassú tempóban közlekedik a pályán.

lmh Együtt bokszban a Jota és a Ferrari a 33. kör végén. Buemi 11 körnél jár, hamarosan ő is érkezik.

lmh Hirtelen összerendeződik a Ferrari taktikája, mindketten kiálltak, és az #51-esbe beült Antonio Giovinazzi!

Még nem esik a pályán, de körülbelül mindenhol máshol esik a környéken!

lmh Bajba került a #6-os Porsche, Kevin Estre lassú defektet kapott. Most ők állnak a tizenegyedik helyen, amely az élboly utolsó pozíciója. Nagyon jól mennek a Peugeot-k is, Vergne jelenleg a MÁSODIK helyen áll, ami akkor is csodálatos, ha a kiállásoknak is köszönhető.

lmp2 am Nagyon csúnya baleset! A #22-es Uniteddel Lubin oldalról telibe csapta az egyik GTE Ferrarit!

am Nem Ferrari volt, a #77-es Protonnal Mikkelsen volt a vétlen áldozat.

am Úgy tűnik, hogy már hat kiesőnél járunk: az egymással ütköző #60-as Iron Lynx és a #16-os Proton a live timing szerint befejezte a Le Mans-t.

am Itt látható az ütközés pillanata:

Itt pedig a Lubin–Mikkelsen találkozó látható.

Esik az eső a pálya egyes részein!

Újabb lassú zóna a pálya elején. Nehéz már követni őket.

lmp2 A Tower jelentette: Ricky Taylor balesete után visszatért a csapathoz, és jól van.

lmh Nagyon vizes a pálya déli része, a körülmények slicken egészen durvák. Vajon bejön valaki? Bamber bejön a Cadillackel, és közben a #94-es Peugeot azonos kiállásszámmal a második! Menezes repül a 9X8-cal!

Borzalmasan esik a pálya déli részén, esnek az autók a kavicságyba egymás után!

Hihetetlen körülmények, bejön a biztonsági autó!

Jó döntés, borzalmasak a körülmények, össze-vissza forognak az autók.

Elszabadult a káosz! És akkor a nagy kérdés, hogy érdemes-e cserélni most...

És lehetne ez még sokkal rosszabb is... Csak nézzük meg a radart:

Vége a harmadik órának, rengetegen a bokszban...

am Az Iron Dames közben már a második helyen! Nagyon szépen halásztak a zavarosban. A korábbi éllovas GR Porsche viszont a bokszban, mivel Riccardo Pera is eldobta ott, ahol a Glickenhaus, Dixon és mások megforogtak.

am Úgy tűnik, a #83-as Ferrari az eső áldozata lett: Lilou Wadoux nem tudott visszajönni a pályára...

lmh Hihetetlen! A Ferrari, a Toyota, a Cadillac és a Porsche után a PEUGEOT is vezeti a 24 órást!

Az idő továbbra is nagyon rossz, egyelőre nincs hír arról, mikor folytatódhat a verseny.

lmh A sorrend Peugeot, Jota, Ferrari, Ferrari, Cadillac, Porsche, Peugeot, Toyota, Toyota.

lmp2 A P2-ben a Jota vezet Fittipaldival, mögöttük jön a két Alpine, a sértetlen United, majd az 5. helyen a Vector Sport.

am A GTE-ben az #54-es AF Corse vezet Rigonnal, aki a kezdetek óta az élmezőnyben volt, mögötte jön az Iron Dames #85-tel Sarah Bovy, majd Rexy, azaz az #56-os Project 1 Porsche, a negyedik a #911-es Proton, azaz Michael Fassbender autója, míg a legjobb Aston az 5. helyen álló #72-es TF Sport.

Itt láthatjuk a Porsche-kanyarokban kialakuló káoszt: Lilou Wadoux autója a 12. másodpercben korlátnak csapódó Ferrari volt...

Az Arnage-tól északra fekvő részt érdemes figyelni. Innen is láthatjuk, hogy lehetne rosszabb is a helyzet...

lmp2 A korábban Maxime Martinnal balesetező DKR #43-ast lassan egy órája szerelik...

Amíg várakozunk, örömmel osztjuk meg barátunk, Kalla Balázs bingóját!

Lehet, hogy egy kép erről: szöveg

lmh A #93-as Peugeot és az #5-ös Porsche felrakta a slickeket!

48 perce tart a második biztonsági autós fázis. És lassan véget érhetne...

am Az előző kör végén kint járt az #54-es AF Corse, így az első órában még a mezőny utolsó harmadában tartózkodó Iron Dames Sarah Bovyval a volánnál.

lmp2 A tavaly a Jotával kategóriaharmadik helyen végző Oliver Rasmussen vette át az élről a #28-as Jotát. Így most a két Alpine vezeti az LMP2-t.

lmh Óh, Vergne a kavicságyba forog a slickeken a #93-as Peugeot-val!

lmh Csúszik vissza a #93-as Peugeot, már az erősebb Glickenhaus és a korábban megtört Cadillac mögött állnak, és ha így folytatódik, a gyengébbik Glickenhaus is megelőzik őket.

lmh Vergne a 13. helyre esett vissza, mindjárt megelőzik az LMP2-es élmezőny tagjai.

Na, amilyen jól ment az első összerendezés, annyira zavaros a második...

lmh És már a gyengébb Glickenhaus is megelőzi a #93-as Peugeot-t. Borzalmasan sokba került egy egészen apró hiba...

Itt van Vergne...

Rendezgetik a mezőnyt, most többen visszaszerezhetik a körhátrányukat. Mármint egyet.

Egy ELMS-futam eltelt. Öt még hátra van.

Ne csak az élmezőnnyel foglalkozzunk! A versenyben lévő egységek közül az utolsó helyen a verseny elején összetört Action Express Cadillac található, előtte a szintén baleset miatt szerelésre szoruló DKR LMP2-es, majd eggyel előrébb a Jan Magnussen féle #32-es Inter Europol, az egymással ütköző #22-es United és #77-es Dempsey-Proton Porsche, 50. helyen áll a műszaki hibákkal küzdő Vanwall, előttük áll a szintén szerelésre szoruló Corvette, majd következik a GR Porsche és a Walkenhorst Ferrari, melyek egyaránt kicsúsztak a hirtelen esőben, míg a 46. helyen a Northwest AMR áll, melynek korábban a motorházteteje gyűrődött fel.

am Szerencsére a Porsche-kanyarok mögötti körforgalomba bezuhanó Lilou Wadoux jól van – a versenye viszont véget ért...

Most esnek vissza a P2-esek. Utána jönnek a GT-k. Aztán talán újrakezdik a versenyt...

Ez a fázis kezd tényleg nagyon bosszantó lenni... 

De most... Nagyon úgy fest, hogy másfél óra után újraindul a verseny.

lmh Jön be a biztonsági autó! És az élen álló Peugeot mögött ott van a másik, körhátrányban lévő egység!

Zöld-zöld-zöld!

lmh Négyen kijöttek... És közben egészen őrülletes csata zajlik a pályán!

lmh Kijött a két Toyota, a #6-os Porsche és az élmezőny végére visszatérő #3-as Cadillac. És jelenleg a 8. helyen áll a #709-es Glickenhaus!

lmp2 Julien Canal! A #36-os Alpine-t eldobja, de tovább tud menni.

lmh Kijön a Peugeot a bokszba, ahogy mások is, így a Jota privát Porschéja VEZETI a Le Mans-i 24 órást! Ye Yifei az élen!

lmh lmp2 Az LMH és az LMP2 küzdelmeit is a Jota vezeti!

Az első körben összetört Action Express ismét megforog... Sims olcsóbban megúszta, mint Aitken.

lmh Egyperces büntetést kap a #3-as Cadillac, a korábban összetört egység. Vajon mit csináltak?

lmh Az #5-ös és a #6-os Porschének komoly kalandjai voltak az elmúlt pillanatokban. A #38-asnak másféle kalandja van: megtapasztalja, milyen érzés vezetni a Le Mans-i 24 órást.

Lassú zóna érkezik, ha minden igaz, az összezúzott reklámtábla miatt.

lmh Ó, de nagy pech! Kevin Estre defektet kap a #6-os Porschével és még nagyon messze van a kör vége! Körhátrányba fog kerülni ezzel...

lmh Ezek nem a Porsche percei, az #5-össel Cameron hibázik, és veszít egy pozíciót. A #6-os Porsche pillanatokon belül körhátrányba kerül.

Újabb lassú zóna érkezik, egyelőre nem látni, miért.

lmh A #6-os Porsche beér a bokszba. Nem csak kerékcsere, leszedik az autó hátulját is... Már csak a 13. helyen állnak.

lmp2 Norman Nato nagyot megy az egyedüliként mindhárom kategóriában érdekelt AF Corse #80-as prototípusával, hiszen a második helyen állnak a Jota mögött. A pékautó, azaz a #34-es Inter Europol kergeti őket, de a Panis Racing is ott egerészik a környéken.

lmh Vizsgálják az #5-ös Porschét safety car alatti előzés miatt...

am Szenzációsan megy az Iron Dames, most épp 3. helyen állnak, a régóta élen álló AF Corse és a Fassbender-féle Proton mögött.

lmh Yifei nagyon odatette ezt a kört, a Bourdais-féle Cadillac és az #50-es Ferrari után harmadikként megy be 3:29 alá egy körön.

A radarkép alapján egyelőre nem várható újabb eső.

lmh És megbüntetik a 4. helyen álló #5-ös Porschét! Áthajtásos büntetés, ez egy helybe fog kerülni nekik.

lmh Közben a #6-osba beült az extraklasszis Andre Lotterer! Egy kör hátrányban vannak, innen még vissza lehet jönni. (nem, nem kettő kör)

lmh YE YIFEI ÖSSZETÖRI AZ ÉLEN ÁLLÓ JOTÁT!

lmh Katasztrófa a Porschénél! 20 perc alatt a #6-os defektet kap, az #5-öst megbüntetik, a Jota összetörik. Viszont a #75-ös az élre állhat!

Egészpályás sárga a balesetek miatt.

lmh Kijöttek a Ferrarik a bokszba, így a #75-ös Porsche az élre áll! Ez az amerikai egység a Hüico Hüllkenberggel Le Mans-t nyerő Nick Tandyvel, a #94-es Peugeot meg már megint második!

lmh A Toyoták most felfalják a Peugeot-t, de ez nem jelent semmit... Elképesztően változatos a verseny.

lmh Még mindig a bokszban a Jota Porsche...

A környéken továbbra is sok helyen esik, elsősorban a pályától északkeletre...

lmp2 A sorrend az LMP2-ben jelenleg WRT #41, Jota #28, Inter Europol #34 – de csak azért, mert a #23-as United most állt ki Jarvisszal a 2. helyről.

lmh A Toyoták utolérik az élen haladó #75-ös Porschét, de a kiállás után csak a 6-7. helyre érnek vissza. Jó eséllyel ennek a körnek a végén jönnek majd.

lmh A Toyoták bejönnek, az #5-ös Porsche viszont megáll a pálya szélén! A Jota pedig elkészült, Will Stevens hozza vissza, még a Vergne-féle beragadó Peugeot mögött is két kör a hátrányuk.

lmh Hartley és Lopez jön vissza a pályára, ahogy számolni lehetett, a 6-7. helyen állnak a #2-es Cadillac és a #709-es Glickenhaus között.

lmh Nick Tandy hozza a bokszba a #75-ös Porschét, ezzel az 1-2. helyen a két Ferrari, a Peugeot meg már megint a harmadik! Közben Cameron Dane beér a bokszba az #5-össel. És vissza is térnek a pályára.

lmp2 Itt a Yifei-féle baleset, melyet 20 perc alatt kijavítottak... Nem akármilyen munka volt a Jota részéről!

lmp2 Sárga, a sokat szenvedett DKR-t Tom van Rompuy dobja a kavicságyba.

am Hoppá! Robin Arnold az egyik LMH Ferrari elől menekülve csapja oda a #72-es TF Astont!

lmp2 És a Vector is hibázik. Hát mi van itt?

 

Jönnek is a lassú zónák.

am Sőt a #25-ös "ománi" TF Aston is megcsókolta a korlátot. A szeretet jele...

lmh Még mindig 9 autó körön belül, a baleset és a büntetés ellenére a #3-as Cadillac is. És amíg körön belül vagy, addig bármi történhet... (Sőt, az új biztonsági autós szabállyal egy kicsit több is belefér...)

lmh Tandy Hartley nyomában, őt meg Lopez üldözi. A #75-ös Porsche megy a Toyotákkal.

am A GT-k között épp most állt ki az #54-es AF Corse, melybe beült a bronz minősítésű Thomas Flohr. Így most a #911-es Proton Porsche az élre állt, benne Martin Rump, Michael Fassbender egyelőre csak 20 percet vezetett, mögttük az Iron Dames a hármas papíron leggyengébb tagjával, Sarah Bovyval, a harmadik pedig Rexy, ahol a bronz PJ Hyett már letolt két órát.

lmp2 Egy hölgyversenyzőről nem esett még szó ma: a 19 esztendős Doriane Pin a #63-as Premában vezetett eddig két órát, a kategória 17., az összetett 31. helyén állnak most.

lmh És a #75-ös Porsche tartja a Toyoták tempóját!

am Robin Arnold továbbra is áll a live timing tanúsága szerint, így alighanem felírhatjuk a kiesők közé. Érdekes, pedig nem tűnt akkorának az az ütközés.

am Egyszerre bokszban a három éllovas a GT-ből: Fassbenderék, a Vasdámák és Rexy.

am Átmenetileg a JMW Ferrarija vezet, de az AF Corse mindjárt visszaáll az élre.

lmp2 A P2-esek között most Oliver Jarvis vezet a United #23-asával, de a #28-as Jota közvetlenül ott van a nyomában!

Úgy néz ki, az eső egyelőre kieste magát, de Le Mans-tól távolabb továbbra is dúl az égiháború.

lmp2 Az AF Corse az LMH-ban és a GTE-ben a győzelemért hajt, sőt jól is állnak, LMP2-ben viszont egyelőre az első tízben sincsenek ott.

lmh Tandy továbbra is kergeti a Toyotákat, s valószínűleg az élre áll majd ez a társaság, hiszen az #50-es a bokszban, ahogy a #94-es Peugeot is.

lmh Nicklas Nielsen váltotta Molinát az #50-es Ferrariban.

lmh A sorrend most, legalábbis ebben a kiállási szakaszban: Toyota, Toyota, Porsche, Ferrari, Ferrari, Peugeot, Cadillac, Glickenhaus. És ők mind körön belül vannak!

Na az legalább kiderült, hogy nem szabad bízni a meteorológiai előrejelzéseimben. 13 perc múlva esőt jósolnak, míg nem sokkal korábban a csapatrádióban 23 órai esőt jósoltak.

lmh A Ferrari kezd nagyon jó helyzetbe kerülni. Úgy 6, illetve 14 másodperc a lemaradásuk, hogy most nem az ő kiállási ciklusuk következik, azaz lassan kiautóznak egy kiállásnyi előnyt. 

lmh Lassú jármű a pályán: a #709-es Glickenhausszal Berthon a kör legelején kapott defektet.

am Itt a #72-es autó versenyének végét jelentő baleset. Így sem tűnik akkorának a becsapódás...

lmh Jönnek a Toyoták a 74. kör végén, mindössze hárommal a Ferrarik után. Közben a Ferrarik üldözik a Porschét, amelynek mindjárt szintén ki kell állnia.

Egy standard 6 órás bajnoki futam lement. Még három van hátra.

Leszakadt az ég!

lmp2 A #28-as Jota lassú! Rasmussen lebontotta az autó elejét! 

lmh Az egyik Ferrari kijött, ahogy a két Peugeot, a #2-es Cadillac, a #8-as Toyota...

lmh Az #51-es Ferrari és a #7-es Toyota a pályán maradt!

lmp2 A Jota a #23-as Uniteddel küzdött a vezetésért, amikor összeértek és a falnak csúszott.

lmh Pier Guidi is bejön, nem lehet ilyen körülmények közt slicken menni. És beragad egy GT mögé a bejáraton!

Sorra csúsznak az autók a sóderágyba!

A Porsche-kanyarok kijáratán vízátfolyás lehet, sorra hullanak az autók! Köztük a GTE első helyéért küzdő JMW Ferrari is!

lmh Lopez benézte a bokszbejáratot! Úgy néz ki, megúszta.

lmp2 Az Indianapolisban is hullanak az autók. Yoluc kicsúszott a török P2-essel, és nekicsattant a bukótérben álló #9-es Premának!

am A #100-as Ferrari az egyik sikánban ássa el magát.

lmh És közben valami történt az #50-es Ferrarival, Nielsen egy kör után visszatért a bokszba, így a két Toyota közé kerül!

lmh Óh, megvan, Nielsen is kicsúszott a Porsche-kanyaroknál, ezért esett vissza. Sorra mentik az autókat a kavicságyból.

Itt látható a Porsche-kanyarok őrülete:

lmh Szóval ez most tiszta sorrend: Ferrari #51, Peugeot #94, Cadillac #2, Toyota #7, Ferrari #50, Toyota #8, Porsche #75, Cadillac #3, Porsche #5, Porsche #6.

Mindenhol zöld a pályán.

am Thomas Flohr is művelt valamit az #54-es AF Corse-szal, ugyanis eléggé leszakadt. Az Iron Dames vezet Rexy előtt!

Hatalmas különbségek az egyes szektoridők között, itt szétszakadhat a mezőny.

lmh Ó, Westbrook megforgatja a #2-es Cadillacet! A negyedik helyen állt, továbbment.

Nagyon erős kép a balesetet szenvedő, és kieső Ulysse de Pauw-ról. 21 kör adatott meg nekik.

 

am Az Iron Dames előnye közel három perc Rexy, azaz az #56-os Project 1 Porsche előtt!

Kissé lenyugodtak a kedélyek, a pálya állapota is javul, a Peugeot legutóbbi körében már majdnem benézett 4 perc alá.

lmh  Nielsen az #50-es Ferrariban megelőzte Westbrook Cadillacjét, így visszajött a 4. helyre. Hátránya szűk két perc csapattársához képest.

lmh Nagyon jól megy a Peugeot ilyen körülmények között! Elsőként néznek be 4 perc alá az eső elállása óta. A másik Peugeot pedig 3:59 alá is bemegy!

lmp2 Egyetlen autó jelenleg a bokszban, méghozzá már fél órája szerelik a Premát, mellyel Ugran kicsúszott, majd megtorpedózták oldalról.

lmh A #75-ös Porsche a Tertre Rouge-nál áll a pályán. Az egyetlen Porsche, amelynek eddig sima versenye volt. Eddig...

lmh Leállt az autó Jaminet alatt, rettenetesen csúnya hangokat adott ki...

am Egy kis pontosítás: az Iron Dames előnye egyáltalán nem volt 3 perc Rexy előtt, olyannyira, hogy az #56-os Porsche át is veszi a kategória első helyét.

lmh A #75-ös Porsche továbbra is a pálya szélén áll... Lehet, hogy elveszítjük az első hiperautót?

lmh Jelenleg hatan vannak egy körön belül: Pier Guidi, Duval, Kobayashi, Nielsen, Westbrook és Hirakawa.

lmh Jaminet most gyökkettővel gurulászik a Mulsanne-egyenesben. Ebből mi lesz...? Komoly eredmény már biztos nem...

lmp2 Bravó! Kész a Prema, 40 perc után megszerelték.

lmp2 A #80-as AF Corse időközben felegerészte magát a 4. helyre a kategóriában, így az olasz csapat továbbra is bízhat a tripla győzelemben.

lmh Nielsennek slicket raknak fel az #50-es Ferrarira!

lmh Nielsen első részideje nincs rendben, a középső szakaszon 8 másodperccel lassabb az esőgumis riválisoknál. Az utolsóban viszont már közeledik, de még mindig lassabb a többieknél.

lmh A Peugeot jön be a bokszba, minden bizonnyal slicket tesznek fel. Nielsen gyorsul, de továbbra is lassabb a környezeténél. Meg némely LMP2-esnél is...

lmh Minden élmenő felrakta a slickeket.

lmh Meg kell dicsérnünk a Peugeot-t, ilyen körülmények között megdöbbentően versenyképesek a franciák.

Sárga a Porsche-kanyaroknál.

lmp2 Nagyon különös üzenet jelent meg a versenyirányításnál: a 4. helyen álló United #23-ast berendelik a bokszba, és a versenyzőt az orvosi központba kell vinni... Tom Blomqvist ül az autóban, meg is érkezett a bokszba.

lmh Itt a vége: a #75-ös Porsche kiesett a versenyből. 53 autó fut még, épp annyi, mint ahányan célba értek tavaly.

lmp2 Az LMP2 első helyein küzdő United továbbra is a bokszban... Lehet, hogy az előbbi sárga Blomqvist miatt volt...? Jó lenne tudni, mi a helyzet vele, mert ez az üzenet elég aggasztóan nézett ki.

lmp2 Úgy tűnik, Blomqvist fékje elment, és megtörte az autót, valószínűleg ezért kellett jelentkeznie az orvosi központban.

lmh Lassú zóna a Dunlop után, megforgott a Vanwall és elásta magát a kavicságyban.

lmp2 Pierson hozza vissza a Unitedet a pályára a kategória 17. helyén. Jó lenne képet látni a történtekről...

lmp2 A P2-ben a #34-es pékautó vezet a volánnál Schererrel, akinek a hírek szerint nincs egészen rendben a lába, második a #41-es WRT Robert Kubicával, míg a 3. helyen a #35-ös Alpine száguld Caldwell kezei közt.

lmh Olyan érzésünk lehet, mintha a mezőny most kicsit rákészülne a következő nagy csatára. Senki nem siet sehova, egyelőre még hatan vannak körön belül, és valószínűleg mind azzal számolnak, hogy egy esetleges újabb safety car fázis összerántja majd a mezőnyt.

Baj van az első Mulsanne-sikánban.

lmp2 A United arról tájékoztatott minket, hogy Blomqvist jól van, és csak a lassulásmérő jelzése miatt kellett kötelező ellenőrzésre mennie az orvosokhoz.

Lassú zóna érkezik, alighanem törmelék miatt.

lmh Az élmenők részéről a 101. kör végén a Peugeot és a Cadillac körön belül lévő autói kezdték meg az újabb kiálláskört.

lmh A kerékcsere után Bamber a Cadillacben üldözi Hirakawa Toyotáját! Közben jönnek az újabb kiállások, az éllovas Pier Guidi és a Peugeot-t üldöző Kobayashi is bokszba hozta az autót.

lmh A Peugeot vezet! Az #51-es Ferrari csúszik visszafelé!

lmh ÓÓÓÓ, Pier Guidi a kavicságyba dobta a Ferrarit! Az éllovas egység elszáll! 

lmh Hibáztak Pier Guidi előtt, ő pedig utánuk esett a kavicságyba! Hatalmas dráma!

lmh Visszajön Pier Guidi, az ötödik helyen a Ferrari – hálásak lehetnek az olaszok a gyors beavatkozó személyzetnek. Körön belül maradt a Ferrari, ez nagyon fontos.

lmh am Baj van! Kigyulladt a JMW Ferrari, Kobayasi pedig mellette áll!

lmh am A japán elindult, a versenyző elhagyta a JMW-t, mely egy hármas ütközésben volt benne a Toyotával.

lmh Egészpályás sárga, és közben Kobayashi áll a pályán! Úgy tűnik, a Ferrari vezetője hibázott, és nem csak a második helyen álló Toyotát rendezte el, hanem a remeklő #35-ös Alpine-ba is belecsattant!

am A JMW Ferrarit kiírhatjuk a versenyben lévő autók közül.

Nagyon csúnya eset...

lmp2 És közben a #39-es Graff is áll a pályán. Valahol. Valamiért. Teljes a káosz. Nem, bejött a bokszba.

Kár, hogy nincs zöld-sárga ikonunk. Ugyanis az egészpályás sárga megszűnt, de helyette lett egy lassú zóna a baleset helyén.

lmh Azt hiszem, a #7-es Toyotát kiírhatjuk a versenyből. A sorrend: Peugeot, Ferrari, Cadillac, Ferrari, Toyota. Mármint a #8-as.

lmp2 Aha, úgy tűnik, a Graff volt a harmadik érintett prototípus az esetben. Louis Prette a Toyotát kivégezte, és két LMP2-esnek is tönkretette a versenyét. Hihetetlen.

lmh Kobayashi elhagyta az autót, vége, ennyi volt: a #7-es Toyota kiesett!

Keressük a szavakat. Egészen elképesztő Le Mans-t láthatunk.

Biztonsági autó! De hogy miért...?

A pálya különböző pontjain lévő autók és törmelékek miatt jött a safety car, ami NAGYON nem jött jól a Peugeot-nak, hiszen másfél percnyi előnyt buknak el ezzel...

lmh A szerelőinél járt a vezető Peugeot-val Nico Müller, és várja a bokszutca végén, hogy visszatérhessen a pályára...

lmh Müller az élen maradt.

lmh Feljött a 2. helyre Hirakawa a Toyotával annak kööszönhetően, hogy az élmezőnyből egyedüliként nem álltak ki a safety car alatt.

lmp2 A török autó, a #923-as úgy tűnik, hogy feladta a versenyt... Legalábbis nem dolgoznak az autón...

lmh Szimpátiától függetlenül szomorú látvány: platón szállítják el a Toyotát.

lmp2 A rendkívüli hosszúsága és kaotikussága miatt Le Mans sajátossága, hogy egy kis hibából még bőven vissza lehet jönni. A #28-as Jota, mely pár órája a korlátba csapódott, az imént a kategória negyedik helyéről állt ki a bokszba.

lmp2 A kategóriát vezető Inter Europol versenyzője, Fabio Scherer elmondta, hogy egy bokszutcai ütközés során sérült meg a lába a verseny korábbi szakaszában – és bár be van dagadva, a verseny végéig nem szeretné tudni, hogy eltört-e, vagy sem...

am Hoppá, Rexynek egy extra kiállása volt, így viisszaesett a harmadik helyre a kategóriában. Vezet az Iron Dames!

38 perce tart a safety car-fázis, most kezdődik el az összerendezés...

am Nagyon érdekes Michael Fassbender Le Mans-i szereplése: kétszer is beszállt az autóba, egyszer négy, egyszer hat kör után tért vissza a bokszba, és adta át a #911-es rajtszámú 911-est.

50 autó van még versenyben a 62 indulóból: a 16-ból 14 Hypercar, a 24-ből 21 LMP2-es, a 21-ből 14 GTE, valamint az 56-os garázs lakója, a NASCAR-autó.

lmp2 Scherer lábfején egészen pontosan áthajtott egy autó... Hát ezt eléggé meglepve olvassuk. A versenyző úgy fogalmazott, örül, hogy egyben maradt a lába.

Most megígérem, hogy megpróbálok utoljára morogni ezen... De ez az új metódus fájdalmasan hosszúvá teszi a safety car-fázisok újraindítás előtti szakaszát...

lmp2 Megáltt a pályán a #80-as AF Corse. Aztán elindult. Aztán megállt... Nem lesz itt újraindítás, ha így folytatódik...

Lassan egy órája tart a biztonsági autós fázis.

De végre vége lesz... A kör végén bejön a safety car.

Újra elindult a verseny!

lmh A Peugeot visszaverte a Toyota első támadását!

lmh Kőkemény test-test elleni küzdelem zajlk a pályán, immár Hirakawa az élen! A Peugeot még mindig második (nem, nem előzték meg annyian, mint ahogy mondják).

lmh Bourdais közben húzott egy szenzációsat: az újraindításnál visszavette a körét, így újra körön belül a verseny elején önhibáján kívül megsérülő autó – egyébként a leggyorsabb kör még most is az övék.

lmh Nézzük a sorrendet: Hirakawa vezet a Toyotával, de neki kell majd a leghamarabb kiállnia. Mögötte Müller a Peugeot-val, majd jön a két Ferrari Fuoco, Pier Guidi sorrendben. A #2-es Cadillac Lynn-nel az ötödik, és immár a #3-as Cadillac is körön belül a hatodik helyen.

lmp2 Óh, a Jota! A kavicságyba esett Fittipaldi, és rengeteg helyet veszít. Nagyon szépen jött fel az autó (melybe Heinemeier Hansson még egyszer sem ült be), most sikerült az eredményt lenullázni.

lmp2 A Kubica-féle WRT vezet az Inter Europol előtt, amelynek a safety car alatt volt egy extra kiállása. Harmadik a Panis #65, majd jön a Duqueine #30 és a két Cool Racing, a #47-es és a #37-es – utóbbi egyébként vezeti a Pro-Am kategóriát, hiszen alkalmaznak egy bronz besorolású versenyzőt Alexandre Coigny személyében.

lmp2 Kiszedték a Jotát, a 10. helyen állnak most a kategóriában.

lmh Szerelésre toljálk be az #5-ös Porschét. A németek sebessége rendben volt, de semmi más nem: műszaki és vezetői hibák nehezítették a dolgukat...

Így búcsúzik a verseny egyik nagy esélyese...

lmh Egyetlen Porsche maradt az első nyolcban a négyből, miközben mindkét Peugeot, mindkét Ferrari és a háromból két Cadillac is ott van.

lmh Pier Guidi megkérte a csapatot, hogy Fuoco engedje előre, mert ő a gyorsabb. És tényleg ő a gyorsabb.

lmh A sokat szenvedett Vanwall lassan de biztosan megelőzi a GTE élmezőnyét!

lmp2 Óhhh, Danyiil Kvjat rommá törte a #63-as Premát! Egészpályás sárga lesz!

lmh Itt az egészpályás sárga, a Toyota kénytelen volt vészkiállásra jönni. Ezzel most buknak.

lmp2 Kvjat elsétál, itt a vége, maradtak 49-en.

lmp2 És ezzel az ötből a második hölgyversenyző is kiesett: Doriane Pin két órát vezethetett az idei Le Mans-on.

lmh Rögzítsük, a Peugeot vezeti a versenyt ismét, amikor a 10. óra végéhez közelítünk.

Vannak itt fals statisztikák azt illetően, hogy mennyi zöld volt, mennyi SC és mennyi egészpályás sárga – a live timing állítása szerint jelenleg három órája folyamatosan egészpályás sárga alatt vagyunk, ami lássuk be, ebben a formában nem igaz. 

lmh Az #5-ös Porschét még mindig szerelik, így már a két Glickenhaus is elé került a 9-10. helyen.

lmh Szenzációs jelenet: Hirakawa nem értette, miért csak rövid ideig tankolták, a mérnöke viszont úgy döntött, nem most fogja neki elmagyarázni az egészpályás sárgára vonatkozó szabályokat.

Közeleg a 10. óra vége, ami azt jelenti, hogy rövidesen mi is "versenyzőt" cserélünk a billentyűzet mögött – hátha zöld zászló alatt tehetjük meg ezt...

lmh Húha, az #50-es Ferrarit be kell tolni szerelésre!

lmh A közvetlen élmezőny ezzel négytagúra szűkül. egy-egy Peugeot, Ferrari, Cadillac és Toyota.

És közben a Peugeot-nál esőre számítanak. Nézzünk egy radarképet!

Közben visszatértünk a zöldbe. Újra teljes tempóban halad a mezőny.

Néztünk radart. Nem merünk kijelentéseket tenni.

lmh Helycsere az élen! Pier Guidi visszaveszi az elsp helyet, de bokszba áll. Szóval még egy helycsere: ismét a Peugeot vezet, és jön a Toyota is, a Cadillac viszont nem.

lmh James Calado hozza vissza a pályára az autót, náluk és a Toyotánál is versenyzőcsere volt – a japánok jobban jöttek ki a páros kiállásból, Buemi most a Ferrari előtt.

Immár 10 óra telt el a versenyből, melyet a Peugeot vezet ismét, méghozzá a Cadillac előtt, de hamarosan jönniük kell nekik is a bokszba.

Nálunk pedig elérkezett az első csere ideje, Gellérfi Gergő köszöni a figyelmet mindenkinek, a továbbiakban a hajnali órák hőse, Balogh Tamás veszi át a közvetítést.

Köszöntök én is mindenkit úgy egy-másfél órás alvást követően! Cirka 14 óra van még közel hátra a versenyből, de annyit már most ki merek jelenteni, hogy ez az elmúlt sok-sok év messze legmozgalmasabb Le Mans-ja!

lmh Ahogy azt Gergő úr előrejelezte az imént, megjárta a bokszot a #94-es Peugeot és a #2-es Cadillac: előbbi visszajött az élre, utóbbi pedig a negyedik pozícióba a #8-as Toyota és az #51-es Ferrari mögé. Jelenleg 7 másodperc a különbség Nico Müller és Sebastien Buemi között.

lmh Ez az említett négyes között roppant szoros is a csata, összesen 12 másodperc fedi le őket. Szögezzük le tehát: bő tíz óra elteltével négy különböző gyártó egy-egy egysége harcol a győzelemért. Perpillanat amúgy a #3-as Cadillac és a #6-os Porsche is még éppen körön belül.

lmh A pole-pozíciós #50-es Ferrari esélyei azonban éppen most szállnak el: lassan 20 perce szerelik a garázsban az autót...

lmp2 gteam Jól mutatja, micsoda izgalmak vannak az élen, hogy nagyon régen ejtettünk szót a többi kategóriáról, de most pótoljuk ezt a hiányosságot: az LMP2-ben az Inter Europol egysége vezet a Kubica-féle WRT előtt, de itt is brutális a csata, hat-hét egység még percen belül egymáshoz képest. A GTE-ben pedig hármas Porsche-vezetés: élen az #56-os az Iron Dames csapata előtt.

Itt van mozgóképen is még egy fél órával ezelőttről Kvjat verseny végét jelentő baleset:

Teljes pályás sárga. Egyelőre nem világos, miért, talán törmelékek miatt...

lmh No, végeztek az #50-es Ferrarival: Fuoco hatkörös lemaradással tér vissza a versenybe. Ez azt jelenti, hogy az LMP2-es éllovas is épp megelőzte őket.

gteam Csata a GT-kategória második helyéért: a Fassbender-féle #911-es Proton Porsche előzte a női egységet, Martin Rump ment el Rahel Frey mellett.

lmh És csata lehet rövidesen az abszolút vezetésért is: Buemi egy másodpercen belül Müllerhez képest! És jön egyébként Calado is a Ferrarival, négy másodpercen belül az első trió!

lmh És megvan a helycsere az élen: Buemi az új vezető a #8-as Toyotával! Érkezhet rövidesen a Ferrari, illetve a #2-es Cadillac is a Peugeot-ra.

lmh Közben nyilatkozott az éjfél körül kiesett #7-es Toyota pilótája, Kamui Kobayashi: elmondása szerint a lassú zóna előtt nem sokkal jártak, amikor az előtte haladó autó hirtelen fékezett, ezért mivel előzni nem lehet, ő is visszavett, a mögötte érkezők pedig egyszerűen belecsapódtak, defektet és féltengelytörést okozva a Toyotán, így nem tudott visszabicegni sem a bokszba.

lmh Két és fél másodperces előnyre tett szert a #8-as Toyota a #94-es Peugeot előtt, amely egyelőre tartja még magát az #51-es Ferrarival szemben. A #2-es Cadillac újabb hat másodpercre mögöttük. Nem győzzük kiemelni, mekkora dolog, hogy négy gyártó autója harcol tíz másodpercen belül az első helyért.

lmh A jelentések szerint az #50-es Ferrarinál egy kavics okozott sérülést az ERS-hűtőben, azért kellett közel fél óráig szerelni a bokszban.

lmh Visszajátszásból láthattuk az imént, hogy a #3-as Cadillacnek volt némi problémája: az utolsó kanyarokban koccant a #41-es WRT-vel és mutatott be egy fél megforgást.

lmh Calado néhány kör munkája után áthámozta magát Mülleren, feljött a második helyre. Na lássuk, milyen a tempója így a Ferrarinak az élen álló Toyotához képest! A különbség most 2,6 másodperc.

lmh Bokszban egyszerre az egymással az ötödik-hatodik helyen meccselő #6-os Porsche és #3-as Cadillac, akik még épp körön belül álltak eddig: utóbbinál pilótacsere is történt, Dixon ült be a sárga gépbe.

lmp2 Leköt minket a Hypercar, de az LMP2-ben is küzdelem kezd kialakulni a vezetésért - legalábbis alakult volna, de Neel Jani kiállt a bokszba a második helyről.

lmh Bokszban közben Buemi és Calado is az első két helyről, így ismét a Peugeot az élen. Ha valaki most kapcsolódna be: igen, a Peugeot, amelynek tempóból eddig köze nem volt a többiekhez sem a WEC előző futamain, sem a Le Mans-i edzéseken. Elképesztő verseny ez eddig.

Én most épp kókuszgolyókkal operálok, de egy ilyen csomagot is elviselnénk...

lmp2 Kint járt a bokszban az Inter Europol, megőrizte a vezetést három másodperccel a #30-as előtt. A #38-as Jotát viszont be kell tolni a bokszba a kategória tizedik helyéről...

lmh Bokszban az élről a #94-es Peugeot és a #2-es Cadillac, előbbinél Müllert Menezes váltotta. Így most újra vezet Buemi és a #8-as Toyota az #51-es Ferrari és a #94-es Peugeot előtt.

Szolgálati közlemény: nem működik az időmérő rendszer, így kénytelenek vagyunk csak a közvetítésben is kiírt időkre hagyatkozni. E szerint Buemi előnye négy másodperc a Ferrari előtt, majd újabb 12-12 másodpercre követi őket a Peugeot és a Cadillac.

A Bourdais-féle incidens néhány perccel ezelőttről videón - viszont most valami más miatt lehet sárga zászló...

lmp2 Egy LMP2-es egység miatt van immár lassú zóna érvényben, méghozzá a #32-es Inter Europol miatt - ez nem a vezető egység, hanem a testvérautó a 20. helyről. Pedig közben csatában a géposztály első két helyezettje.

Újabb óra telt el, szám szerint a tizenegyedik: a kategóriák élén a #8-as Toyota, a #34-es Inter Europol és az #56-os Porsche - de mindenhol kiélezett a küzdelem még.

lmh Vége a lassú zónának, Calado pedig egy másodpercre megközelítette Buemit az első helyen. Újabb csata jöhet az abszolút vezetésért!

lmh Egy LMP2-es autó szólt bele ebbe a csatába, kicsit feltartotta a Ferrarit. Így most egy-másfél szekundum a Toyota előnye. Mögöttük amúgy hat-hat másodpercre a Peugeot és a Cadillac is.

lmh Ó, itt az újabb dráma: falban Gustavo Menezes a #94-es Peugeot-val a harmadik helyről!

lmh Folytatni tudja a Peugeot, de csúnyán sérült az autó eleje, és nagyon messze a boksz, szikrázva poroszkál... Nagy kár értük, a verseny eddigi meglepetését szolgáltatták. Ezzel értelemszerűen a #2-as Cadillac feljön a dobogóra.

lmh Egy kerék is gurulgatott a pályán és a bukótérben... A Peugeot-nak egyébként épp a baleset előtt osztottak ki egy öt másodperces büntetést bokszutcai kihágásért, de ennél most komolyabbak a problémáik... Füstölög a kerék, ahogy igyekszik vissza a boksz felé Menezes.

Itt a baleset videón:

lmh Visszaért a bokszba a Peugeot, természetesen be is kellett tolni a garázsba. Közben az élen amúgy ismét egy másodpercen belül a Toyota és a Ferrari. Lassú zóna van egyébként érvényben.

lmh Ezzel jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a #8-as Toyota, az #51-es Ferrari és a #2-as Cadillac maradt harcban a győzelemért, de azért tegyük hozzá, hogy a #6-os Porsche és a #3-as Cadillac is a körön belül maradás környékén billeg. A #94-es Peugeot pedig elkezdett visszacsúszni a rangsorban - olyannyira, hogy már a #93-as testvérautó a hatodik...

lmp2 Az LMP2-esek között az imént Jani és a #30-as Duqueine vezetett, de bejött a bokszba, így újra a #34-es Inter Europol az élen.

lmh Együtt a bokszban a #8-as Toyota és az #51-es Ferrari az első két helyről, teljesen egymás nyakán érkeztek meg a szervizelésre. Amely a Ferrarinak sikerült jobban, így Calado átlépte Buemit! Az élen Alex Lynn és a #2-es Cadillac, de rövidesen neki is jönnie kell majd.

Ezer éve nem beszéltünk az 56-os garázsos NASCAR-autóról: jelenleg a 36. helyen jön az egység.

lmh Jön is a #2-as Cadillac, ahol versenyzőcsere is történt: Lynn helyére érkezik Richard Westbrook. Ezzel az #51-es Ferrari az élre áll, hét másodperc a fórja a #8-as Toyota előtt. Viszont Buemiéknél a következő bokszlátogatásnál öt másodpercet hozzáadnak majd, mivel történt valamiféle kihágás az előző alkalommal.

lmh És végeztek a #94-es Peugeot szerelésével: közel fél óra után térhet vissza a pályára, nyolckörös hátránnyal.

lmh Öt másodperc a különbség Calado és Buemi között az élen, Westbrook hátránya bő egy perc. A Lotterer-féle #6-os Porsche már körön kívül. Akikről pedig nemigen beszéltünk: a Glickenhausok a 7-8. helyen háromkörös hátrányban.

lmp2 gteam Annyira izgalmas a Hypercar kategória, hogy megint elhanyagoltuk a többieket: az LMP2-ben a #30-as Duqueine vezet, de bő egy percen belül az első hat helyezett, míg a GTE-ben épp az Iron Dames az élen, de rövidesen kiállnak a bokszba, így újra a "Rexi", azaz az 56-os Porsche állhat az első helyre.

gteam Meg is történt idő közben a női egység bokszolása, így az #56-os újra az élen.

lmh FÉLTÁV! Három és fél másodperc a különbség az első két helyezett között. Hihetetlen.

lmh Közeledik amúgy Buemi Caladóra, már csak három másodperc...

lmh De már nem érvényes az, amit ott lehet olvasni, Buemi ugyanis megelőzte Caladót, újra a #8-as Toyota az élen!

lmh Ha nem is sokkal, de most egyértelműen jobbnak tűnik a Toyota tempója, két és fél másodpercre el is nyúlt Buemi Caladótól. Jönnek azonban rögvest a kiállások, méghozzá versenyzőcserével együtt - legalábbis a rádiózások szerint. És ne feledjük: a #8-asnak van egy öt másodperces büntetése.

lmh Bokszban tehát a két éllovas: Buemit Hartley, Caladót Giovinazzi váltja - ami viszont érdekes, hogy a büntetés ellenére is maradt előbbre a Toyota, sőt el is lógott a Ferraritól 12 másodpercre. Élen Westbrook a #2-es Cadillackel, amely amúgy az előző körökben pár másodperccel gyorsabb volt az élen álló duónál, így percen belül került hozzájuk képest a kiállásaik előtt.

gteam A GTE-ben folyamatosan változik az éllovas személye a bokszkiállások ütemétől függően: most épp az #57-es Kessel Racing Ferrari az első az Iron Dames és a #88-as Proton Porsche előtt.

lmh Megejtette soron következő kiállását a #2-es Cadillac, így visszaállt az élre a #8-as Toyota, előnye 14-15 másodperc az #51-es Ferrari előtt. Westbrook a harmadik helyre jött vissza, egy percen belül Hartley-hoz képest.

Ennek apropóján mutatunk is pár képet az élen álló egységről:

lmp2 Elképesztő amúgy az LMP2 is: három és fél másodpercen belül az első három, percen belül az első hat helyezett. Az élen továbbra is a #30-as.

Kicsit lecsillapodott a verseny, beállt nagyjából egy ritmusa a történéseknek az élen, de azért ne dőljünk hátra: még 11 és fél óra hátra van, rövidesen felkel majd a Nap is, és egyébként még mindig három gyártó egy-egy autója körön, sőt percen belül.

lmh Nagyon apránként, de nyúlik el Hartley Giovinazzitól: 18 másodperc fölé nőtt a Toyota előnye az élen a Ferrarival szemben.

gteam Bokszban járt a Kessel Racing Ferrarija, így pillanatnyilag ismét az Iron Dames vezet Sarah Bovyval a volánnál.

lmp2 Őrület, ami az LMP2-ben megy: Nicolas Pino már-már tetemesnek mondható négy szekundumos előnnyel bír, mögötte viszont óriási csatában a #47-es, a #41-es és a #34-es, tizedekre egymástól a három autó.

lmp2 Ó, és elkiabáltuk: a Reshad de Gerus töri meg a #47-es Cool Racing autóját! Kiszáll a kategóriagyőzelemért folytatott harcból az egység ezzel, de visszaevickélt azért a bokszba.

lmp2 Be is tolták a bokszba a #47-est, mindkét fallal találkozott a pálya utolsó szektorában az autó.

Lassú zóna érvényben a takarítás miatt.

lmh Stabilizálódni látszik a 17-20 másodperc között mozgó különbség Hartley és Giovinazzi között az élen, Westbrook viszont pár másodperccel minden közben szakad le a #2-es Cadillac volánjánál, már 1 perc 22 másodperc a hátránya.

lmh Bokszban a #3-as Cadillac, az #5-ös Porsche és az eddig nemigen emlegetett Floyd Vanwall is a Hypercar mezőnyéből. A #3-asnál versenyzőcsere, Dixont Van der Zande váltja: ez az egység amúgy az ötödik helyen halad, az előttük álló #6-os Porschével együtt épp csak körön kívül az autó.

lmh Technikai szabálytalanság miatt öt másodperces büntetést kell letöltenie a következő kiállásánál a harmadik helyen álló #2-es Cadillacnek. Túl nagy jelentősége perpill nincs ennek: a #8-as Toyota és az #51-es Ferrari egy perccel előttük, az üldözők körön kívül.

lmh 16. alkalommal bokszban a #8-as és az #51-es: csökkent közöttük a különbség nagyjából hat és fél másodpercre, viszont beékelődött közéjük a Cadillac is - azaz a Toyotának már volt egy kiállásnyi előnye a #2-essel szemben, így visszatért az élre.

Ezzel még adósak voltunk: a Cool Racing balesete mozgóképes formában.

Letelt a 13. óra is, a Hypercarok között a #8-as Toyota, LMP2-ben a #34-es Inter Europol, a GTE-ben az #54-es AF Corse vezet éppen.

lmh Jött a bokszba a #2-es Cadillac, Westbrook helyére Earl Bamber ült be. Harmadik helyre tér vissza az autó, másfél másodperc fölötti lemaradással. Szép lassan, de azért távolodik a Toyota-Ferrari duótól a Cadillac.

lmh Az élbolyban amúgy 3:31-3:32 körüli időket repesztenek. A napfelkelte óráiban szoktak a legjobb körök születni, rövidesen ez az időszak is eljön: itt Budapesten már világosodik, lassan Le Mans-ban is megtörténik ugyanez...

Egyre több képet mutatnak alvó-pihenő szerelőkről. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pillanatnyilag nem tudnám hasonló helyzetben elképzelni magam...

lmh Hat-nyolc másodperc körül stabilizálódott a távolság Hartley és Giovinazzi között. Bamber viszont már 1:40-re az éllovas #8-as Toyotától.

lmp2 Az LMP2-ben 16 másodpercen belül az első négy: élen a #34-es Inter Europol, mögötte csatában a #30-as, a #65-ös és a #41-es.

lmh Jönnek lassan a nagy idők: Giovinazzi legutóbb benézett már a 3:29-es tartományba.

gteam Egy látványos elfékezés a #25-ös Astontól, amely a dobogós helyekért is harcban áll jelenleg.

lmh No, csökkenésnek indult a különbség az élen: Giovinazzi négy másodpercen belülre került Hartley-hoz képest.

Lehet, hogy rövidesen újra csata lesz az abszolút vezetésért, de addig is nézzünk egy hátrafelé néző onboardot a Porschéról:

Hivatalosan még mindig 14 egység adta fel a küzdelmet, de jó ideje bokszban már a #32-es Inter Europol, a #47-es Cool Racing, valamint a Floyd Vanwall ByKolles csapata is.

lmh Ahogy már jó ideje, most is egyszerre a bokszban az éllovas Toyota és Ferrari: három másodpercen belül volt a különbség a kiállás előtt, de ez most jócskán megnőtt, mert az #51-esnél kerék- és versenyzőcsere is volt, Giovinazzit ugyanis Pier Guidi váltotta.

gteam Szerencsétlen Corvette-et az ág is húzza: a kategóriagyőzelemért is harcban lévő #57-essel akadt össze és forgott meg az első kanyarban.

gteam Lassan csordogáló GT-autó a pálya szélén: a #777-es D'Station Racing Astonjának vannak gondjai. Sárga zászló.

lmh Jött a #2-es Cadillac is a bokszba a harmadik helyről. Jelenleg tehát az állás: vezet a #8-as Toyota, 23 másodpercre tőle az #51-es Ferrari, nagyságrendileg másfél percre a #2-es Cadillac. Közben pedig már lassú zóna a GT Aston miatt.

lmh Megugrott a különbség a Toyota és a Ferrari között: 46 másodperc most a differencia - alighanem pont rosszul jött ki Pier Guidinak a lassú zóna...

Elvonszolták a leállt Astont, vége a lassú zónának.

Mi újság a NASCAR-autóval? Jelenleg Button a volánnál, és a 29. helyen az egység.

gteam Nem sokáig volt zöld, megint sárgáznak valahol valamiért... És meg is van, hogy miért: az Indianapolis-kanyarnál vágja falnak Jonas Ried a #88-as Porschét! Lassú zóna megint!

Az iménti GT-balesettel 16-ra nőtt a hivatalosan kiesők száma: 10 GTE, 4 LMP2 és 2 Hypercar adta fel eddig a versenyt - igaz, még két LMP2-es egység már hosszú-hosszú ideje a bokszban... Sokkal több a kieső, mint az előző években.

A korlátot is javítani kell a #88-as balesete után, szóval lehet, hogy ez egy hosszabb lassú zóna lesz. Az élen amúgy 41-42 másodperc a Toyota előnye a Ferrarival szemben: akár döntőnek is bizonyulhat, hogy az előző lassú zónánál kapott ajándékba nagyjából 20 másodpercet Hartley.

lmh Hárman vannak körön belül továbbra is, de az is elképesztő, hogy az első hét helyen hat különböző gyártó versenyzői a Hypercarban! Toyota, Ferrari, Cadillac, Porsche, Cadillac, Puegeot, Glickenhaus, Glickenhaus, Porsche, Ferrari a top 10. A 11. helyen már az LMP2-es éllovas, aki most a #41-es WRT éppen.

lmp2 Pino és Chatin óriási csatában az LMP2-es géposztály harmadik helyéért a Duqueine és az Idec Sport színeiben. Az élen az imént említett #41-es WRT.

lmp2 Tíz másodperces büntetést kap a #41-es WRT a #3-as Cadillackel még órákkal ezelőtt történt balesetéért. Nemrég amúgy kint volt az egység a bokszban, így visszacsúsztak másodiknak a #34-es mögé, a volánnál pedig immár Robert Kubica.

lmh Picit közelített az élen Pier Guidi: 37 másodpercre jött fel a #8-as Toyotára.

lmp2 Épp akartuk írni, hogy jó hosszan van lassú zóna - de nem is most lesz vége a sárgának: Ben Barnicoat csapja falnak a 80-as AF Corsét!

lmp2 A rázókőre ment rá Barnicoat, az okozhatta a vesztét. A tenyerébe temeti az arcát a pilóta - ezzel alighanem van egy újabb kiesőnk.

lmh Ismét azonos körben jött a #8-as Toyota és az #51-es Ferrari az élről, előbbinél pilótát is cseréltek: Hartley helyét Hirakawa veszi át. Emiatt sokat hozott most Pier Guidi, 18 másodpercre olvadt a különbség.

lmp2 Elképesztő, 14 és háromnegyed óra elteltével egymás nyakán az első két helyezett az LMP2-ben: Fabio Scherer szorongatja Kubicát, a slow zone-ban kis híján neki is ment a lengyelnek!

lmp2 Scherer Kubica nyakán, de közben a harmadik helyért előzést is láthatunk: az Idec Sport előzi a Duqueine csapatát!

lmp2 Ott az előzés: Scherer elmegy Kubica mellett!

gteam Nagyon rég néztünk rá a GT-sekre az izgalmak közepette: az #57-es Kessel Racing Ferrari vezet az Iron Dames előtt. Itt a negyedik helyért zajlott csata az imént: a #86-as Porsche előzte a #25-ös Astont.

lmh Apránként közelít Pier Guidi Hirakawára, most 14 szekundum a távolság az élen. Meglátogatta nemrég a bokszot a #2-es Cadillac is, az ő hátrányuk két és fél percre hízott menet közben.

lmh 12 másodpercen belül a Ferrari. Nem sokkal, de konstansan gyorsabbak, mint a Toyota...

Végre vége a lassú zónának, amely még emiatt a baleset miatt volt érvényben:

Eltelt a 15. óra is, jelenleg 11 másodperccel vezet a #8-as Toyota az #51-es Ferrari és két perccel a #2-es Cadillac előtt - ők hárman vannak körön belül. LMP2-ben vezet a #34-es Inter Europol a pár perccel ezelőtti előzéssel, GT-ben az #57-es Kessel Racing birtokolja az első helyet.

lmh Túl a 200. körön közben az élboly - és nyolc másodpercen belül a Ferrari a Toyotához képest.

lmp2 Volt ugye előzés az LMP2-ben nemrég a vezetésért, de Kubica nem szakadt le: egy-másfél másodpercre Scherertől.

lmh Kis kalamajka a negyedik helyen álló, egykörös hátrányban lévő #6-os Porschénél: Laurent Vanthoor kóstolt bele a sóderbe és a falba, de kis időveszteséggel ment is tovább.

lmh 6,3 másodperc Hirakawa és Pier Guidi között. Ide lehetne bejátszani A cápa főcímzenéjét...

lmh Bajban a Vanwall: füstölögve állt félre Tom Dillmann - alighanem kiesik a ByKolles is (amely amúgy is a mezőny szinte legvégén körözött)!

lmh Visszajátszáson látszik, hogy hosszú métereken át öntötte már magából a füstöt a Vanwall - sárga és lassú zóna a pálya adott szakaszán, de hamar kitolták az autót, rövidesen folytatódhat is rendesen a verseny.

lmh Már három és fél másodpercen belül közben Pier Guidi Hirakawához képest!

lmh 2,3 másodperc! Közben pedig vége a lassú zónának.

lmh A lekörözött autók még összébb rázták az éllovas duót, másodpercen belül a Toyota és a Ferrari - és a kör végén jönni fog mindkét autó a bokszba!

lmh És teljesen együtt érkezik a bokszba Hirakawa és Pier Guidi! Na kinek hogyan sikerül a kiállása?

lmh Orrkúpcsere a Toyotánál, versenyzőcsere a Ferrarinál (Pier Guidi helyére Calado jött) - és ez utóbbi sikerült gyorsabban, így az #51-es átveszi a vezetést nyolc és fél órával a vége előtt!

lmh Így füstölt el nemrég a Vanwall - a harmadik Hypercar kategóriás kieső lettek ezzel a #75-ös Porsche és a #7-es Toyota után.

gteam Hibázott egyet az #56-os "Rexy", amely amúgy ötödik helyen halad pillanatnyilag.

lmh Hat másodperc körül mozog a különbség Calado és Hirakawa között az élen. Bokszban járt a #2-es Cadillac is, bő két perc a lemaradása Lynn-nek.

lmh Kiélezett a csata az egykörös hátrányban lévő #3-as Cadillac és #6-os Porsche között is: Kevin Estre alig pár másodperces távolságból üldözi Sebastien Bourdais-t.

lmp2 gteam Gyors kitekintés a másik két kategóriára: LMP2-ben a #34-es Inter Europol némileg lerázta a Kubica-féle WRT-t, GTE-ben az #57-es Kessel Ferrari viszonylag kényelmes előnnyel vezet az Iron Dames előtt.

Így vette át pár körrel ezelőtt a vezetést a Ferrari a Toyotától:

lmh A Porsche továbbra is üldözi a Cadillacet a negyedik helyért, az élen pedig nyolc másodpercre nőtt a Ferrari előnye a Toyotával szemben.

lmh Tíz másodperc fölé kúszott Calado előnye, jelenleg minimálisan, de gyorsabb a Ferrari a Toyotánál.

lmh Elértünk a táv kétharmadához, amit egy látványos elfékezéssel és némi sóderlátogatással "ünnepelt" a #6-os Porsche, amely nem bír egyelőre a #3-as Cadillackel.

lmh Na most viszont nagyobb kalandba keveredik Estre: egy LMP2-es lekörözése közben bicsaklott meg és száguldott ki a kavicságyba és állt bele kis híján a falba! Azért vissza tudott térni a pályára és a bokszba sem kellett kilátogatnia - viszont így leszakadt a Cadillacről.

lmh 14-15 másodperc már a Ferrari előnye az élen, Hirakawa határozottan lassabb a riválisoknál.

lmh Betolták a garázsba az iménti incidens után Estre Porschéját, így le fog szakadni a negyedik helyezett Cadillacről. És közben bokszban járt az éllovas #51-es és #8-as is: 25 másodpercre hízott a Ferrari előnye a Toyotával szemben.

lmh Bokszban járt a #2-es Cadillac is menetrendszerűen: nagyságrendileg két és fél másodperc a hátrány Caladóval szemben.

lmp2 Az LMP2-ben ismét élesedik a harc: Jakub Schmiekowski előnye alig két perc Kubica előtt.

gteam Helycsere az élen a GTE-ben: Rahel Frey révén élre áll az Iron Dames, miután megelőzte Takeshi Kimurát a Kessel Ferrariban - de alighanem rövidesen bokszba kell majd látogatnia a női egységnek.

lmp2 Kubica vetődik be az utolsó kanyarokban Smiechowski mellé, de elfékezi és átvágja a kanyart, így kénytelen visszaengedni a honfitársat - ez a csata bizony a kategóriaelsőségért megy!

lmh lmp2 Kubica továbbra is ott liheg Smiechowski nyakában. Közben pedig a Hypcerban Hirakawa 20 másodpercen belülre egerészte magát Caladóhoz képest. Megfigyelhető már jó ideje, hogy a Toyotának főleg az etapok eleje az erőssége.

lmp2 És Kubica megcsinálja az előzést! Kihasználja, hogy épp lekörözte őket a #2-es Cadillac. A 41-es WRT az élen az LMP2-ben!

lmp2 Áthajtásos büntetés a #23-as United Autosportnak. Nem véletlenül beszéltünk alig róluk, mivel pocsék Le Mans-juk van: a #22-es a 12., a #23-as a 13. helyen halad a kategóriában...

gteam A GTE Amban elképesztő, hogy az első nyolc (!) helyezett van még körön belül, a #911-es Porschével bezárólag, amelyben épp Michael Fassbender ül jelenleg.

lmh A sok-sok perce egy lekörözésnél bajba kerülő #6-os még mindig a garázsban: már kicsúszott a tízből és a legjobb LMP2-es is megelőzte a listán...

gteam Tényleg nem lehet levegőt venni ezen a futamon: most a GT-ben lehet csata az első helyért, a Rexy-festésű Porschében ülő Matteo Cairoli ugyanis utolérte Frey-t és az Iron Damest.

gteam És meg is van az előzés az Indianapolisnál: Rexyék az élen! Ez pedig tökéletes ürügy rá, hogy mutassunk egy képet is róla, mert irtó menő:

lmh Míg itt a másik két kategória elsőségéért folyó harcot néztük, a Hypercarban minimális a változás: Hirakawa továbbra is szűk húsz másodperces távolságból üldözi Caladót. Lynn hátránya viszont apránként, de folyamatosan nő, már a három percet közelíti a Cadillacben.

lmp2 Így előzött néhány perce Kubica - igaz, azóta kiállt mindkét autó és pilótát is cseréltek, s újfent a #34-es vezet Albert Costával Rui Andrade előtt:

lmh Hiba a #708-as Glickenhaustól: az Indianapolisból kijövet csípte meg a sódert, amitől megforgott és a falnak ütötte az autó elejét Olivier Pla.

lmh És egyelőre nem is tud újraindulni Pla, csak annyit ért el, hogy most már a pálya túloldalán áll a #708-as autó. Hatodik helyen állt eddig ez az egység amúgy...

lmh Na, csak sikerült folytatnia, de valami nem stimmel az autóval, mert kissé féloldalasan biceg vissza a boksz felé.

lmh Lassú zóna a törmelékek miatt, a Glickenhaust pedig betolták a garázsba. Közben pedig bokszban az élről az #51-es és a #8-as, mindkét autóban versenyzőt is cseréltek: Caladót Giovinazzi, Hirakawát pedig Buemi váltja. Most 28 másodperc a különbség kettejük között - de vajon tud-e majd közeledni a svájci az olaszra?

lmh Újabb óra telt el, már "csak" hét van hátra: vezet az #51-es Ferrari fél perccel a #8-as Toyota, illetve két és fél perccel a #2-es Cadillac előtt. Ők vannak körön belül, utána #3-as Cadillac, #93-as Peugeot, #709-es Glickenhaus, #5-ös Porsche, #50-es Ferrari, a pályára máris visszatérő #708-as Glickenhaus, valamint a #94-es Peugeot még a tízben.

lmp2 gteam Az LMP2-ben Albert Costa nagyon dönget, az imént meg is csípte a sódert, de már 22 másodperc az előnye a WRT előtt. A GTE-ben vezet "Rexy", de még mindig nyolcan körön belül.

lmh Buemi egyelőre lassabb, mint Giovinazzi: 34-35 másodpercre tornázta a ferraris az előnyét a Toyotával szemben.

gteam A GTE-ben nemigen beszéltünk a Corvette-ről, pedig a kezdeti nehézségeik után elképesztő felzárkózást produkálnak, s jelenleg a második helyen halad Catsburg a Rexy-autó mögött, az Iron Dames előtt.

Teljes pályás sárga zászló - de vajon miért? Az #50-es Ferrari nyalt bele a sóderbe, de aligha amiatt... Egy bólyával futkos egy sportbíró és takarítgatnak - lehet, hogy túl sok volt már mindenfelé a kavics a pályán.

Aha, az LMP2-es éllovas Inter Europol-autó szórta fel igazán kaviccsal a pályát, emiatt van full course yellow.

Ezt a kis szünetet kihasználva pedig mi is megejtjük a második "versenyzőcserét": a következő órákra jön Gobodics Tamás kollégám - aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle...  Én pedig rövid szusszanó után "megyek" Mugellóba, tessék a MotoGP-t is követni majd fél szemmel!

Még bő hat és fél óra van hátra, és ismét zöld zászló, akadálytalanul folytatódhat a száguldás - köszöntök én is mindenkit, a következő órákban én hozom a friss információkat a futamról!

(G. T.) 

gteam A Project 1 és a Corvette is kiállt a bokszba, így jelen pillanatban az Iron Dames autója vezeti a kategóriát!

Tehát akkor az élmezőny állása: 

Az #51-es Ferrari vezet 40 másodperccel a #8-as Toyota előtt, amely jelenleg nem is gyorsabb az élen haladó autónál. A harmadik helyen a #2-es Cadillac áll kétperces lemaradással, tehát még körön belül, majd jön a másik Cadillac, és a #94-es Peugeot.

Antonio Giovinazzi jelenleg jobb tempót megy az élen, mint Sebastien Buemi mögötte - nem közelít a Toyota. 

lmp2 A P2-ben megvoltak a kiállások, az Inter Europol #34-es autója 26 másodperccel vezet a #41-es WRT előtt - ez még egy rendkívül izgalmas csata lehet a győzelemért. 

A GTE-ben egyébként az Iron Dames kettővel kevesebb kiállásnál tart, mint az üldözői, úgy vezet jelenleg. 

Bokszban a #3-as Cadillac az összetett negyedik helyéről. Sebastien Bourdais kiszáll, Scott Dixon ül be a helyére, övé a következő etap. 

Bokszban a #94-es Peugeot is, nekik jó eredményre már nincs reális esélyük, de elmondhatják magukról, hogy vezették a Le Mans-t!

Bokszban járt a Ferrari és a Toyota, meg a #93-as Peugeot is az ötödik helyről, illetve a mögötte haladó #5-ös Porsche szintén - sőt, most jön a hetedik Glickenhaus is. 

Így most az #50-es Ferrari a hetedik Antonio Fuocóval a volánnál. 

Giovinazzi előnye egy perc az élen - valósággal szárnyal az olasz, Buemi nem tudja tartani vele a lépést. 

lmp2 A kategóriában már 41 másodperc az Inter Europol előnye a WRT előtt, Albert Costa az előző körben három másodpercet adott a mögötte haladó Rui Andrade autójának.

lmp2 A #45-ös autó a kategória 12. helyén haladva kisodródott a kavicságyba, de sikerült visszagurulnia az útra, és megy tovább. Ezt leszámítva egyébként viszonylag stabil autózást látunk, kevés a hiba.

gteam Az Iron Dames a bokszban, csak a negyedik helyre térnek vissza a hölgyek.

lmh A #2-es Cadillac tempója is teljesen rendben van továbbra is: a Ferrari és a Toyota köreit nagyjából hozza Richard Westbrook, így még mindig egy körön belül van az első helyezettől.

Paul di Resta 3:29,8-as kört fut a #93-as Peugeot-val, ez az autó legjobb köre eddig a versenyen. 

A verseny legjobb köre egyébként összességében az #50-es Ferrarié, 3:27,4 - a Toyota még nem ment 3:29 alá.

gteam Most éppen Ben Keating és a Corvette vezet 27 másodperccel az Iron Dames autója előtt. 

lmp2 A futamot vezető Inter Europol egyéni legjobb körrel támad, a második helyen autózó WRT pedig a bokszba jön - Louis Deletraz ül be. 

lmh Az Indianapolis kanyarban hibázik Antonio Felix da Costa, összetöri a Jota Porschét, sárga zászló! Egyelőre csak az...

lmp2 Bokszkiállás és pilótacsere a kategóriát vezető Inter Europolnál, Fabio Scherer érkezik, az autó pedig természetesen tovább is az élen.

Javítják a szalagkorlátot, lassú zóna van érvényben az érintett szakaszon.

lmp2 Az Inter Europol két perc előnnyel vezet a WRT előtt, a Duqueine Team pedig a harmadik helyen halad Neel Janival, megelőzve a Panist, az Idecet és az Alpine-t.

A NASCAR-autó jelenleg Mike Rockenfellerrel a 28. helyen halad, a GT-autókat megelőzi, de az LMP2 vége sincs messze.

Mi történik? A Ferrari beragadt a bokszban, egyszerre jöttek a Toyotával, és valahol elúszott Giovinazziék egyperces előnye, ÁTVESZI A VEZETÉST A #8-AS TOYOTA!

Pilótát cserélt a Ferrari, Alessandro Pier Guidi ült be, most 5,6 másodperc hátrányról próbálja megtámadni a pályán Buemit és a Toyotát.

Még 10-15 percig biztosan marad a lassú zóna.

Nem tudni, hogy mi történt a Ferrarinál, valamiért nem akart elindulni az autó a kiállás végén, és pont annyit bukott vele a csapat, hogy a Toyota megelőzte őket. 

Pier Guidi gyorsabb Bueminél, négy másodperc alá csökkent a hátrány.

A Ferrari annyit közölt, hogy nem tudták beindítani az autót a bokszban, egy teljes újraindítást hajtottak végre, akkor összekapta magát - de a csapatnál attól tartanak, hogy a következő kiállásnál is előjöhet a probléma. 

2,7 a különbség, Pier Guidi jóval gyorsabb Bueminél jelenleg. 

lmh Betolják a #6-os Porschét, a 11. helyről áll ki Kevin Estre.

A #2-es Cadillac bokszkiállását ismét vizsgálják - Earl Bamber az autóban, és továbbra is a dobogón van a csapat.

A Ferrarinál valamilyen elektronikai probléma van, és majd csak a következő kiállásnál derül ki, hogy megmaradt-e - most mindenesestre Pier Guidi két másodpercre megközelítette Buemit, jó eséllyel vissza fogja előzni majd.

Pier Guidi megcsinálja! A Mulsanne-ban gyorsabb a Ferrari, az egyik sikán előtt sikerült beférnie Buemi elé - ismét az #51-es Ferrari az élen!

A harmadik helyen haladó #2-es Cadillac kapott egy tízmásodperces büntetést, de ez nem nagyon számít az egységnek.

lmp2 Az Inter Europol továbbra is közel két perccel vezet a WRT előtt, nincs változás az élen.

gteam Itt pedig megint az Iron Dames vezet a kevesebb bokszkiállása miatt az ORT by TF és a Corvette előtt.

Vége a lassú zónának, nincs már akadály. Buemi egyébként nem szakadt le Pier Guidiről, ott megy a Ferrari mögött a szélárnyékban.

Érdekes statisztika: öt perccel többet töltött eddig a bokszban a Ferrari a Toyotához képest.

Pier Guidi továbbra is gyorsabb, 3,3 másodperc az előnye már. De nem ez számít most, hanem az, hogy a következő kiállásnál is baj lesz-e a Ferrarinál...

19 órája zajlik a futam, még öt óra van hátra, az élen pedog négy-öt másodperc a különbség - elképesztő ez a Le Mans...

Pier Guidi 3:28,2-vel megfutja az #51-es Ferrari eddigi legjobb körét - óriási tempót diktál, újabb másfél másodpercet ad a Toyotának, amelynél még a #2-es Cadillac is gyorsabb volt most. 

gteam Az Iron Dames az élről jön a bokszba, versenyzőt is cserélnek, így megint az ORT BY TF vezeti a kategóriát a Corvette előtt.

3:27,8 a Ferrari ideje, újabb legjobb kör Pier Guiditől, Buemi 28,9-et - Bamber a Cadillackel pedig 27,9-et, a #2-es autó is borzasztóan gyors!

lmp2 A listavezető Inter Europol a bokszban Schererrel, de jön a második helyezett WRT is, nincs változás.

Bokszban a #3-as Cadillac a negyedik helyről.

Már nyolc másodperc felett jár a Ferrari előnye, eddig ebben az etapban 13 másodpercet adott az egység a Toyotának.

Jön a #8-as Toyota a bokszba, és pilótát is cserélnek majd, Buemi helyett Brendon Hartley ül majd be az autóba.

Jön a Ferrari is üzemanyagért, most eldőlhet sok minden!

ELINDULT A FERRARI, most nem állt meg, így marad az élen Pier Guidi! Jön mögötte a Toyota Hartley-val, de a pilótacsere miatt 18-19 másodperc a különbség. Na nézzük!

Két és fél másodperccel volt gyorsabb az előző körben a Ferrari, 20 másodperc feletti az olaszok előnye.

gteam Ben Keating és a Corvette vezet éppen, mögötte jön Sarah Bovy az Iron Damesszel - de mindjárt ismét a hölgyek veszik át az első helyet, mert a Corvette jön a bokszba, és gumit, pilótát is cserél, illetve tankol is.

lmp2 Másfél perccel vezet az Inter Europol a WRT előtt, a harmadik helyért viszont jelenleg nagy csata zajlik a Duqueine és az Idec között.

gteam Keating helyett Nicky Catsburg ül be a győzelemért harcoló Corvette-be.

Közben 3:28,3-mal a #8-as Toyota eddigi leggyorsabb körét futja meg Hartley, 1,3 másodperc adott a Ferrarinak.

Így most 19 másodperc választja el egymástól a verseny első két helyezettjét, mögöttük azért eléggé letisztult már a helyzet, nagyok a különbségek:

a #2-es Cadillac a harmadik, a #3-as Cadillac a negyedik, a #93-as Peugeot az ötödik, az #5-ös Porsche a hatodik, a másik, #50-es Ferrari a hetedik, majd a két Glickenhaus és a #94-es Peugeot zárja a top tízet.

BALESET! Sárga zászló, egy GT Porsche töri össze magát, lassú zóna. Egyelőre csak az. 

A Proton Porsche a bokszban, ez tört össze - a nagy becsapódás ellenére eljutott a csapatig. A törmelék viszont jelentős a pályán.

A takarítás elég jól lezajlott, de a korlátot javítani kell, úgyhogy marad a lassú zóna - valószínűleg sokáig.

lmh Bokszban a Peugeot az ötödik helyről, di Resta helyett Jean-Eric Vergne érkezik az autóba.

Az élen nincs változás, 19 másodperc körüli a különbség a Ferrari és a Toyota között.

Bokszban a Toyota, tankolnak Hartley autójába, a Ferrari nem jött. 

Kint a #3-as Cadillac, Dixon helyett Van der Zande ül be a negyedik helyen álló autóba.

A Ferrari is a bokszban, pilótacsere, Pier Guidi helyett James Calado ül be, tankoltak, gumit cseréltek, és az autó elindult - a pilótacsere miatt négy másodpercre csökkent a távolság a két autó között!

gteam Itt továbbra is rendkívül szoros a csata, az Iron Dames hét másodperccel vezet az ORT Aston Martinja előtt.

A Toyota most gyorsabb a Ferrarinál, két másodperc lemaradással követi Hartley Caladót - elképesztően izgalmas a helyzet nem egészen négy órával a vége előtt.

Másfél másodperc, Hartley nagy erőkkel támad az első helyért, Calado egyelőre nem vette fel igazán a ritmust. 

Most jóval melegebb az idő és az aszfalt, mint pár órája, talán ez és az új gumi tüzelte fel így Hartley-t - mindenesetre már szélárnyékban van, ebből hamarosan előzés lehet így. 

Lassú zóna egy összestört GT-Ferrari miatt, Calado közben most jobb kört ment Hartley-nál pár tizeddel. 

Hartley mögött egyébként ott van a több kör hátrányban lévő #50-es Ferrari Molinával, aki nagyon gyors jelenleg - talán megpróbálják vele kicsit megzavarni a Toyotát. 

A Toyota szeretné fent hagyni egy harmadik etapra is ezeket a gumikat, Hartley-t kérdezik róla, hogy mit gondol. 2,5 másodperc körüli a hátrányuk Calado Ferrarijához képest.

Molina kis híján letolja a pályáról Hartley-t, hogy visszavegyen egy kört, és megzavarja a Toyotát. Nagy a frusztráció most...

Közben meghoztuk az elmúlt órák összefoglalóját - volt miről írni...

Részletek: https://formula.hu/wec/2023/06/11/lm24-20-ora-meg-mindig-nem-dolt-el-semmi 

Calado meglógott, Hartley alatt eléggé csúszkál a Toyota, nagyon feszegeti, de hiába - a Ferrari négy és fél másodperc feletti előnyt épített ki ismét. 

Hartley alatt most már nem működik a közepes gumi, de szóltak neki, hogy ne aggódjon, ő használtakon van, Calado viszont újakat kapott, ezért nőhet most a különbség. 

Jelentős büntetést kap a 709-es Glickenhaus: félperces stop and go az ítélet, mert gyorsan hajtott a bokszutcában.    

Hartley 3:27,9-et megy, ez a #8-as Toyota legjobb köre eddig a versenyen!

Az #50-es Ferrari közben eltűnt a Toyota mögül, kijött a bokszba, és pilótacsere történik: Molina helyett Nicklas Nielsen ült be. 

gteam Itt a Corvette most 80 másodperccel vezet az Iron Dames előtt, ráadásul eggyel több kiállást ejtett meg, majd jön az ORT Astonja, aztán a Project 1 Porschéje, valamint az AF Corse Ferrarija. 

BÜNTETÉS: áthajtásos büntetést kap az LMP2 éllovasa, az Inter Europol, mert előzött biztonsági autós fázis alatt. 

Reálisan nézve így is maradnak az élen, de jelentősen szorosabb lesz a helyzet a WRT-vel. 

Hartley a bokszban, nem cserélnek kereket, maradnak az eddigi gumikon a harmadik etapra is. 

Jön a Ferrari is!

Megcsinálta a bokszkiállást a Ferrari, gumit Caladónál sem cseréltek, maradtak az eddigin, csak tankoltak - el is indult az autó, és tíz másodperces (!) előnnyel jött vissza az élre az #51-es.

lmp2 Az Inter Europol előnye 15 másodpercre csökkent az élen a WRT-vel szemben - előbbi autót most Albert Costa vezeti, a WRT-nél pedig Robert Kubica igyekszik közelebb férkőzni. 

A Cadillacek egyébként most már azért jobban leszakadtak, sorra futják a lassabb köröket, az élen haladó két autó eszméletlenül jól megy.

Calado az előző körben fél másodpercet adott Hartley-nak, 11 szekundum most a távolság. 

lmh Betolták a bokszba a #94-es Peugeot-t, bontják szét, javítás következik - a 10. helyről állt ki. 

Megcsúszik Hartley alatt a #8-as, kopottak a gumik, melegednek a fékek - 13-14 másodpercre nőtt a hátránya. 

Hartley-tól még egy etapot kérnek, egy negyediket is meg kell csinálnia, ha vállalja - természetesen vállalja!

Wow: a #93-as Peugeot motorházteteje magától lerepült a Mulsanne-ban, ezért kellett kijönnie a bokszba. 

Kevesebb, mint három óra maradt a 24 órás versenyből, és mindhárom kategóriában fél percen belüli különbséget láthatunk az első két helyen - egészen elképesztő futam...

lmp2 gteam Ebben a két kategóriában azért ezzel együtt is nyílik az olló - az Inter Europol most 24,5, a Corvette pedig 23 másodperccel vezet most. 

Ismét bokszban a #93-as Peugeot az ötödik helyről.

Közben Calado 16 másodpercre növelte az előnyét Hartley-val szemben. A Toyota az utolsó két etapban akar majd igazán támadni új gumikon, és valószínűleg Buemivel.

gteam Michelle Gatting az Iron Dames autójában, a pink Porsche a kategória harmadik helyére esik vissza a kiállással: a Corvette és az ORT az első két pozícióban. 

lmp2 Bokszban Kubica és a #41-es WRT, marad második, de így már másfél perc a hátránya az Inter Europolhoz képest. 

Calado előnye 18 másodpercre nőtt közben az élen Hartley-val szemben. 

A Toyota gond nélkül megcsinálta a kiállását, maradt Hartley, a Ferrari viszont megejtette a fullszervizt: új gumik, tankolás, és Calado helyett visszaült Antonio Giovinazzi a versenyt vezető #51-es autóba.

A visszatérés után 16-17 másodperc az olasz előnye két és fél órával a vége előtt. 

Az élen haladó két autó elérte a 300 körös határt. 

A #93-as Peugeot viszont közben elhullott: nem jött vissza a bokszból az egység, már csak kilencedik, így az egyetlen nagyjából állva maradt Porsche, az #5-ös autó jött fel ötödiknek. 

Ebben a forróságban egyébként csak a közepes gumik működnek, pedig a Toyotának jobban feküdtek a lágyak - emiatt tűntek ilyen erősnek éjjel, a Ferrari viszont stabilabban mozog a közepeseken. 

gteam A Corvette 50 másodperccel vezet az Iron Dames előtt, de a Project, az ORT és a GR Racing is körön belül van még. 

lmp2 Kubica 22 másodperces hátránnyal autózik Costa mögött, a dobogó alsó fokát pedig egy ideje már elvitte a Duqueine előtt az Idec Sport, de ez még nincs lefutva - se az első, se a harmadik hely...

Hartley gyorsabb közben Giovinazzinál, folyamatosan harapja ki a tizedeket a különbségből, már csak 13,5 másodperc a hátránya Giovinazzihoz képest. Igaz, a korábbi etap is úgy indult, hogy az első körökben a Toyota volt gyorsabb, aztán később többet tudott kihozni a gumikból a Ferrari. 

Fun fact: jelenleg az ötödik helyre fellépő #5-ös Porsche a leggyorsabb a pályán, és egyéni legjobb kört repesztett az előbb. 

A #93-as Peugeot még mindig a bokszban, a #94-est viszont egy hosszadalmas javítás után visszaküldik - ha a testvérautó nem jön, akkor a kilencedik helyre lép fel az egység.

De jön a #93-as is, így a 9-10 helyen a két Peugeot. 

lmh Az #5-ös Porsche megcsinálta a bokszkiállását, és ezzel a nagy tempóban zárkózó #50-es Ferrari mögé tért csak vissza: Nielsenék hat kör hátrányban vannak a testvérautóhoz képest, de így is ötödikek!

Hartley 3:27,8, a Toyota eddigi leggyorsabb köre a futamon, és már csak 12 másodperc a hátránya a Ferrarihoz képest!

10,6 másodperc - Hartley jön, jön és jön...

Hartley 3:27,5-tel megfutja az eddigi legjobb körét, már csak 9,3 másodperc a hátránya - Giovinazzi rengeteget eldobott a Ferrari előnyéből, mióta beült...

Az #50-es Ferrari minimálisan feltartotta a Toyotát, mielőtt bement a bokszba tankolni, és pilótát cserélni: Antonio Fuoco ül vissza az autóba, az egység pedig így megint hatodik a Porsche mögött. 

Giovinazzi rálépett a gázra, ismét 11 másodperc már az előnye, most fordult a széljárás - a Toyota pedig jön is a bokszba!

Négy etap után kiszáll Brendon Hartley, érkezik Sebastien Buemi!

lmp2 Defekt: a #48-as Idec bal hátsója adta meg magát - az LMP2 ötödik helyén haladt az egység. 

Jön a bokszba Giovinazzi is!

Giovinazzi csak üzemanyagot kap, az egy etapot futott gumik természetesen maradnak - 15-16 másodpercre nőtt a különbség a két autó között. 

Az #50-es közben megfutja a verseny eddigi leggyorsabb körét: Fuoco 3:26,984-nél állítja meg a stoppert. 

Hoppá, nem Buemi ült be a Toyotába, hanem Hirakawa vezeti a #8-ast, rossz volt a felirat. 

Az utolsó bő másfél órára pedig mi is visszaültetjük a kormányhoz a legjobb emberünket: Gobodics Tamás búcsúzik, érkezik vissza Gellérfi Gergő, hogy végigvezessen titeket a hihetetlenül izgalmas egynapos verseny hajráján!

Köszönöm ezt a rendkívül kedves felkonfot, ugorjunk neki az utolsó bő 100 percnek!

lmh NEEEE! Hát így megérkezni?! Hirakawa eldobja a győzelemért küzdő #8-as Toyotát!

lmh Teljes döbbenet. Az ötödik győzelmére hajtó Buemi helyett Hirakawa kapta meg az autót, és elrontotta...

lmh A pálya szélén bő egy percet bukott a japán, most jön a bokszba Hirakawa, és be fogják tolni a bokszba, mert az autó eleje és hátulja is viseltes.

lmh Lehet, hogy megpróbálják "kint" megszerelni, és nem tolják be. A #2-es Cadillac már körön belül a Toyotához képest.

Sőt, nem lehet, hanem biztos! Hirakawa visszamegy a pályára.

lmh Hirakawa lemaradása majdnem egy kör a Ferrarihoz képest, előnye egy szűk kör a Cadillachez képest.

lmh Itt a sorsdöntő hiba:

lmh Hirakawa tempója rendben van, de ez csak arra elég, hogy megpróbáljon körön belül maradni a Ferrarihoz képest – hátha valami csoda történik.

am Most épp a GTE negyedik helyéért dúl komoly harc: a Vasdámákat az ománi TF Aston üldözi, melynek a motorházteteje mintha nem lenne teljesen egészséges.

am A Corvette a tegnapi szenvedés után 87 percre van attól, hogy a gyári csapat győzelemmel búcsúzzon Le Mans-tól. Ben Keating zsinórban másodszor nyerheti meg az Am kategóriát, tavaly még egy TF Astonnal nyert.

lmh Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a Toyota második helye nincs veszélyben Hirakawa hibája ellenére sem. A köridők rendben vannak, és ha az autónalk nincs rejtett sérülése, már csak újabb hiba nélkül végig kell csinálnia a versenyt.

am Óriási csatában Eastwood és Frey, azaz az ománi Aston és a hölgyautó – jelenleg a 2-3. helyen állnak.

lmp2 Egyre kevésbé vagyunk biztosak abban, hogy hihetünk a live timingnak, de ennek alapján 1 másodperc a különbség a lengyel Inter Europol és Kubicáék #41-es WRT-je között. Jó lenne látni, valóban így van-e.

lmp2 Aha. A tévés kiírás szerint 25 a különbség. Ez reáliasbbnak tűnik.

lmh A 9-10. helyen a két Peugeot. A verseny előtt azt mondtuk volna, papírforma. Pedig féltávig láthattuk, mi lehetett volna ebben...

lmp2 A Kubicáék előtt a kategóriát vezető #34-es autót vizsgálják... Közben ismét a bokszba érkeznek az utolsóelőtti kerékcserére – és beszáll a fájós lábú Scherer, akin átgurult a Corvette.

lmh Hirakawa továbbra is jó köröket megy a hibája óta. A közösségi médiában most nem ő a legnépszerűbb ember...

lmh Utolsó előtti kiállására érkezik a versenyben vezető Ferrari. Giovinazzi befejezte első Le Mans-ját és Pier Guidi feladata lesz, hogy a célba vigye az #51-es Ferrarit.

lmh Alessandro Pier Guidi igazi endurance-menő, kétszeres Le Mans-i kategóriagyőztes és háromszoros GTE-világbajnok Calado oldalán. És bő egy óra múlva Le Mans-győztes lehet.

lmp2 A #31-es WRT feljön a dobogóra azt követően, hogy a tegnapi esőben megsérült, és a kategória alsó fertályából kellett felverekednie magát!

lmp2 A #31-esben ülő Frijns és Habsburg egyébként tavalyelőtt úgy nyerték meg a kategóriát, hogy a testvérautó, azaz Kubicáék #41-ese az utolsó körben megállt. Most ismét nagyon szép Le Mans-ja lehet a jövőre már Hypercart üzemeltető belga alakulatnak.

lmh Hirakawa érkezik a bokszba – ez lesz az utolsó előtti kiállása a Toyotának.

lmh Bamber szállt be a #2-es Cadillacbe, aki harmadik csúcskategóriás indulásán a harmadik dobogóját szerezheti – 2015-ben és két évvel később győzött a Porsche színeiben.

lmh A verseny leggyorsabb körét megfutó, egyedül 3:27 alatti időt elérő Antonio Fuoco jelenleg az 5. helyért üldözi az #5-ös Porschét.

am Jaj, ne, Rexy! Az #56-os Porsche percek óta a garázsban, kiszállnak az élmezőnyből...

am Bokszban az Iron Dames, ha a győzelem nem is, a dobogó nagyon jó eséllyel meglesz!

am A szokottnál hosszabb időt töltött a bokszban az Iron Dames, és meglehetősen gondterhelt arcokat látunk a garázsban...

lmp2 Deletraz a lelket is kihajtja a WRT-ből, és lassan 10 másodpercen beül ér az Inter Europolhoz képest. Mi lesz még itt?!

lmp2 Deletraz és Kubica tavaly kategóriamásodikak lettek a Premával. Idén valószínűleg nem érnék be ennyivel...

am A verseny elején vezető, majd az esőben elszáll GR Porsche az utolsó kiállásoknál átugrotta az Iron Damest, és ezzel feljött a dobogóra. A hölgyek lemaradnak...?

am Nem búcsúzik szépen a GTE Am: a 21 egységből mindössze kilenc maradt versenyben. Köztük a bokszban az imént három kört bukó Rexy, aki visszatért a pályára!

lmp2 Nyolc másodpercen belül Deletraz! Óriási befutó lehet az LMP2-ben!

lmp2 A WRT a bokszban járt, most jött be az Inter Europol is. Na mennyi lesz a különbség a nagy hajrá előtt?

lmh Bukja az 5. helyet a Porsche, Christensen 80-nal poroszkál a pályán az #5-ös autóval! A Ferrari #50-ese már az 5. helyen!

lmp2 Az Inter Europol jött ki jobban a kiállásokból, tíz másodperc feletti az előnye, nekik áll a zászló innen.

lmh Nagyon nem alakult szépen a Porsche versenye: a tempó megvan, azonban három autót műszaki hibák gyötörtek, a Jota ügyfélautóját pedig a versenyzők gyötörték meg.

lmh Pier Guidit hívják az utolsó tankolásra.

lmh Elhangzott ezerszer, de rögzítsük ezeregyedszer is: a Ferrari utoljára 1965-ben nyert Le Mans-t Masten Gregoryval és Jochen Rindttel. Ez egy évvel az előtt a verseny előtt volt, amelyet a Ford vs. Ferrari című filmben végigizgulhattunk.

lmh Nem indul el a Ferrari a bokszból!

lmh És beindult! Te jó ég, mi volt ez?!

lmh Na most mennyire fogja rosszul érezni magát Hirakawa...?

lmh Falban a Glickenhaus! A NASCAR mellett a mezőny egyetlen, csak Le Mans-ban induló autója a Daytona-sikánban áll a kavicságyban.

lmh Hirakawa jön az utolsó tankolásra. Ezzel az élmezőny minden tagja letudta az utolsó kiállást.

Most jött el az a pont, amikor úgy tűnik, hogy az első három hely sorsa minden kategóriában eldőlt. De ha felidézzük, hányszor történtek dolgok az utolsó körben is, ezt csak nagon óvatosan mernénk kimondani.

lmp2 Na. Ugye hogy nem dőlt el. Úgy fest, nem lesz dupla dobogó a WRT-nek, a #31-es autót ugyanis a bokszba kellett hozni, így aztán a Duqueine #30-asa a harmadik!

am Azért nagyon óvatosan megkezdjük az eredményhirdetést. A búcsúzó GTE géposztály utolsó Le Mans-i 24 órását a mezőny egyetlen Corvette-je nyeri. Az egyik legjobb kezű úrvezető, Ben Keating 2022 után újra Le Mans-i kategóriagyőztes, Nicky Catsburg egy Próban szerzett 2. hely után először ünnepelhet győzelmet, míg Nicolas Varrone második Le Mans-i indulásán nyeri meg a GT-k versenyét. A Corvette ezzel a világbajnokságban négy futam után három győzelemnél és egy második helynél jár. Második az ománi TF Aston Martin (Charlie Eastwood, Michael Dinan és Ahmad Al Harthy), míg a harmadik a GR Racing Porschéje (Riccardo Pera, Benjamin Barker, Michael Wainwright). A hölgyautó, az Iron Dames negyedik lesz végül, a legjobb Ferrari pedig az AF Corse ötödikként záró #54-ese.

lmp2 Az LMP2 küzdelmeit az Inter Europol #34-ese nyeri, Albert Costa az első Le Mans-ján nyerni tud, Fabio Scherer harmadik nekifutásra ér fel a csúcsra, s a lengyel Smiechowski is első győzelmét aratja. Második lesz a #41-es WRT, Kubicának csak nem jön össze a Le Mans-i győzelem, hiszen egy utolsókörös élről való kiesés után zsinórban két második helyet szerez, csapattársai Rui Andrade és Louis Deletraz, míg a hajrában a harmadik helyre ért fel a Duqueine #30-asa Janival, Binderrel és Pinóval.

lmh A 3. helyen végez a #2-es rajtszámú Cadillac, mely viszonylag sima versenyt teljesített és mindent kihozott, ami ebben a futamban benne volt: Earl Bamber, Alex Lynn és Richard Westbrook ünnepelhet a dobogón.

lmh Második helyen végez a #8-as Toyota Sebastien Buemivel, Brendon Hartleyval és a hajrában nagyot hibázó Ryo Hirakawával.

A centenáriumi Le Mans-i 24 órás győztese az #51-es Ferrarival Antonio Giovinazzi, James Calado és Alessandro Pier Guidi!

Célba ér a NASCAR-autó is, Jimmie Johnson hozta be az #56-os garázs lakóját, formációban jön be a dobogót szerző Cadillac három egysége, célban a lengyelek, célban a Corvette...

Végül 40 autót intett le a kockás zászló, miután a kétszer is csúnyán összetört Jotát, a sokat szenvedett #94-es Peugeot-t és a hajrában a garázsba tolt #5-ös Porschét is sikeresen végigvitték az utolsó körön. És ha jól számolunk, mind a 40 bekerül a végeredménybe, ám ez így is hosszú idő óta a legkevesebb célba érő autó Le Mans-ban.

lmh Antonio Giovinazzi az évezredben a negyedik versenyző, aki első Le Mans-ján nyerni tud, közülük hárman az F1-ből érkeztek: Nico Hülkenberg és Earl Bamber (2015, Porsche), Fernando Alonso (2018, Toyota), Antonio Giovinazzi (2023, Ferrari).

Utoljára egyébként 2015-ben volt ennél kevesebb célba érő, akkor az 55 elrajtoló autóból 37 látta meg a kockást.

Le a kalappal Ryo Hirakawa csapattársai előtt: megvédték a csapat Benjáminját, a hajrában hibázó japán versenyzőt – amire számítani is lehetett tőlük, ismerve a Toyota kultúráját.

Íme, a pillanat, amikor a Ferrari-szurkolókban megállt az ütő – a Toyota számára pedig még egyszer utoljára felcsillant a remény...

Le Mans történetének első lengyel kategóriagyőztese az Inter Europol csapata:

Az utolsó Le Mans-i GTE-versenyt, a Corvette gyári csapatának utolsó fellépését sikerült megnyernie a #33-asnak – és őszintén reméljük, hogy Ben Keatinget nem most láttuk utoljára Le Mans-ban...

lmp2 A Pro-Am értékelésben mindössze hárman értek célba, az alkategóriát az LMP2 10. helyén záró Algarve Pro Racing #45-öse nyerte Colin Braunnal, James Allennel és az úrvezető George Kurtzcal.

Mielőtt elköszönünk, rábukkantunk még egy érdekes statisztikára: a célba érő egységek közül a legkevesebb időt, egészen pontosan 35 percet és 28 másodpercet az Iron Dames töltötte a bokszban, az LMP2-esek közül az IDEC Sport #48-asa, a Hypercarok közül a Toyota #8-asa, egyaránt körülbelül 44 perccel. A célba érő alakulatok közül aligha meglepő módon a többször összetört, két hosszabb és két nagyon hosszú szerelésre kényszerülő Jota Porsche – összesen 6 óra, 45 perc, 44 másodpercet.

A győztesek videójával búcsúzunk, kollégáim, Balogh Tamás és Gobodics Tamás nevében is köszönöm a kitartó figyelmet, tartsatok velünk legközelebb is, addig is örömmel ajánljuk nektek hétfő esti Pitwall című YouTube-műsorunkat, valamint a jövő heti Formula Podcastet, melyben a 24 órásról fogunk beszélgetni. Jó pihenést mindenkinek!